De Sloveense keuken

De Sloveense keuken

Zoals jullie weten ben ik gek op Slovenië en woon ik er met heel veel plezier, maar over het eten in Slovenië ben ik niet altijd even enthousiast. En dan bedoel ik vooral de traditionele gerechten. Dit komt doordat de Slovenen graag (en veel) vet eten. En daar hou ik juist absoluut niet van. Vette worsten en een soort kaantjes (reuzel) bijvoorbeeld, hier »ocvirki« genoemd. Niet aan mij besteed.

Zuurkool met “ocvirki”

De Slovenen eten sowieso veel vlees, vooral varkensvlees, kip en kalkoen. Omdat er in de dorpen nog vaak eigen vee wordt geslacht en bewerkt, wordt vrijwel alles van een beest gebruikt. Een bekend gerecht hier is bijvoorbeeld »vampi«, een soort goulash, maar in plaats van stukjes rundvlees zitten er in reepjes gesneden koeienmaag in. Toen Bine en ik pas samen waren en onderweg met de vrachtwagen stopten voor een maaltijd, nam hij vampi. Ik vroeg wat het was en Bine zei dat het een soort goulash was. Ik nam voor de zekerheid »gewone« goulash, maar nam één hapje bij Bine om te proeven. Oh, wat was dat vies! Ik heb het meteen uitgespuugd en daarna nooit meer gegeten. En toen wist ik nog niet eens wat het was! Dat vertelde Bine pas daarna natuurlijk. Nee, ook dit is niet aan mij besteed :(.

Vampi……brrrr

Sowieso eet men hier graag éénpansgerechten, genaamd »enolončnice«. Als je de bergen in gaat en in een berghut gaat eten, ontkom je er niet aan. Bekende »enolončnice« zijn bijvoorbeeld: Jota: een maaltijdsoep met bonen, aardappel en zuurkool, vampi dus ;), Goulash, Pasulj: dikke soep van witte bonen, vaak met worst, Matevž: een puree van aardappelen en bruine bonen (als bijgerecht bij zuurkool en worst), Ričet (of Ješprenj): maaltijdsoep met gerst, bonen, aardappels en groenten, Bograč: een goulash van verschillende soorten vlees en aardappels.

In verhouding wordt er vrij weinig groente gegeten. Groenten die voornamelijk worden gebruikt zijn bonen, zuurkool en sla. Daarnaast eet men wel veel aardappels en gerechten van meel, zoals de traditionele »zganci« en »polenta«. Zganci is boekweitmeel dat in een pan, al roerend, met wat water en zout wordt gebakken en waar dan vaak reuzel aan toegevoegd wordt. Polenta wordt op eenzelfde wijze gemaakt maar dan van maismeel. Het wordt een soort droge, smaakloze pap. Excuses voor de diegene die het heerlijk vinden, maar dat is mijn persoonlijke mening/smaak ;). Zganci wordt vaak samen met zuurkool gegeten maar ook als op zich staand gerecht in warme melk.

“Zganci”

Over het algemeen wordt de Sloveense keuken beinvloedt door de keukens van de omringende landen. Zo vind je op de menukaart van een standaard restaurant Wienersnitzel met friet (Oostenrijk), čevapičiči (Balkan), goulash (Hongarije) en pizza (Italië). Die laatste eten ze hier ook veel en je vindt hier dan ook veel pizzeria’s. En die pizza’s zijn heerlijk! Ik heb nog nooit zo’n lekkere pizza’s gegeten als hier in Slovenië. Niet in Italië en zeker niet in Nederland. Daar vind ik de pizza’s dun en droog. Hier hebben de pizza’s een goede bodem en zijn rijkelijk belegd. Ik raad dan ook iedereen die naar Slovenië komt altijd aan om zeker een keer pizza ze gaan eten :).

Natuurlijk is er nog veel meer (lekkers) te eten hier, zoals bijvoorbeeld visgerechten (denk aan verse forel uit de Krka). Ook doen ze veel met paddenstoelen, in de vorm van soep en sauzen bij vleesgerechten. Daar is Bine dol op. In sommige restaurants kun je ook heel goed wildgerechten eten zoals berengoulash, hertenrug of steak van een wild zwijn. Weer niet aan mij besteed ;). Mijn vader houdt er wel van. Tja, ieder zijn smaak hè? In ieder geval is er voor iedereen wel wat lekkers te krijgen hier dus weer een extra reden om Slovenië te bezoeken :). Smakelijk eten!!

Wild zwijn steak

arlette

10 Comments

  1. Oh, die Vampi. Ik heb het ook eens geprobeerd. Brrrr. In Nederland is het hondenvoer-pens.
    Ook heb ik eens een bouillon gegeten met een soort taai-taai erin. Het bleken kippenmaagjes te zijn……
    Ze eten best wel veel orgaanvlees.
    Ik vind dat de Slovenen wel groentes eten, alleen anders dan in Nederland in de vorm van rauwkost. Groene boontjes als salade, rode bietjes en koolsalade etc.
    Mooi artikel hoor, met mooie foto’s.

  2. Ik maak geregeld sloveense goulash met rundvlees, champignons en rozemarijn. Bij kennissen met gnochi en komkomers thuis met pap vaak met lange spaghetti. Heerlijk.
    alleen jammer dat je elke keer goed moet opletten dat je nog genoeg goulashblokjes hebt.

  3. Kaantjes lekker bij de zuurkool. Heb je voor mijn nog de ingrediënten voor de chiapchici??? Die van de Aldi is lang niet zo lekker en ze hebben het ook niet meer.

    • Gemengd gehakt kruiden met zout, peper, paprikapoeder en een paar teentjes knoflook. Giet er een scheutje bronwater bij en kneed dit goed door elkaar. Laat de massa een nachtje in de koelkast staan en vorm er de volgende dag čevapčiči van. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties