(Plaats) Namen

(Plaats) Namen

Die namen, die namen…… Daar moet ik echt een blog aan wijden :). Slovenen hebben op het gebied van namen niet veel fantasie. Of het nu namen van mensen of plaatsen zijn, dat maakt niet uit. Ze zijn er gewoon echt niet creatief mee. Ik ga jullie wat voorbeelden noemen.

Toen Bine en ik elkaar leerde kennen en ik besloot te emigreren, om bij hem te zijn, kwamen we terecht in een klein dorpje, in de buurt van Begunje. Hij werkte daar toen als vrachtwagenchauffeur en zijn baas had ons een kelderkamer gegeven, waar we tijdelijk mochten wonen. Ik kende natuurlijk nog geen Sloveens. Wanneer we onderweg waren lette ik op de naambordjes van alle dorpjes die we tegenkwamen, zodat ik een beetje de weg in de omgeving leerde kennen. Vaak kwam het woordje »Vas« in de naam voor, dus vroeg ik Bine erna. »Vas« betekent dus gewoon »dorp«. Ik denk dat de zeker 25% van de Sloveense dorpen het woordje »dorp« in de naam hebben, haha. In de buurt van onze woonplaats waren twee achtereenvolgende dorpjes, genaamd Srednja vas en Zadnja vas, oftewel »Middelste dorp« en »Laatste dorp«. Lachen toch!? Ik vraag me nog altijd af waarom er geen “Eerste dorp” was ;).

Een eerlijk dorp? 🙂

Heel veel dorpsnamen komen ook meerdere keren voor in Slovenië, zoals bijvoorbeeld Brezje. Er zijn maar liefst 33! dorpen/plaatsen die Brezje heten en daarmee is het ook de meest voorkomende plaatsnaam in het land. De meest bekende is trouwens het Brezje, waar mijn schoonbroer woont. Dat is een soort bedevaartsplaats, vanwege de prachtige kerk (basiliek) die er staat.

De basiliek van Brezje

Maar ook dorpen met namen als Nemška vas (Duits dorp) en Slovenska vas (Sloveens dorp), zie je regelmatig. Wat ook veel voorkomt zijn namen met »Klein« en »Groot« ervoor of »Hoog« en »Laag«. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Mala Loka (Klein Loka) en Velika Loka (Groot Loka) en Spodnje Gorje (Onder Gorje) en Zgornje Gorje (Boven Gorje), twee dorpen die achter elkaar liggen, de een lager en de ander hoger :). Het woordje Pod, wat »onder« betekent, staat ook vaak voor een naam. Bine komt bijvoorbeeld uit het dorpje Podhom. Dat dorpje ligt onderaan een heuvel genaamd Hom. Letterlijk heet het dorp dus »Onder Hom«. Wel logisch ;).

Zgornje Gorje en Spodnje Gorje

En natuurlijk zijn er ook dorpen te vinden met hele gekke namen zoals  »Pekel« (hel) en »Nebesa« (hemel). Of Čudno selo, dat letterlijk vertaald naar »Raar dorp« want »Selo« is een andere benaming voor dorp. De meest gekke naam, die ik tot nu toe ben tegengekomen, is waarschijnlijk Ritoznoj, letterlijk vertaald betekent dat »Reetzweet« :D:D:D!! Als je het zo bekijkt zijn de Slovenen eigenlijk juist wel heel creatief bij het verzinnen van namen, hahaha.

Maar bij voornamen zijn ze dat echt niet hoor. Sorry als ik hiermee iemand voor het hoofd stoot ;). Tuurlijk, bij de jongere generatie zal het best wel wat beter zijn, maar »mijn« generatie (en de generaties daarvoor) had geen enkele fantasie bij het verzinnen van namen voor hun kinderen. Zoals wij in Nederland oer-hollandse namen hebben als Jan en Arie, hebben ze hier Janez en Jože. Maar die komen dan ook echt heeeel vaak voor. In ons dorp, van zo’n 60 inwoners, hebben we bijvoorbeeld 7! mannen die Jože heten. Het is soms een hele toer om ze allemaal uit elkaar te houden en erachter te komen over welke Jože iemand het heeft. Daarnaast zijn er ook nog 2 vrouwen die Jožica heten, de vrouwelijke variant van Jože. In een lijst uit 2019 van de meest voorkomende namen in Slovenië, staat Janez op de tweede plaats en Jože op de achtste plaats. De eerste plek is voor Franc (spreek uit: Frants). Andere namen in de top tien zijn o.a. Andrej, Marko en Ivan. Ik ken er van allemaal wel een paar ;).

Vrouwennamen eindigen trouwens ook bijna altijd op een A, een enkele uitzondering daargelaten. Marija, die op de 1ste plaats staat en Mojca, op de 5de plaats, zijn 2 veel voorkomende vrouwennamen. Jožica staat op eerdergenoemde lijst trouwens op de elfde plaats :).

arlette

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties