Nieuwtjes uit Novo mesto

Nieuwtjes uit Novo mesto

Een tijdje geleden kreeg ik een uitnodiging om een dagje in Novo mesto rond te gaan met een groepje gidsen en journalisten, vooral om de nieuwste bezienswaardigheden te bekijken. Dat leek me wel interessant dus ik besloot mee te gaan. Want ook al kom ik elke week in Novo mesto (30 km bij ons vandaan), meestal is dat alleen maar om de boodschappen te doen :). Natuurlijk ken ik de stad best goed, maar toch was het de moeite waard want ik ontdekte een aantal dingen die ik nog niet eerder had gezien.

We begonnen in het centrum, bij de kathedraal van de heilige Sint Nicholaas die stamt uit de vijftiende eeuw. Vorig jaar is de klokkentoren opgesteld voor publiek. Je moet dan wel eerst even 126 trappen omhoog om bij de klokken te komen, op 24 meter hoogte. Van daaruit heb je aan alle vier de kanten een prachtig uitzicht over de stad. Een entreekaartje kost 3€ en je kunt ze via deze link bestellen: https://olaii.com/experiences/1849/razgledna-ploscad-zvonika-stolne-cerkve-sv-nikolaja-v-novem-mestu?date=2023-10-01


Na het bezoek aan de klokkentoren reden we naar restaurant »Hiša Fink«, een van de weinige Sloveense restaurants met een Michelin ster, die ze in 2020 mochten ontvangen. Daar werden we getrakteerd op een lekker glaasje champagne. Dat denk ik tenminste, want aangezien ik niet drink sloeg ik het glaasje over, maar de rest genoot er zichtbaar van ;).

Tegenover het restaurant is pas geleden een nieuwe »hangbrug« over de rivier Krka gebouwd. De brug hangt 11 meter boven het wateroppervlak en is in de volle lengte ook echt hangend, dus zonder steunen halverwege. Dit was mogelijk met behulp van de technologie van een voorgespannen gewapende betonconstructie bestaande uit 46 elementen. Een mooi staaltje vakmanschap! Dat het een prachtige zonnige dag was hielp ook mee natuurlijk. Het is een mooi plaatje en een prima uitgangspunt voor een prachtige wandeling langs de rivier.


Ons uitje eindigde in hotel Dolenj’c, aan de andere kant van de snelweg, waar we eerst een rondleiding kregen door het vernieuwde hotel en het splinternieuwe trampoline park. Het zogenaamde »Flypark« is het grootste openlucht trampolinepark van Slovenië, met een oppervlakte van ruim 680m2. Het park is voorlopig alle dagen geopend, zolang het een beetje goed weer is natuurlijk. Doordeweeks vanaf 15.00u en in het weekend vanaf 9.00u. Een aanrader voor de kids! Ze kunnen er bijvoorbeeld ook een verjaardagsfeestje houden. Ouders kunnen genieten van een drankje in de naastgelegen bar of iets gaan eten in het restaurant van het hotel terwijl ze hun kroost met een gerust hart achter kunnen laten in de handen van het animatieteam.


Het hotel zelf ligt erg gunstig, direct aan de snelweg van Ljubljana naar Zagreb en de kamers zijn keurig, ruim en modern. Ook kun je er bowlen en is er een kleine speel arcade. Afgelopen weekend zijn we er nog geweest met Lexi en mijn ouders en hebben we een hoop lol gehad met het spelen van o.a. airhockey. Alleen jammer dat het best druk was met gasten waardoor we behoorlijk lang op onze drankjes moesten wachten.


De ruimte buiten het hotel is echt heel mooi aangelegd en ruim opgezet. Er staat zelf een vliegtuig op het terrein dat met sprookjesfiguren is beschilderd. De bedoeling is om er nog een speelplek voor kinderen in te creëren, maar wanneer dat gerealiseerd gaat worden is nog niet helemaal duidelijk. In ieder geval een aanrader voor ouders met kinderen, maar ook voor zakenlieden die een overnachting zoeken tijdens een zakentripje.

arlette

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties