Land van water

Land van water

31 oktober en 1 november zijn namelijk feestdagen in Slovenië en de meeste bedrijven en winkels zijn dan gesloten. Bine was dus ook vrij en het weer is nog steeds prachtig dus besloten we er nog even van te genieten en gingen er op uit met mijn ouders. Dit keer bezochten we de bron van het riviertje »Temenica«, in de buurt van Mirna Peč. De rivier ontspringt onder een grote rots en ik bedacht me, terwijl we daar rondliepen, dat Slovenië eigenlijk ontzettend veel water heeft.

Nederland wordt natuurlijk gezien als »waterland« bij uitstek maar als ik zo even na ga wat Slovenië allemaal aan bronnen, rivieren, meren en watervallen heeft, is dat toch wel heel erg veel. Ik heb het dus eens even opgezocht.

De kust is natuurlijk maar kort met zijn 46 kilometer lengte, maar wel erg mooi. Naast zee heeft Slovenië maar liefst 321 meren waarvan Ljubljanska Barje, met een oppervlakte van 8000 ha en Cerkniško jezero, met 2500 ha, de grootste zijn. Nu kun je Barje natuurlijk  niet echt helemaal tellen als »meer« want het is een groot moerasgebied rond Ljubljana. En Cerkniška jezero is een meer dat in de zomer bijna helemaal verdwijnt. Het loopt letterlijk leeg. Het is dan ook alleen het grootste meer van Slovenië in de periode dat het “vol” is.

Ter vergelijking: het meer van Bled heeft een oppervlakte van 147 ha en het meer van Bohinj 318 ha. Dit zijn wel twee van de mooiste meren van het land volgens heel veel mensen.

Verder zijn er bijna 70 rivieren waarvan er heel wat ook in Slovenië ontspringen, zoals dus de Temenica, maar ook de Krka. Dat is tevens de langste rivier die in zijn geheel in Slovenië loopt. De bron van de rivier de Soča is mijn favoriet. Je moet er wel even een klim voor maken, maar dat is het zeker waard. Prachtig om te zien!

Ook telt ons landje veel heilzame waterbronnen, vandaar de vele terme’s die het land rijk is. Ook zie je regelmatig klein bronnetjes langs de weg waaruit heerlijk helder drinkwater komt vanuit de rotsen en je dus onderweg goed je drinkfles mee kunt vullen. Zo’n bron heet een »Študenec«. Ik herinner me een keer, jaren geleden, toen mijn opa en oma op vakantie waren om te zien waar Bine nou eigenlijk vandaan kwam. We reden met ze rond om ze de omgeving rondom Bine’s geboorteplek bij Bled te laten zien. Onderweg naar Pokljuka stopte we bij zo’n Študenec en opa zag er een flesje bier in liggen dat iemand er schijnbaar in had gelegd om koel te houden want het was hartje zomer en het water van zo’n Študenec is altijd heel koud. Opa vond het hilarisch dat er hier flesjes bier langs de weg »groeiden« en besloot het mee te nemen. Mijn (zeer) verlate excuses aan de persoon die het kwijt was :).

Dan hebben we nog de watervallen. Er zijn er zo’n 130 waarvan er elf zelfs hoger zijn dan 100 meter. Een paar van de bekendste zijn »Peričnik«, in de buurt van Kranjska Gora, Savica bij Bohinj en de mooie »Kozjak«, in de buurt van Kobarid. We hebben er zelf al heel wat bezocht en het blijft prachtig om te zien. Peričnik is ook super gaaf om in de winter te bezoeken, want dan bevriest hij bijna helemaal.

Conclusie is in ieder geval dat er heel wat water te vinden is in Slovenië en voor ieder wat wils. Nu de winter langzaam aan in aantocht is wordt het wat minder interessant om deze plekken te bezoeken, maar zodra het voorjaar weer aanbreekt, raad ik iedereen aan om er op uit te gaan en de vele mooie waterrijke plekken te bezoeken!

Warme bron Klevevž, in de buurt van Dolenjske Toplice, waar het water altijd een temperatuur heeft van 24,8 graden.

arlette

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties