Winter in aantocht

Winter in aantocht

Brrrr, het wordt al koud. Het heeft al een paar keer ietsjes gevroren ’s nachts en in Kranjska gora is van de week zelfs al sneeuw gevallen. Jakkes! Ik ben dus geen fan van de winter, maar juist een echt zomermens. Ik hou van de zon, de warmte en lekker de hele dag de deuren open hebben. Dat gaat nu helaas niet meer. We zijn alweer vanaf eind september aan het stoken.

Maar eerlijk is eerlijk, de herfst is wel een prachtige tijd qua natuur. Wij wonen natuurlijk heel landelijk en kijken uit op een beboste helling waardoor we de blaadjes aan de bomen bijna met de dag zien veranderen van kleur. Overal waar je komt, is het trouwens prachtig. Onderweg naar Novo mesto bijvoorbeeld, waar we iedere week de boodschappen gaan doen. Vooral het stuk tussen Dvor en Soteska waar aan de rechterkant een grote beboste helling ligt. Die is echt zo vreselijk mooi in de herfst. Helaas heb ik er geen foto’s van omdat je daar eigenlijk nergens met de auto even langs de kant van de weg kunt gaan staan. Maar gelukkig heb ik wel andere mooie herfstfoto’s. Hieronder een kleine greep.

De winters kunnen hier behoorlijk streng zijn met best veel sneeuw. Het meeste dat we ooit gemeten hebben was 1.10 meter. Dat was in 20  De afgelopen jaren waren de winters echter vrij mild met een paar keer sneeuw tot een centimeter of dertig. Meer dan genoeg wat mij betreft ;). Je merkt wel dat de periodes steeds meer opschuiven. Sneeuw komt de laatste jaren vaak pas in februari in plaats van zoals vroeger in December. Januari en februari zijn over het algemeen de koudste maanden. Gelukkig hebben we in de winter vaak best veel zon, dat maakt het dan weer een beetje goed :).

Wat ik wel heel gaaf vind aan de winter is dat je regelmatig van die prachtige luchten hebt met zonsopgang en zonsondergang. De lucht lijkt dan wel in brand te staan. Dat is zo’n mooi verschijnsel. Ik heb een paar foto’s van die prachtige luchten bij elkaar gezocht. Geweldig toch?

Foto’s genomen vanaf ons terras
Deze “vulkaanuitbarsting” heeft mijn vader gefotografeerd vanaf hun balkon

Ook in de herfst vind ik de lucht vaak mooi. Aparte wolkenformaties en vooral ook de mist die dan hier in het dal hangt. Af en toe denk je even dat er een hoop rook is omdat er iets in brand staat, maar dat is dan de opkomende mist. Als we ooit in het donker naar huis rijden en het weggetje naar ons dorp oprijden lijkt het zo uit een sprookjesfilm te komen. Je ziet het dorp met een paar lantaarnpalen in de mist…..heel apart en mooi. Jammer dat ik geen goed fototoestel heb maar alle foto’s met mijn telefoon maak, anders zouden ze vast nog veel mooier zijn. Misschien toch maar eens gaan sparen ;).

Het allermooiste wat ik op dit gebied heb gezien is toen we op een miezerige dag de berg Krvavec op zijn gereden en door de wolken reden om dan ineens erboven uit te komen en volop in de zon te staan. Vervolgens kijk je dan van bovenaf op een prachtig wolkendek met hier en daar een paar uitstekende bergtoppen, net zoals in een vliegtuig. Een aanrader deze winter voor wanneer je op een druilerige dag met laaghangende bewolking toch even de zon wilt zien!!

Boven de wolken op Krvavec…..
en gewacht op de ondergaande zon…..

Helaas zal ik nog een hele tijd moeten wachten totdat ik ’s ochtends weer de deuren open kan gooien en in mijn ochtendjas naar buiten kan lopen of lekker op ons terras kan zonnen. Dus zal ik maar moeten proberen om zoveel mogelijk te genieten van de mooie dagen (en mooie luchten) die de winter brengt :). Fijn weekend allemaal!

arlette

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties