Workshop “Pogača” bakken

Workshop “Pogača” bakken

Sinds een jaar of vijf beheer ik een aantal vakantiehuizen in ons dorpje Gradenc. Daar ben ik toevallig ingerold en ik vind het ontzettend leuk om te doen. Het begon met twee huizen en later kwamen daar nog twee andere huizen bij, waaronder het huisje van mijn ouders. Die zijn in het voor- en najaar drie maanden hier, maar in de zomer en winter verblijven ze in Nederland en staat hun huis hier dus leeg. Daarom zijn ze het in die periodes gaan verhuren.

Het “wijngaard” huisje van mijn ouders.

Vorig jaar heb ik meegedaan aan een project van de overheid om startende ondernemers te stimuleren een eigen bedrijfje te openen. Het was een traject van vier maanden waarin we full time bezig waren met alles wat er bij het starten van een bedrijf komt kijken. We kregen allerlei workshops en seminars en leerden alles over het maken van een ondernemingsplan, klantenbinding, vergadertechnieken, spreken in het openbaar, hoe een website en logo maken en nog veel meer. Mijn resultaat van die vier maanden werk is mijn eigen website www.myauthenticslovenia.com :).

Op deze site kunnen mensen een van de vier huizen boeken, maar ook één van vier verschillende complete vakantieprogramma’s evenals losse activiteiten. Mijn bedoeling is vooral om geïnteresseerden kennis te laten maken met het authentieke Sloveense dorpsleven in de provincie Dolenjska. En daarom bied ik ook verschillende activiteiten en workshops die los te boeken zijn zoals de workshop »Pogača« bakken. Onder het genot van eigen gemaakte koekjes en limonade leer je precies hoe dit moet.

Belokranjska Pogača is een rond plat brood uit de regio Bela Krajina, die is gelegen rondom Črnomelj, tegen de Kroatische grens. Oorspronkelijk stamt het af van een volk uit het Ottomaanse (Turkse) rijk dat in de 15de en 16de eeuw verdreven werd en in deze regio terecht kwam. Ondertussen heeft de naam Pogača een in Brussel vastgelegd certificaat van oorsprong verkregen. Vandaag had ik twee »cursisten« die de workshop bij mij kwamen doen :). Het was een hele gezellige ochtend en het resultaat was een uitstekend gelukte en heerlijke Pogača!

Wil jij ook eens een Pogača maken? Dan kun je natuurlijk een workshop boeken, maar voor degene die daar niet toe in staat zijn volgt hier het recept en de beschrijving :):

Meng 500 gram witte meel met 20 gram verkruimelde verse gist, een lepeltje suiker en twee lepeltjes zout. Zorg ervoor dat het zout niet met de gist in aanraking komt! Giet hier langzaam 3 dl warm water bij en roer met een spatel totdat het een dikkere massa wordt. Kneed dan verder met de handen. Wanneer het deeg te plakkerig blijft kun je er nog een beetje meel bij doen.

Kneed vervolgens een bol en laat die 20 minuten rijzen op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 180-200 graden, afhankelijk van je oven.

Maak er dan een platte ronde van door van binnenuit met de handen naar buiten te duwen. Het moet een doorsnee krijgen van ongeveer 30 cm en in het midden wat dikker zijn dan aan de randen.

Maak er dan met een mes 7 horizontale en 7 verticale groeven in. Doe dit door één groef in het midden te snijden en vervolgens aan de linkse kant drie en aan de rechtse kant drie. Draai het deeg een halve slag en herhaal. Pas op dat je niet helemaal tot aan de bodem van het deeg snijdt!

Bestrijk het deeg daarna met een losgeklopte ei en beleg met de gewenste ingrediënten. In het oorspronkelijke recept bestrooi je de Pogača met grof zeezout en komijnzaadjes, maar je kunt er natuurlijk ook prima sesamzaad of stukjes spek opdoen ;).

Bak vervolgens 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de Pogača warm en scheur in stukken i.p.v. te snijden 🙂 Smakelijk eten!.

arlette

2 Comments

 1. Hoi Arlette,

  Het lukt mij niet de link van de vakantiehuisjes te openen.
  Eind februari reizen mijn vriend, onze zoon van 9 maanden en ik naar Slovenië en we hebben ons verblijf nog niet helemaal rond. Heb je nog beschikbaarheid? Na een aantal vakanties in de zomer zijn we super enthousiast over Slovenië.
  Vandaar nu onze reis in de winter, om vervolgens te besluiten of we de stap gaan wagen om te emigreren. We zijn dan ook erg benieuwd naar het hoe en wat, en volgen al een poosje jou leuke blog!

  Ik hoor graag van je. Groetjes Baukje

  • Hoi Baukje, bedankt voor je reactie en wat leuk dat je mijn blog volgt en eventueel wil gaan emigreren :). Ik heb de website niet verlengt en daarom doet hij het niet meer. Hij is voorlopig te vinden onder deze link: https://slovenievakantie.jimdofree.com/
   Alle huizen zijn momenteel nog vrij in februari, maar huis Ivanec is het goedkoopste en heeft twee slaapkamers en een babybedje. Kijk maar even of er wat voor jullie bij staat. Mocht je meer info willen of willen boeken, stuur me dan even een berichtje op de mail: arlette.cundric@gmail.com. Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties