Eten uit eigen tuin

Eten uit eigen tuin

Eindelijk kan ik weer oogsten uit mijn groentetuintje :). Verse sla hebben we al weken en ook heb ik al een paprika kunnen plukken en gebruiken. Vandaag waren de eerste twee courgettes groot genoeg om te oogsten en ook de komkommers zijn bijna zover. Mijn witte kool begint flink te groeien en maakt al mooie kroppen en ik heb ook de eerste ui uit de grond getrokken, om te zien hoe groot ze al zijn. Nou…..groot!

De tomatenplanten hangen vol met lekkere dikke vleestomaten, maar ze moeten nog wel even rood worden, dan kan ik ook die gaan oogsten wanneer ik ze nodig heb. Het blijft iets speciaals voor mij om tijdens het koken even naar buiten te lopen en een paprika of ui uit te tuin te halen om direct te gebruiken in mijn gerecht. Ik kende dit natuurlijk helemaal niet vanuit Nederland en dat maakt het waarschijnlijk zo leuk. Het voelt zo »back to nature« :), het heeft iets primitiefs. Ik kan er zo van genieten!

Je proeft ook echt het verschil tussen vers geplukte groente of die uit de winkel. Zeker bij de tomaten! De tomaten uit de winkel hebben bijna geen smaak en zijn heel waterig, terwijl mijn tomaten een heerlijke volle smaak hebben. De groenten in de winkel zien er natuurlijk wel allemaal perfect uit en die mij lijken vaak nergens op, maar dat deert niet :). We eten er heerlijk van!

Mijn “gerimpelde” tomaten

Bine is door een buurman aangestoken met het paddestoelenvirus. Ken je dat niet? Nee, lijkt in de verste verte niet op het Coronavirus hoor, geen nood ;). Hij vindt het geweldig om het bos in te gaan en paddestoelen te zoeken (en plukken). Hij weet ondertussen precies welke wel en welke niet eetbaar zijn en het is echt een sport voor hem geworden om er in ieder geval eentje te vinden wanneer hij gaat. Hij weet tegenwoordig ook steeds beter bij welke weersomstandigheden ze groeien en wanneer hij dus de beste kans heeft om iets te vinden. Het gaat voornamelijk om eekhoorntjesbrood en cantherellen. Die maakt hij dan voor zichzelf klaar, met een gebakken uitje en eitje. Hij is trouwens de enige bij ons thuis die paddestoelen eet, dus hij hoeft ze gelukkig niet te delen, haha.

Bine met zijn eekhoorntjesbrood 🙂

Dat wordt hier nog veel gedaan, dat men de natuur in gaat om vanalles eetbaars te zoeken en te plukken. Ook plantjes voor de thee bijvoorbeeld, zoals longkruid. De thee van de gedroogde bloemetjes is heel goed bij een verkoudheid op de luchtwegen. Of de jonge blaadjes van de paardenbloem. Daar maak je een heerlijke salade van met gekookt ei en aardappel en wat mayo en azijn. We hebben ook een kersenboom in de tuin staan, die heerlijke zoete kersen geeft,…..wanneer de bloesem tenminste niet kapot vriest. Onze kersenboom bloeit altijd heel vroeg in het voorjaar en dus is de kans groot dat er nog vorst komt terwijl de boom net in bloei staat. Dan komen er dus geen kersen aan. Vorig jaar en ook dit jaar hadden we niks :(. Zo jammer! Maar het jaar daarvoor zat hij zo vol dat ik heel veel kersen heb ingevroren en we er nog maanden van hebben gegeten.

Het is wel grappig om te zien dat er bijna ieder jaar wel een ander product het ineens heel goed of juist heel slecht doet. Vorig jaar bijvoorbeeld had ik heel veel grote tomatenplanten maar misschien in totaal maar 10 mini tomaatjes, terwijl ik het jaar daarvoor zoveel tomaten had dat ik er saus van heb gemaakt en in potten heb gedaan. Wel had ik vorig jaar enorm veel paprika’s, die ik ook weer heb schoongemaakt en ingevroren en er een heel jaar nog van heb gegeten. Het jaar ervoor had ik veel komkommers en vorig jaar juist weer helemaal niet. Het is dus ieder jaar weer een verrassing wat er goed gaat groeien en wat niet. Ook de sla deed het vorig jaar niet, terwijl je toch zou denken dat dat echt zoooo makkelijk groeit, dat het eigenlijk niet fout kan gaan. Nou, bij mij dus wel. Geen idee waar dat dan aan ligt. Maar ik doe vast wat verkeerd. Gelukkig kan ik hier altijd bij de één of andere buurvrouw terecht voor advies en zo leer ik nog ieder jaar iets bij :).

arlette

3 Comments

  1. Echt leuk he, groentes uit eigen tuin . Onbespoten: zo gezond!
    Bij ons is het ook zo hoor, elk jaar.
    weer een (kleine) mislukking van iets.
    Dit jaar willen onze paprika’s niet.

  2. Heerlijk groente uit eigen tuin. Afgelopen zomer hadden wij zelf ook veel tomaten in NL. Vroeger had mijn vader er ook altijd veel (en grote). Mijn moeder maakte dan saus van de laatste pluk :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties