Kettingzaagkunst

Kettingzaagkunst

In mijn blogpost »Niet zonder kettingzaag« (https://mylifeinslovenia.com/1793/) schreef ik al hoe een kettingzaag op het Sloveense platteland onmisbaar is. Maar behalve voor het omzagen van bomen om stookhout te maken, kun je er nog veel meer mee doen. Tenminste, wanneer je er heel handig mee bent en heel veel oefent ;). Ik heb ooit wel eens een filmpje gezien van iemand in Canada of zo, die een prachtig kunstwerk uit een boomstronk maakte, met alleen een kettingzaag. Maar dat kunnen ze hier in Slovenië dus ook!


De eerste keer dat ik iemand heel handig zag omgaan met een kettingzaag was tijdens de bouw van ons huis. We hadden een wat oudere man ingehuurd om de dakconstructie te maken. De overstekende balken moesten wel een leuke vorm krijgen, vond die meneer, niet gewoon recht, en dus sneed hij die vorm gewoon met de kettingzaag uit de balken. Uit de losse hand welteverstaan. Zo knap! We zijn er nog altijd heel blij mee.


Een paar jaren later zagen we per toeval dat er bij ons in de buurt, in het dorp Stična bij Ivančna gorica, een jaarlijkse kettingzaag kunst wedstrijd wordt gehouden. Daar zijn we toen gaan kijken. De deelnemers krijgen een uur of zo de tijd en moeten dus zo snel mogelijk, een zo mooi mogelijk beeld uit een boomstam snijden. Het was wel een pokkenherrie natuurlijk maar heel gaaf om te zien.

Op de plek waar de wedstrijd werd gehouden zit ook een mooie hut, genaamd Lavričeva koča, waar je kunt eten en drinken en genieten van een prachtig uitzicht. Rondom de hut staan ook allerlei uitgesneden beelden. De moeite van een bezoekje waard!


Gister gingen Bine en ik zomaar even een stukje rijden en kwamen geheel toevallig uit bij een net geopende »ranch« in de buurt van Višnja gora, genaamd Čož. Daar heeft ook iemand zich helemaal uitgeleefd met boomstammen en een kettingzaag! Ongelofelijk hoe mooi en gedetailleerd er beeldjes zijn uitgesneden. In het hekwerk bijvoorbeeld. En bij de bar zijn er »zadels« als barkrukken uitgesneden. Geweldig! Het zit trouwens voor geen meter en ’s avonds had ik spierpijn aan de binnenkant van mijn dijen, maar wat een superleuk idee . Je kunt er op afspraak paardrijden en kinderen ponyrijden. En er is een leuke speeltuin bij met o.a. ook een elektrische stier voor kids. Erg leuk! Ook hier kun je eten en drinken en ze verhuren er ook appartementen. Misschien nog een tip voor iemand die dit leest en nog op zoek is naar een verblijfplaats ;). Voor ons erg leuk om weer eens een nieuwe plek te ontdekken waar we nog nooit eerder geweest waren en we gaan er dan ook zeker gauw eens naar terug om in ieder geval paard te rijden.


Een andere plek waar je ook van die gave kettingzaagkunst kunt bewonderen is rondom en zelfs IN het meer van Bloke (Bloško jezero). Ook daar is iemand fanatiek geweest met een kettingzaag. Je kunt er onder andere een waterskiënde beer bewonderen! Langs het meer is ook een glamping en in het meer kan gezwommen worden. Weer zo’n mooi plekje om eens te bezoeken. Meer info hierover vind je in mijn eerdere blogpost: https://mylifeinslovenia.com/mooie-plekjes-het-meer-van-bloke-en-kasteel-sneznik/

Als er iemand nog andere plekken weet waar er mooie kettingzaagkunst te bewonderen is dan hoor ik het graag ;).

arlette

2 Comments

 1. Hoi Arlette,

  Afgelopen week genoot ik nog van jouw verhaal met foto’s van de kettingzaag-kunst en nu is Slovenië hoofdonderwerp op het RTL4 nieuws.
  Heftige overstromingen en neerslag die nu in een dag is gevallen, gelijk aan die van een maand. En zelfs helaas doden, waaronder 2 Nederlandse toeristen.
  Ik kan alleen maar hopen dat Slovenië er weer bovenop komt en dat jij en jouw geliefden, familie en kennissen ongeschonden en zonder schade zijn.

  Hartelijke groet van Erwin uit Friesland.

  • Hoi Erwin, bedankt voor je lieve bericht. Wij zijn er gelukkig helemaal ongeschonden uitgekomen. In onze regio geen overlast gehad. Weliswaar was de Krka overstroomd, maar dat gebeurt wel vaker. We hebben het al erger gezien. Gelukkig zitten wij hoger. Er wordt met man en macht gewerkt om alle gedupeerden te helpen en er is al veel geld opgehaald voor het herstel. Ik heb dus goede hoop. Op het moment weer warm en zonnig. Hopelijk kunnen we genieten van een mooie, lange nazomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties