De verborgen grot van Gradenc

De verborgen grot van Gradenc

Zoals ik eerder als eens schreef bestaat Slovenië vooral uit heel veel rots en steen. Dat betekent dat er ook grotten zijn, en wel ontzettend veel. Er zijn momenteel dik 14.000 grotten geregistreerd en ieder jaar worden er nog honderden nieuwe ontdekt. Nu zou ik natuurlijk kunnen schrijven over de grotten van Postojna en Škocjan, maar ik denk dat bijna iedereen die wel eens in Slovenië is geweest of erover heeft gelezen deze grotten al kent. Vooral Postojna is één van de grootste trekpleisters voor toeristen in Slovenië. De grotten van Škocjan waren jaren terug nog minder bekend en dus minder toeristisch maar tegenwoordig worden ook deze grotten massaal bezocht. Ik ben in beiden geweest en vind ze allebei prachtig.

Maar naast deze grote grotten die opengesteld zijn voor toeristen zijn er dus nog ontzettend veel kleinere grotten overal. En zelfs ons dorpje Gradenc heeft zijn eigen »grot«. Wel eentje waar zomer en winter water instaat :).

Het water loopt nooit over en bevriest ook nooit. Het is daarom een goede drinkplaats voor de wilde dieren in de buurt. Het ligt verborgen tussen de struiken op de heuvel, tussen het dorp en de wijngaarden erboven en daar lopen altijd veel herten en ander wild op en neer. Zelf hadden we dit plekje nooit kunnen vinden, maar we hoorden het van een buurman en zijn toen een keer op zoek gegaan.

De locatie van de grot, zo ongeveer recht onder het huis van mijn ouders

Nu zat Bine een tijdje geleden bij een dorpsbewoner thuis en deze grot kwam ter sprake. De man haalde toen foto’s tevoorschijn van jaren geleden toen men de grot een keer schoongemaakt had. Ik snapte er in eerste instantie niks van. Grot vol met water schoongemaakt?? Wat blijkt, ze hadden het water door middel van een slang eruit laten lopen en zijn toen met schoppen en kruiwagens aan de gang gegaan om de dikke lag modder die onderin lag weg te halen. Het water sijpelt altijd door vanuit de rotsen, maar dat gaat natuurlijk maar heel langzaam en dus hadden ze genoeg tijd om alle modder weg te halen waarna de grot langzaam aan weer vol liep. Bine vond het ook interessant om te zien en heeft met zijn telefoon foto’s gemaakt van die oude foto’s. Helaas dus van heel slechte kwaliteit, maar je kunt wel zien hoe het eruitzag. Wanneer het water erin staat zie je dat er een opening is die verder doorloopt, dat is het rechtse gat wat op de foto’s te zien is. Links is nog een kleinere opening, maar die loopt niet verder door. De rechtse opening loopt wel door en er zijn een paar mannen een stuk in geweest om te kijken, maar het gat werd kleiner en ze durfde niet te ver erin te gaan. Niemand weet dus hoever de grot doorloopt.

Op de achterwand van de grot zie je duidelijk een streep tot waar het water normaal staat en omdat er iemand in staat zie je ook hoe diep het voorste stuk is. Het vreemde is dat de keren dat wij er zijn gaan kijken, er steeds vissen in rondzwommen. Geen idee waar die vandaan zijn gekomen.

Ik vind het maar een raar idee blijven hebben dat er zoveel gaten en grotten in de grond zitten hier. We maakten een jaar of twee geleden eens een wandeling door het bos bovenop de heuvel langs het dorp en daar ontdekte Bine bij toeval ook ineens een flink diep gat. Zomaar langs het bospad.

Zoals ik eerder al eens schreef hebben wij al drie van zulke gaten ontdekt op ons perceel. Eentje van wel drie meter diep en anderhalve meter breed die we nu gebruiken als waterafvoer voor wanneer het flink regent. Het lijkt me toch wel interessant om te weten hoe ver zo’n gat doorloopt en waar het eventueel uitkomt. Maar ja, daar gaan we natuurlijk nooit achter komen. Zolang alles maar blijft staan waar het staat zal het wel goed zijn :).

arlette

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties