(Zwerf)kattenprobleem in Slovenië

(Zwerf)kattenprobleem in Slovenië

Dit is natuurlijk absoluut niet alleen een probleem in Slovenië, helaas. Maar met de vele kleine dorpjes waar bijna iedereen een boerderijtje thuis heeft, lopen er overal katten rond. Op zich prima natuurlijk. Ze houden de muizen weg. Het probleem is echter dat de »eigenaren« ze niet laten steriliseren/castreren. En daar gaat het dan fout. Want een poes kan makkelijk meerdere keren per jaar een nestje hebben van gemiddeld 3 tot 7 kittens. Tel maar uit hoeveel katten er in een jaar tijd worden geboren in een dorp waar er minimaal tien tot misschien wel honderd rondlopen! Veel van die kittens redden het niet. Ze worden overreden of gepakt door een vos. En nog erger, door de »eigenaar« ergens gedumpt of vermoord. Als grote dierenvriend trek ik me dit erg aan. Zeker omdat ik zelf altijd katten heb gehad. Net voor de kerst heb ik helaas mijn lieve Cheeta in moeten laten inslapen en de dierenarts vertelde me toen over een actie om zwerfkatten te steriliseren/castreren.

Mijn lieve Cheeta die ik zo mis :(.

Omdat ik boven in de wijngaarden twee vakantiehuizen verhuur wist ik dat er daar een paar katten rondliepen die een tijdje gevoerd werden door tijdelijke huurders. Ik heb drie katten naar de dierenarts gebracht om ze te laten helpen. Normaal gesproken kost zo’n ingreep ongeveer 60€, maar omdat de gemeente deze actie voor een deel financierde, betaalde je nu maar 20€ per kat. Twee van de katten bleken gelukkig al geholpen, de derde is gesteriliseerd. Wanneer een zwerfkat op deze manier wordt geholpen, wordt er door de dierenarts een heel kleine stukje van het oor afgeknipt. Daaraan kun je dan zien dat het om een »geholpen« kat gaat. Dat wist ik niet en die informatie wil ik daarom graag hier delen. Dit voorkomt dat men katten gaat vangen en wegbrengen waarbij het niet nodig is.

Hoe dit precies in Nederland is weet ik eerlijk gezegd niet maar graag wil ik iedereen op het hart drukken om bij hun eigen dierenarts of gemeente na te gaan of er ook zulke acties zijn, en daar dan natuurlijk ook gebruik van te maken! Dit geldt ook zeker voor lezers die in Slovenië wonen want hier worden deze acties vaker gehouden in verschillende gemeentes. Want hoe kun je 100 katten redden? Door er eentje te steriliseren. En zo is het echt. Ik kon zelfs een vangkooi lenen bij de dierenarts om de zwerfkatten op een veilige manier in te vangen.

“Hoe red ik 100 katten? Door er eentje te steriliseren.”

Twee van de drie kon ik gelukkig voorzichtig aaien en ze toen vastpakken om in een vervoersbox te doen. Na de ingreep moeten ze wel een nachtje binnenblijven (in de garage bijvoorbeeld) en de volgende dag kun je ze dan op dezelfde plek waar je ze hebt gevangen weer vrijlaten.

De drie katten in de wijngaard ga ik nu iedere dag voeren en ik heb foto’s van hen in verschillende Facebookgroepen van kattenliefhebbers gezet in de hoop dat ik een goed thuis voor ze kan vinden. Helaas tot nu toe zonder succes. Mochten er lezers zijn die interesse hebben, neem a.u.b. even contact met me op. Maar onthoud wel goed dat het gaat om zwerfkatten die (nog) niet gewend zijn aan mensen. Ze moeten zeker een maand binnenblijven om aan hun nieuwe omgeving te wennen voordat ze eventueel weer naar buiten kunnen. Je zult veel geduld moeten hebben en hun vertrouwen moeten winnen. Dat heeft tijd nodig. Het liefst zou ik daarom het zwarte langharige katertje (ongeveer 8 maanden oud) samen met de bruine getijgerde poes (ongeveer 2-3 jaar oud) ergens plaatsen zodat ze steun aan elkaar hebben wanneer ze moeten wennen aan hun nieuwe omgeving. Beiden kan ik nu aaien en daarom weet ik zeker dat ze fijne huiskatten kunnen worden.

Links de bruine getijgerde poes en rechts het zwarte langharige katertje.

De wit/getijgerde poes is waarschijnlijk niet geschikt voor herplaatsing omdat ze super angstig is en helemaal door het lint ging toen ik haar had gevangen en ook later, toen ze na de ingreep een dag en nacht binnen had moeten blijven. Ik kan ook absoluut niet in de buurt komen want ze blaast meteen :(. Hopelijk zijn er mensen die naar aanleiding van dit stukje actie gaan nemen en dan ben ik helemaal blij, ook al is het er maar eentje!

Links de angstige witte/getijgerde poes.

arlette

6 Comments

 1. Hoi Arlette, wij hoorden in jullie op een gegeven moment last in de avond een kitten miauwen, zou dat die zwarte geweest kunnen zijn? Hebben toen nog gezocht, helaaas…….
  Hier ook acties mbt castreren en steriliseren. Mijn 2 katers zijn ook meteen geholpen.
  Hoop dat je een nieuw huisje voor ze vind♥️

 2. Hoi Arlette, als kattenman heb ik zojuist met veel interesse en waardering jouw verhaal over de zwerfkatten gelezen. Mijn katten heb ik afgelopen maart uit het asiel van de gemeente Heerenveen gehaald. De beide katers waren door de met het asiel samenwerkende dierenarts al gecastreerd. Ook hier voor een gereduceerd tarief.
  Sterkte bij het verwerken van het verdriet om Cheeta en wat fijn om te weten dat jij ook zo’n dierenvriend(in) bent.

 3. Beste Arlette,

  In NL worden katten ook in de oren geknipt, maar in NL nemen ze een groter stuk weg dan hier. Dat 2 van de 3 gesteriliseerd was mij dus niet opgevallen. (ik was die huurder voor de meelezers) Voor mensen die ze willen adopteren: Als je zelf al katten hebt moet je die zwarte persachtige niet nemen, die is verschrikkelijk dominant. De tijgerachtige is verschrikkelijk lief en helemaal gesocialiseerd. Mijn eigen kat haat andere katten, dus ik ben geen potentiële adoptant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties