Leuke uitjes: Rogla

Leuke uitjes: Rogla

Afgelopen weekend waren we, samen met mijn ouders, een lang weekend in de Pohorje regio. We logeerden in hotel Reaktiv in Zreče. Een keurig hotel waar we heerlijk hebben ontbeten en gedineerd. Ski- en recreatiegebied Rogla ligt er slechts 16 kilometer vandaan en dus gingen we er een kijkje nemen.

De top van Rogla ligt op een goede 1500 meter hoogte en zoals gezegd is het een (populair) skigebied. Maar ook wanneer er geen sneeuw ligt kun je je er prima vermaken. Er komen vooral veel sporters om te trainen, maar ook voor toeristen is er van alles te doen. Zo is er een rodelbaan, een »kinderdorpje« en kun je er allerlei sporten uitoefenen. Ook zijn er volop mogelijkheden tot wandelen en fietsen (mountainbiken).

De laatste nieuwe attractie op Rogla is »Pot med Krošnjami«, gebouwd in 2019. Het bestaat uit een ruim 500 meter houten pad van dat op palen boven de grond staat, op zo’n 20 meter hoogte. Langs het pad staan verschillende informatieborden en leerzame spelletjes voor kinderen. Vanuit het pad kun je een 37 meter hoge toren oplopen, ook via een houten pad dat ruim 500 meter lang is. Vanaf de top van de toren heb je natuurlijk een prachtig uitzicht. Wanneer je geen zin hebt om over het pad terug naar beneden te lopen kun je ook met een glijbaan naar beneden. Dit kost echter wel 2€ extra. Beetje jammer want de entree is niet heel goedkoop: 10€ voor volwassenen en 8€ voor kinderen. Bine besloot natuurlijk toch om met de glijbaan naar beneden te gaan :). Ik heb claustrofobie en aangezien de glijbaan een dichte buis was durfde ik er niet in :(. Al met al vonden we het alle vier toch wel de moeite waard.

De volgende dag hebben we vanaf de top van Rogla een wandeling gemaakt naar het Lovrenška reservaat. Een apart stukje natuur met 7 kleine meertjes waar je langs kunt lopen. Het was best een redelijk pittige wandeling van anderhalf uur (voor mij wat langer ;)) maar je kunt op een gegeven moment linksom of rechtsom lopen. Qua lengte maakt het niet veel uit welk pad je kiest. Wij kozen voor het linkse pad en achteraf bleek dat zwaarder dan het rechtse, waar we op de terugweg over liepen. Het linkse pad ging meer omhoog en omlaag, maar had wel een mooi uitzicht. Het rechtse pad gaat eigenlijk helemaal door het bos maar loopt wel geleidelijker, en dus makkelijker. Ook waren er veel minder boomwortels op de weg die je op het linkse pad wel tegenkwam en wat natuurlijk best ongemakkelijk lopen is.

Op de laatste dag hebben we o.a. een bezoek gebracht aan het »Noordung space center« in Vitanje, een half uurtje rijden vanaf Rogla. Herman Potočnik Noordung was een pionier op het gebied van ruimtewetenschappen en een visionair van het nog niet gerealiseerde idee van een internationaal geostationair ruimtestation met kunstmatige zwaartekracht, het “Habitat wiel”. Wij waren best verrast om een ruimtemuseum in zo’n klein plaatsje, »in the middle of nowhere« te vinden. We hebben even nagevraagd hoe het daar terecht is gekomen en dat is omdat de familie van Herman Potočnik oorspronkelijk uit Vitanje komt.  

Natuurlijk is er in de omgeving nog veel meer te zien en te doen dus we komen er vast nog wel eens terug. Ons weekend was een succes en we hebben volop genoten. Ook het weer zat mee dus dat was een extra pluspunt. Bij het hotel hebben we ook nog een ochtend elektrische fietsen gehuurd. Ook echt een aanrader! Ik kom normaal gesproken echt geen heuvel omhoog op een fiets, maar met deze fietsen ging dat prima. Volgende keer zorg ik alleen dat ik iets van een gelkussentje bij me heb want de zadels voelden als steen en daarom kreeg ik al gauw pijn aan mijn achterwerk :). Op naar het volgende uitje……

arlette

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties