Leuke uitjes: Strma Reber (Mali Vršič)

Leuke uitjes: Strma Reber (Mali Vršič)

Na een lente met uitzonderlijk veel regen is het nu al 3 weken heet en droog. Gemiddelde temperaturen liggen boven de 30 graden en we hebben geen druppel regen meer gezien. Het gras wordt steeds geler. Gelukkig hebben we ons zwembad weer opgezet waar we nu volop van genieten :).

Afgelopen zondag wilde Bine en ik er even tussenuit maar vanwege de hitte zagen we een wandeling niet echt zitten. Maar wat we ook graag doen is een stuk gaan rijden en genieten van de prachtige natuur die je hier overal vindt. En natuurlijk zitten we dan lekker koel door de airco ;).

De meeste van jullie zullen wellicht de Vršič pas wel kennen of er wel eens van gehoord hebben. Deze pas ligt in het noorden van Slovenië en heeft maar liefst 50 haarspeldbochten, 24 omhoog en aan de andere kant 26 omlaag. Het hoogste punt ligt op 1611 meter. Wat veel mensen echter niet weten is dat je in het zuiden van het land ook een pas hebt met een behoorlijk aantal haarspeldbochten, negentien om precies te zijn. Deze haarspeldbochten liggen trouwens wel maar aan één kant. Maar daarom wordt deze pas, genaamd »Strma Reber«  ook wel de »kleine Vršič« genoemd, oftewel “Mali Vršič” op zijn sloveens.

Een paar weken geleden schijnt Tom Cruise hier nog opnames te hebben gemaakt voor zijn nieuwste Mission impossible film! Dat zagen we op het nieuws. De pas was toen een aantal dagen in zijn geheel afgeloten en er vlogen regelmatig helicopters rond in de omgeving.

Wanneer vanuit Kočevska reka komt gereden is het de moeite om even te stoppen bij “Reško jezero”, een meer dat ontstond toen men in de jaren zeventig het de rivier aldaar indamde. Rondom het meer loopt het “Orlov” pad, oftewel het Adelaarspad. Ook weer een prachtig stukje natuur.

Onderweg op de pas kom je nog een leuk houten beeld tegen dat een afbeelding moet voorstellen van Peter Klepec. Volgens de legende was deze Peter een iel jongetje dat werkte als schaapsherder en gepest werd door de oudere en sterkere jongens uit de buurt. Toen hij eens tijdens zijn werk een fee met een tak tegen de brandende zon beschermde beloonde deze hem door hem een uitzonderlijke kracht te geven. Daarmee nam hij wraak op zijn pesters en eenmaal volwassen, toen de Turken het land binnenvielen, schoot Peter te hulp door een grote dennenboom uit de grond te rukken en daarmee te Turken uit het dal te verjagen. Vandaar dat men dit dal nu nog altijd het land van Peter Klepec noemt :).

We zijn trouwens al eens vaker over deze pas gereden, maar hebben deze keer een iets andere route genomen en wel een route die helemaal langs de rivier de Kolpa loopt. Deze rivier is een zijtak van de Sava en loopt zo’n 118 kilometer op de grens tussen Slovenië en Kroatië. Een paar jaar geleden kon je er nog overal langs de weg stoppen om even in de rivier af te koelen, maar sinds de migrantencrisis heeft de Sloveense regering langs het grootste gedeelte ervan hekken met prikkeldraad geplaatst. Heel vreemd om daar zo langs te rijden. Hier en daar zit er een poort in het hek voor de eigenaren van de grond of een van de paar campings die er aan liggen. Veel bewoners die een huis aan de rivier hebben, kregen ineens een hek in hun tuin. Op de plekken waar geen hek staat en de rivier bereikbaar is zie je meteen een aantal auto’s staan en mensen in het water.

Onderaan de pas kom je uit in Osilnica en daar zijn we linksaf gegaan om vervolgens langs de grensovergang Petrina uit te komen. Kort daarna hebben we naar rechts de afslag voor Fara genomen. Hier rijdt je nog steeds de hele weg langs de rivier op en uiteindelijk zijn we via Črnomelj, waar we lekker wat hebben gegeten, weer richting huis gereden. Een prachtige route die ik van harte kan aanbevelen, maar waar je geen hoogtevrees moet hebben of een onzekere chauffeur moet zijn ;).

arlette

3 Comments

  1. Hoi Arlette, het zijn inderdaad prachtige routes. Heerlijk om zo door die bochten te cruisen.
    Ik had deze pas afgesloten in ons navigatiesysteem Waze voor de filmopname van 12-22 mei 😉. Maar wist niet dat Tom Cruise betrokken was. Vorige zomer van enkele (minder grote) haarspeld-trajecten rondom Idrija genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties