Oberkrainer muziek

Oberkrainer muziek

Zoals ik al eens eerder schreef, wordt er op de meeste (lokale) feesten en partijen in Slovenië uitsluitend Polka muziek gespeeld. Dit zijn vaak bandjes van een paar personen en daar is altijd wel een accordeonist bij. Ze noemen deze »bandjes« Ensembles en ze zijn hier nog altijd mateloos populair.

De meest bekende accordeonist van Slovenië was Slavko Avsenik. Deze componist en muzikant uit Begunje werd geboren op 26 november 1929 en stierf op 2 juli 2015. In 1953 ontwikkelde hij, samen met zijn broer Vilko, de Oberkrainer muziekstijl. De naam Oberkrainer is gekozen omdat het woord Oberkrain Duits is voor de Sloveense provincie Gorenjska, waar Avsenik vandaan komt. De Oberkrainer muziek is dan ook vooral in Oostenrijk en Duitsland nog altijd zeer populair.

Slavko startte samen met zijn broer Vilko het “Ansambel Brata Avsenika”, oftewel, het Ensemble van de broers Avsenik. Kenmerkend voor een Oberkrainer ensemble is natuurlijk ook de prachtige klederdracht die erbij hoort. In Spodnje Gorje, een dorpje in de buurt van Bine’s geboorteplaats, kennen we iemand die die kleding maakt. Zijn klanten zijn dan ook voornamelijk ensembles. We hebben er wel eens gelogeerd en alle prachtige kleding mogen bekijken.

Avsenik heeft in zijn leven meer dan 1000 originele composities op zijn naam gezet en zeer waarschijnlijk kennen jullie er vast wel een paar. Het meest bekende c.q. meest gedraaide instrumentale nummer ter wereld is zelfs van hem! Er zullen maar weinig mensen zijn die dit nummer niet herkennen. Het heet »Na Golici« (Vertaald: Op of naar Golica, een prachtig gebied met Alpenweides boven de stad Jesenice, in het Karawanken gebied.

Grappig weetje: Slavko zelf was een autodidact, wat betekent dat hij geen muziek kon lezen. Zijn broer Vilko heeft wel muziek gestudeerd en heeft de melodieën die Slavko bedacht, opgeschreven en gearrangeerd. De samenwerking tussen de broers is dan ook van enorm belang geweest voor de totstandkoming van deze Oberkrainer muziek.

In Begunje staat nog altijd de Gostilna (herberg) van de ouders van Slavko, genaamd ‘Pri Jožovcu’, waar hij vroeger vaak optrad. Tegenwoordig  wordt deze gerund door één van de zoons van Avsenik, ook een muzikant. Zelfs een kleinzoon van Slavko, Sašo, heeft tegenwoordig zijn eigen ensemble. Een zeer muzikale familie dus :).

In de gostilna is al sinds jaar en dag een museum over de gebroeders Avsenik gevestigd waar de vele gouden en zelfs platina platen te bewonderen zijn die de groep heeft verzameld. Ook zijn daar de originele instrumenten, klederdracht, vele prijzen en een grote verzameling van platen te bezichtigen.

Slavko Avsenik voor de gostilna van zijn ouders

Aan de ouderlijke herberg is, behalve het museum, ook een concertzaal gebouwd. Hier werden voor Corona regelmatig optredens verzorgd door de huidige topensembles op Oberkrainer gebied. Deze concertzaal heeft een ronde vorm met een puntdak: hiermee wordt de »Marela« (Paraplu) bedoeld. De Marela is een typisch onderdeel van de Sloveense klederdracht en onlosmakelijk verbonden met de Oberkrainer muziek. Op hun website,  www.avsenik.com, vind je alle informatie.

De “paraplu” concertzaal

In onze omgeving (Dolenjska) is vooral Lojze Slak populair. Dat is een andere, zeer bekende Sloveense accordeonist uit Mirna Peč. Hij stierf in 2011, maar zijn nummers worden nog altijd heel veel gespeeld. Om ook eens mee te kunnen zingen op feestjes heb ik een aantal jaar geleden een aantal van de meest bekende nummers, zoals »V Dolini tihi«, »Po dekle« en »Stari čebelar«, opgezocht om de teksten te kunnen lezen :). Dus tegenwoordig kan ik er een aantal meezingen, weliswaar zachtjes want zingen kan ik helaas niet echt, hahaha. Zoek de nummers eens op en laat me weten wat je ervan vindt. Veel luisterplezier!

Lojze Slak

arlette

1 Comment

  1. Arlette, ik zit nu nog een paar dagen vlakbij Dornberk (Nova Gorica). Niemand kan me hier helpen, maar ik zou graag zo’n Oberkrainer-shirt (met die ietwat gepofte mouwen) willen kopen… Weet jij misschien waar hier in de buurt? Dank je wel alvast!
    Groetjes, Eric

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties