Mooie plekjes: Krupa bron

Mooie plekjes: Krupa bron

Afgelopen weekend hebben we weer een mooie wandeling gemaakt, samen met mijn ouders. Ik vond het echt een zogenaamd »verborgen pareltje«, de bron van het riviertje Krupa. Het ligt in de buurt van Semič en is maar 2,5 kilometer lang. In het dorpje Krupa parkeer je de auto en loop je naar beneden naar de bron van de rivier die begint vanonder een dertig meter hoge rots, heel apart om te zien. Een heerlijke rustige plek ook. Ondanks dat het zondag was en prachtig weer, kwamen we maar een paar andere mensen tegen tijdens de wandeling.

Op de parkeerplaats staat een bord met uitleg en de verschillende routes die er zijn. Wij hebben de kortste genomen, een klein anderhalf uurtje lopen. Langs de rivier op door het bos waar we echt niks anders hoorden dan het fluiten van de vogels en door de begroeiing tegen de rotsen af en toe het idee hadden dat we door een oerwoud liepen. Prachtig! Zet je geluid even harder wanneer je de video hieronder bekijkt :).

In het begin moet je over een leuke hangbrug die lekker schommelt en later steek je weer naar de andere kant over middels een houten brug. Het laatste gedeelte loop je een stuk hoger boven de rivier, langs de bosrand en de velden. Vervolgens kom je weer in het dorp uit en loop je nog een klein stukje terug naar de parkeerplaats.

Omdat de rivier een hoogteverschil heeft van zes meter waren er vroeger maar liefst vier molens en twee zagerijen aan te vinden. Er staan dan ook nog een aantal gebouwen uit die tijd, maar er is volgens mij niks meer bewoond.

Een ander interessant stukje geschiedenis wat je op de route tegenkomt is genaamd »Judovska hiša«, in het Nederlands »Joods huis«. Het gaat om een kleine grot uit de vroege steentijd, zo’n 11.000 jaar voor Christus. Omdat er verschillende gebruiksvoorwerpen van steen en beenderen in de grot en de directe omgeving zijn gevonden weet men dat de grot in die tijd ook bewoond is geweest. De mensen uit die tijd, op het einde van de laatste ijstijd, leefden van de jacht en het verzamelen van onder andere verschillende vruchten. Maar ook in latere tijden is de grot bewoond geweest. Omdat ik momenteel de serie »De Aardkinderen« aan het lezen ben, over mensen uit diezelfde tijd, vond ik het nog extra interessant om te zien.

Het blijkt trouwens een klein mysterie waar de naam »Joods huis« vandaan komt. Sommige denken dat men vroeger vreemde, onbekende, »buitenlandse« mensen die bijvoorbeeld anders gekleed waren Joden noemde. Anderen denken dat toendertijd iedereen die niet christelijk was een Jood werd genoemd. Hoe dan ook, het is wel een beetje een rare naam maar toch leuk om gezien te hebben.

Op de terugweg zijn we nog gestopt bij de Berryshka distilleerderij in het dorpje Obrh, bij Dolenjske toplice. Er is een mooi terras waar je leuk kan zitten op bankjes gemaakt van wijntonnen en kunt genieten van een van hun likeurtjes. Ze hebben tevens eigen gemaakte etherische oliën en er is een chocolaterie bij met verschillende lekkere bonbons en chocoladerepen. Wel zijn de producten allemaal zeer flink aan de prijs! Al met al was het weer een heerlijke dag die we niet hadden willen missen :).

arlette

4 Comments

  1. Goedemorgen Arlette,
    Wat een mooi uitstapje en ja Slovenie heeft pareltjes ✨
    Wij gaan het zeker opzoeken, dankjewel C&A

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties