Vrijheid

Vrijheid

Het grootste voordeel van het wonen in Gradenc is het gevoel van vrijheid dat we hier hebben. Dat is onbetaalbaar! Vrijheid is een breed begrip en kan voor iedereen iets anders betekenen. Financiële vrijheid hebben we bijvoorbeeld niet. Het kunnen doen en laten wat je wilt zonder naar geld te hoeven kijken is voor velen het hoogst haalbare in het leven. Ook ik droom daar wel eens over, natuurlijk.

Maar de vrijheid die ik bedoel is het hebben van leefruimte en omringt zijn door natuur. Niet »opgesloten« zitten in een flatje of een omheind tuintje van een paar vierkante meter. Onze tuin is niet omheind en de (meeste) velden ook niet. Ook al zijn veel stukken grond (ook bos) privébezit, toch is bijna niks omheind. En het zal zelden of nooit gebeuren dat er iemand iets van zegt wanneer je over een veld of door een stuk bos loopt dat privébezit is. Het feit dat ik de tuin uit kan lopen, het zandpad op, langs de velden het bos in, geeft zo’n fantastisch vrij gevoel. Overal rond ons is bos, natuur. Het feit dat je zomaar een wild dier tegen kunt komen, wat ook regelmatig gebeurt. Dat is toch fantastisch? Niet voor niets wordt Slovenië ook wel eens »klein Canada« genoemd. Nu ben ik zelf (helaas) nooit in Canada geweest maar ik ken het wel van films en documentaires. Dat Canada gevoel heb ik heel sterk wanneer er buizerds rondvliegen die hun kenmerkend geluid maken. Op internet noemen ze het een »miauwend« geluid. Dat vind ik zo prachtig. Dan waan ik me echt even in de wilde natuur van Canada :D.

https://www.vogelgeluid.nl/buizerd/

Ook het hebben van een vrijstaand huis is een ongekende luxe voor ons. In die zin voelen we ons enorm rijk. In Nederland zouden we ook letterlijk rijk moeten zijn om te kunnen wonen zoals we hier wonen. Dat zou daar voor ons nooit mogelijk zijn geweest. Dat dat hier nog wel kan is één van de grote voordelen van het wonen in Slovenië. Er staan vrij veel oude huizen te koop met meestal een behoorlijk stuk grond erbij en als je een beetje handig bent kun je die prachtig opknappen. Je ziet regelmatig dat »jeugd« uit een dorp naar de stad trekt vanwege werk. Wanneer de ouders overlijden erven ze het ouderlijk huis. Wanneer men geen interesse heeft om terug te gaan naar het dorp of geen zin/tijd/geld heeft om dat huis op te knappen, wordt het vaak verkocht.

Een vriendin vroeg zich in een reactie op een eerdere blog af waarom er zoveel huizen leegstaan. Ook dat heeft te maken met het erfrecht. Wanneer ouders overlijden en er meedere kinderen (en kleinkinderen) zijn, erven die gezamelijk het huis (en de grond). Het gebeurt regelmatig dat die kinderen het onderling niet eens kunnen worden over wat er met het huis moet gebeuren. Soms kan het zijn dat één van de kinderen er misschien later zelf wil gaan wonen en het dus niet wil verkopen maar de anderen ook niet kan of wil uitkopen. Dan blijft zo’n huis dus leeg staan. Wanneer één van de kinderen overlijdt gaat dat erfdeel over naar de kleinkinderen, enz. Zo kan het gebeuren dat er naast ons, bijvoorbeeld, een stuk grond met een oud huis ligt dat maar liefst 26 erfgenamen heeft. Een aantal daarvan woont in het buitenland. Als er eentje is die niet wil verkopen, kan de rest dus niks.

Er staan zoveel huizen (huisjes) te vervallen hier. Echt eeuwig zonde. Maar het (laten) afbreken en afvoeren ervan kost geld en dat wil niemand eraan uitgeven. Zover ik weet is er ondertussen een wet in de maak die het erfgenamen (eigenaren) verplicht om huizen in verval af te breken of op te knappen. Die vervallen huizen kunnen natuurlijk ook een gevaar opleveren. Langs het zandpad dat naar ons huis leidt staat een oud vervallen schuurtje. Het is al regelmatig gebeurt dat er in de winter, met sneeuw, dakpannen naar beneden kwamen. Lexi loopt er iedere dag langs van en naar school. Het zal maar gebeuren dat ze zo’n dakpan op haar hoofd krijgt. Levensgevaarlijk! We hebben er al eens één van de erfgenamen die nog in het dorp wonen op aangesproken, maar tot nu toe is er niks gebeurt. Ondertussen is het dak al zover ingestort dat er nog maar weinig dakpannen zijn die naar beneden kunnen vallen, maar het blijft een gevaar. Laten we hopen dat die nieuwe wet er gauw doorkomt!

arlette

2 Comments

  1. Sta open voor het kopen van vervallen woningen en dan een soort van offgrid woningen te bouwen. Zijn er mensen uit Nederland welke leven in Slovenia welke mij kan helpen o.a. met papierwerk, goede aannemers en vakmensen, enz. Zoek ook betrouwbare mensen welke mij tips kunnen geven over mooie unieke gebieden waar vervallen woningen staan en waar de eigenaren bereid zijn om deze vervallen woningen te verkopen.

    • Misschien kun je het beste een berichtje plaatsen op de Facebook pagina Nederlanders in Slovenië. Daar zijn vast meer mensen te vinden die in die richting denken en wellicht al ervaring hebben. Vervallen woningen zijn er genoeg maar vaak zijn er meerdere eigenaren waardoor het bijna onmogelijk is om te kopen. Let daar goed op wanneer je een huis gaat kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 138 andere abonnees

Recente reacties