Groente inmaken

Groente inmaken

Groente inmaken

Jullie hebben natuurlijk gelezen over mijn groentetuintje en alle lekkere verse producten die daaruit voortkomen :). Dit jaar is een goed jaar! Eigenlijk alles wat ik heb geplant doet het geweldig. Omdat ik wel heel veel tomaten en komkommers had en we die niet allemaal alleen maar als salade kunnen opeten, ben ik maar weer eens aan het kokerellen geslagen. En met succes, al zeg ik het zelf :).

Ik heb dit jaar prachtige grote, sappige vleestomaten en daar ging ik als eerste mee aan de slag. Ik heb geen standaard recept wat ik altijd gebruik, maar ga altijd op zoek op internet naar een recept dat ik er »goed« uit vind zien. Dit recept is voor »mezga«, zoals ze hier tomatenpuree noemen. Maar mijn ervaring is dat het meer tomatensaus is dan puree. Dit jaar komen alle ingrediënten uit eigen tuin. Hoe leuk is dat! Eerst een lekkere grote ui fijngesneden en die in olijfolie glanzend gebakken. De tomaten heb ik ontveld door ze simpelweg te schillen, zoals een appel of aardappel. Dat werkt voor mij het snelst en makkelijkst. De ontvelde tomaten heb ik in stukjes gesneden en bij de uien gedaan.

Dit prutje heb ik vervolgens ruim een uur laten koken. Hoe langer je het laat koken, hoe dikker je saus/puree wordt. Toen zout naar smaak erbij gedaan en alles gepureerd met de staafmixer. Als laatste heb ik er nog verse basilicum en bieslook doorheen geroerd.

Ondertussen heb ik de schoongewassen glazen potten ontsmet, door ze 15 minuten in een voorverwarmde oven (160 graden) te zetten. De deksels heb ik even in kokend water gelegd.

De nog kokende saus vervolgens in de nog warme glazen gedaan en de deksels goed aangedraaid. De glazen zet ik dan even op de kop op een theedoek, zodat ze goed vacuum trekken. Je moet ze vervolgens onder een keukendoek langzaam laten afkoelen alvorens ze weg te zetten. Daarna kun je ze op een donkere, koele plek wel tot 12 maanden bewaren (maar zo lang blijven ze niet staan hoor ;)). Helaas is de kelder nog niet klaar dus nu staan ze voorlopig maar even in het stookhok waar het nu ook koel en donker is omdat er niet gestookt wordt ;). De saus kun je als basis gebruiken voor je pastagerechten, maar je kunt er ook lekkere tomatensoep van maken door er simpelweg water bij te doen.

Een dag later heb ik me op de komkommers gestort. Hier worden vaak alleen maar de kleine komkommers (augurken) ingemaakt en dan alleen in het zuur. Daar ben ik geen fan van. Dus ging ik op zoek naar een recept voor zoetzure komkommerstukjes. Die zijn straks lekker bij een rijstgerecht of in een salade. Ik heb de komkommers gewassen en niet geschild in de lengte door midden gesneden en de zaadjes met een theelepel eruit geschraapt. Daarna heb ik ze in stukjes gesneden. Vervolgens heb ik ook een ui in dunne reepjes gesneden en witte inmaakazijn met zout, suiker en wat peperkorrels en dille aan de kook gebracht.

Toen de potten gevuld met de stukjes komkommer en ui en vervolgens het zoetzure mengsel eroverheen gegoten tot een centimeter onder de rand. Daarna ook weer de deksels goed aangedraaid en de potten op de kop gezet. Ook hiervoor geldt; onder een keukendoek langzaam (een hele nacht) laten afkoelen.

Ik kan het iedereen aanraden, want het is echt ontzettend leuk om op deze manier je eigen verbouwde groente te verwerken en ze vervolgens nog maanden later te kunnen gebruiken :). Op internet is heel veel informatie te vinden en allerlei heerlijke recepten, dus aan de slag zou ik zeggen! En mocht er nog iemand een goed recept hebben, dan hoor ik het graag!

arlette

7 Comments

  1. Heel heel heel lang geleden vorige eeuw zelf hadden mijn ouders met de rest van de familie ook een moestuin elk jaar werd de buit schoongemaakt ook ik mocht helpen en ingemaakt. Heeeeeeerlijk, helaas is het nu zo dat ik wel heel kieskeurig ben en alleen verse groenten wil. en niet uit de diepvries of blik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties