Leuke uitjes: Domače dobrote Mojca

Leuke uitjes: Domače dobrote Mojca

Afgelopen donderdag ben ik met een aantal collega’s naar een heel leuk bedrijfje geweest waar ze heerlijke thuisgemaakte broden, koekjes en andere lekkernijen maken en ik bedacht me toen ineens dat het ook leuk is om zulke leuke uitjes in mijn blog te beschrijven voor jullie :). Wellicht zitten er leuke tips bij voor dagtrips voor jullie, tijdens een volgende vakantie in Slovenië?

Het bedrijf dat we vandaag bezochten heet »Domače Dobrote Mojca«, en betekent »Thuisgemaakte lekkernijen (van) Mojca«. Je vindt het in Rosalnice, een klein dorpje net buiten Metlika. Mojca is een hele leuke en energieke dame die samen met haarf man, zoon en dochter, in de afgelopen 25 jaar een prachtig bedrijf aan huis heeft opgebouwd. Naast het bedrijf met haar thuisgemaakte lekkernijen, hebben ze ook een glasfabriekje waar haar zoon werkzaam is. Op het terrein staan verschillende gebouwen met heel veel oude, traditionele atributen als decoratie, zowel buiten als binnen. Het ziet er allemaal harstikke leuk uit en geeft een mooie, authetieke sfeer.

Er is een grote, open schuur waar ze de groepen bezoekers ontvangt met allerlei zelfgebakken lekkers, schalen met kaas en vlees en verschillende soorten »borreltjes«. Ze verteld heel leuk over alles wat ze doen en geeft een rondleiding. Ook heeft ze er een winkeltje bij waar ze haar lekkernijen verkoopt. Er komen groepen toeristen, schoolklassen, bedrijven en allerhande andere geinteresseerden uit het hele land.

Mojca’s specialiteit is »Pogača«, een rond, plat brood, typisch voor de regio »Belokranjska«. Het deeg wordt gemaakt van meel, water en verse gist en wordt besmeerd met geklopt ei en bestrooid met zout en komijn. Er zijn ook allerlei andere varianten met bijvoorbeeld kaas of spekjes erop. Ze geeft terplekke  ook een demonstratie van hoe dit brood gebakken wordt en op het laatst krijg je het recept mee. In het restaurant gedeelte heeft ze een ouderwetse boeren spekkachel waar ze de broden in bakt.

Wij hebben er vandaag ook een heerlijke warme lunch gehad, bestaande uit 2 soorten soep, drie verschillende stukjes vlees, gebakken aardappeltjes met ui, een »Štrukelj« en gegrilde groente. Štruklji zijn ook een traditioneel Sloveens gerecht gemaakt van filodeeg. Als toetje had Mojca verschillende soorten »Potica« gebakken. Wederom een traditionale lekkernij die voornamelijk met Pasen en kerst wordt gegeten. Het is een soort brood met een zoete vulling van fijngemalen walnoten en vaak rozijnen.

Al met al was het dus niet alleen een leuk uitje, maar vooral ook een lekker uitje ;). Zeker een aanrader voor wanneer je eens in de buurt mocht zijn!

arlette

4 Comments

  1. Inderdaad een leuke tip om eens te gaan bezoeken als we weer naar Slovenië toe mogen.
    Weet niet of Carola dit weet te vinden maar anders hangen we bij jou aan de lijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties