Vogels spotten

Vogels spotten

Ondanks de afgelopen winterse taferelen zijn de vogels volop bezig met het zoeken naar en het maken van nestjes, want het is tenslotte wel april. En zoals jullie weten: »in mei legt iedere vogel een ei« dus ze moeten flink aan de bak :). Ik kan enorm genieten van het zingen en fluiten van alle verschillende vogels die hier zitten en vind het jammer dat ik er zo weinig verstand van heb. In de loop van de jaren heb ik wel wat meer geleerd door vogels op te zoeken die ik zag, maar ik zou me er eigenlijk graag meer in willen verdiepen. Komt misschien nog wel ;).

Aan de overkapping van ons terras hebben we een voederplateautje hangen en daar wordt in de winter gretig gebruik van gemaakt. Er komen vooral allerlei soorten mezen en vinkjes op af maar ook af en toe een groenling of een boomklever. Erg leuk om dat een tijdje af te zitten kijken. Ook hebben we twee vogehuisjes waar ieder jaar wel een nestje inzit.

Mijn ouders, die iets hoger in het dorp wonen, hebben ook een voederhuisje op hun balkon waar altijd veel vogels op af komen. Zij hebben er in de afgelopen periode tot twee keer toe zelfs een valkje gezien die op het hek kwam zitten! Ook buizerds zie je hier veel, maar die komen natuurlijk niet op een voederhuisje af :).

Vogels die ik zelf erg mooi vind zijn de Vlaamse Gaaien (Šoja). Die zitten hier enorm veel. Het schijnen alleen niet zo’n fijne vogels te zijn omdat ze de nesten van andere vogels kapot maken. Daarom worden ze hier nog wel eens afgeschoten door jagers :(.

Een paar jaar terug hoorde ik eens een heel apart vogelgeluid in de tuin wat ik nog niet eerder had gehoord. In de kersenboom zat een groenachtig vogeltje, licht van kleur (voor zover ik het kon zien) dat ik niet kende. Ik heb er een filmpje van gemaakt en toendertijd op Facebook gezet om te vragen of iemand kon vertellen wat voor vogeltje het was. Dat is niet gelukt. Daarom probeer ik het hier ook nog maar eens :). Je kunt het vogeltje niet zien zitten, maar je hoort wel het geluid. Wie weet wat voor vogeltje dit is? Ik hoor het graag!

Een vogel die je niet al te vaak ziet, maar die Bine en ik al twee keer gespot hebben in het bos is de zwarte specht (Črna žolna). Het is de grootste spechtensoort in Europa en is, zoals de naam al zegt, helemaal zwart, behalve zijn felrode »hoedje« bovenop zijn kop. Helaas is dat op mijn foto niet te zien, maar als voorbeeld staat er een foto van internet langs. Op het filmpje hoor je zijn roep. Wel even het geluid hard aanzetten ;).

De meest speciale vogel die we hier hebben gespot is toch wel de Hop. Die zat twee jaar achter elkaar bij ons in de tuin en we hadden eerst geen idee wat het voor vogel was. Gelukkig wist meneer Google het ons te vertellen ;): De Hop, »Smrdokavra« in het Sloveens, is een trekvogel die in de winter in Afrika doorbrengt en hij heeft een prachtige grote kuif die hij omhoog kan zetten. Echt heel mooi om te zien. Het is een vrij zeldzame vogel die je niet gauw zult zien dus we vinden het wel superleuk dat we hem al twee keer in de tuin hebben gespot. Vorig jaar zagen we een paartje even buiten het dorp. Dit was steeds in april dus op het moment hou ik mijn ogen weer goed open wanneer ik buiten ben of aan de wandel maar tot nu toe heb ik er nog geen kunnen ontdekken.

Ander leuk nieuws, de ooievaars zijn ook weer terug op hun nesten (zie blog 36)! In beide nesten op de weg naar Novo mesto hebben we er nu al een paar keer eentje gezien. Wellicht wachten ze nog op hun partner. Die komt vaak wat later aan :). Het schijnt trouwens dat ooievaars niet trouw zijn aan elkaar, maar wel aan hun nest. Vandaar dat paartjes vaak langere tijd bij elkaar zijn. Vorig jaar hadden beide koppeltjes jongen dus hopen dat het ook dit jaar weer gaat lukken. Ik ga ze weer goed in de gaten houden ;).

arlette

4 Comments

  1. leuk artikel Arlette.
    Kijk eens op de site van de Vogelbescherming (NL). Daar kun je ook geluiden van vogels opzoeken.
    Er zijn ook diverse apps “Vogelgeluiden herkennen”.
    Is het geen Groenling? Ik weet trouwens niet of deze ook in Slovenie voorkomen.

  2. Nee, denk niet dat het een Groenling is. Zo te horen is het de Zuid-Siberische woestijn vink. Berucht en gevreest in het vallen van de avond omdat je ze dan het vaakst licht ziet geven met het linkeroog als ze op hoogspanningskabels zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties