Raar weer

Raar weer

Degene die mij kennen weten dat ik een echt zomermens ben. Ik geniet van de zon, buiten zijn, strand en zee en warme temperaturen. Ik heb een vreselijke hekel aan kou en regen. Na de winter kan ik dan ook niet wachten dat het weer lente wordt en we heerlijk de deuren open kunnen gooien en in een t-shirtje naar buiten kunnen. Dit jaar schiet het niet op met die lente :(. Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren dat we, in die bijna 18 jaar dat ik hier woon, ooit zo’n wisselvallige (slechte) lente hebben gehad. De afgelopen dagen heeft het bijna aan één stuk door geregend en daar wordt ik zoooo chagrijnig van! De temperatuur komt niet boven de 17 graden, behalve als de zon af en toe even doorbreekt en de temperatuur meteen omhoog schiet.

We moeten daarom ook nog steeds stoken, wat echt niet normaal is voor deze tijd van het jaar. Vorig jaar hebben we eind april voor de laatste keer gestookt. We zijn nu al bijna drie weken verder! Gelukkig stoken we sinds anderhalf jaar op hout en kost het ons niks, maar toch.

Gelukkig scheen vandaag wel weer de zon en is het tot nu toe droog gebleven. De deur staat dus weer lekker open en ik heb een wandeling met Ivy gemaakt. Dit weer geeft wel schitterende luchten met de zware witte wolken, donkere luchten en tussendoor blauwe lucht en zon.

Gistermiddag, toen het zonnetje doorbrak maar het nog wel regende, konden we weer genieten van een prachtige dubbele regenboog langs ons huis. Dit blijft toch wel een heel speciaal fenomeen, vind ik.

De rivier de Krka, waar ik vorige keer over schreef, staat door al die regen natuurlijk veel hoger dan normaal en de anders zo rustige watervalletjes zijn nu een kolkende massa. Gelukkig is het niet zo erg als in september van 2010. Toen trad de rivier helemaal buiten zijn oevers door de vele zware regen. De brug in Žužemberk stond zelfs onder water waardoor we een aantal dagen via Dvor om moesten rijden omdat we anders niet thuis konden komen. Er is later een bordje geplaatst op het huis onder aan de brug waar te zien is hoe hoog het waterpeil toen stond. Later is er een nieuwe, hogere brug gebouwd en tot nu toe is die gelukkig niet meer ondergelopen.

Het weer kan hier sowieso echt enorm snel omslaan. Daar sta ik soms nog steeds van te kijken. Vooral in de zomer gebeurt dat. Ineens zie je de lucht hartstikke donker worden en binnen no-time begint het flink te regenen of zelfs te hagelen. Deze buien duren vaak maar een minuut of 5-10 en voor je het weet is de donkere lucht overgetrokken, is de regen gestopt en hebben we weer een stralend blauwe lucht met zon.

Soms houdt een zware regenbui wat langer aan en dan hebben we in een mum van tijd een complete rivier langs ons huis stromen. Omdat we aan een zandpad wonen, op het laagste punt in het dorp, komt al het water uit het dorp naar beneden gestroomd en neemt een hoop zand mee waardoor er flinke kuilen ontstaan die Bine dan later weer moet repareren.

Een aantal jaar geleden hebben we daarom een aantal half open drainagebuizen in de weg gebetonneerd en een betonnen afwatering gemaakt naar de paar meter diepe sinkhole achter ons schuurtje zodat het meeste water nu daarin weg loopt wanneer het weer eens flink tekeer gaat :). Dit gat is met de jaren wel steeds groter geworden dus we zullen er toch een keer iets mee moeten gaan doen voordat het hele zaakje instort. Wordt vervolgd…… 😉

arlette

2 Comments

  1. Oh ja….. dat ken ik. Het weer in Slovenija is eenvoudig veeeel dramatischer… En zo zichtbaar, die afwisseling tussen mooi weer, blauwe luchten en zwarte wolken. Soms zie je drie verschillende weertypes in een oogopslag.

    Jullie wonen daar wel heel mooi. Hopelijk wordt het gauw een beetje warmer….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties