Mooie plekjes: het meer van Bloke en kasteel Snežnik

Mooie plekjes: het meer van Bloke en kasteel Snežnik

Vandaag weer eens een »mooie plekjes« blog. Ik begin met meer van Bloke (Bloško jezero). Dat ligt op een goed uur rijden van Ljubljana, richting de Kroatische grens. Het is rond 1970 ontstaan toen men er een riviertje heeft ingedamd. Een jaar of tien geleden heeft de gemeente de hele omgeving opgeknapt en in orde gemaakt voor toerisme.

Het meer is niet heel groot, maar wel een erg mooie en leuke plek om eens te bezoeken. In en om het meer staan vele verschillende houtsnijwerken van lokale bewoners. Erg bijzonder om te zien. Zo is er bijvoorbeeld de waterskiënde beer :).

Nu gaat Slovenië helaas weer een nieuwe lockdown tegemoet maar met een beetje geluk kunnen we over een tijdje weer allemaal genieten van een terrasje. Ook bij Bloško jezero is een leuke bar met terras en op het terein van de naastgelegen glamping is ook een mooie, houten bar gebouwd waar je ook met slecht weer heerlijk binnen kunt zitten bij een knapperend haardvuur. In de winter vriest het meer vaak dicht en kan er geschaatst worden.

Met mooi weer kun je een rondje om het meer wandelen, vissen en in de zomer kan er zelfs ook gezwommen worden. Overal staan allerlei houten zitjes, bankjes en schommelbanken dus er is altijd wel een lekker plekje te vinden om te genieten van het uitzicht. Ga dit leuke plekje dus zeker eens bekijken!

Op slechts 17 kilometer van het meer van Bloke vind je het prachtige kasteel Snežnik. Het ligt in een mooie, groene omgeving die zich perfect leent voor een heerlijke wandeling. Het kasteel is zeer goed bewaard gebleven en een pareltje om te zien, zowel van binnen als van buiten. Het is omgeven door water een een groot park en bossen waar veel wild zit.

Er wordt al melding gemaakt van de kasteelheren Snežnik in de 13de eeuw, maar het kasteel in zijn huidige vorm, met aanbouw en torens, stamt uit de tweede helft van de 19de eeuw. In 2008 is het kasteel voor het laatst gerenoveerd en opengesteld voor publiek. Helaas, ook weer wegens Corona, is het momenteel niet geopend maar hopelijk gauw wel weer, want het is zeer de moeite van een bezoekje waard! De entree is slechts een paar euro en je krijgt er een mooie rondleiding voor door een gids die heel veel interessante informatie weet te vertellen.

Het kasteel heeft maar liefst 4 etages die allen zeer rijkelijk zijn ingericht met de meest prachtige, antieke meubels. Helaas mag je binnen geen foto’s maken maar op de site staan wel een aantal foto’s van de inrichting die ik kon kopiëren :).

Voor een virtuele tour in en om het kasteel klik op de volgende link:    

https://www.nms.si/si/razstave/virtualne-razstave/grad-sneznik

arlette

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties