Zwerfafval

Zwerfafval

Van de week las ik een artikel op Nu.nl, waar ik iedere morgen even op kijk, over een zwaar vervuild meer in Servië. Het ligt propvol afval, vooral plastic natuurlijk, en nu het afval de waterkrachtcentrale van de dam dreigt te verstoppen, hebben autoriteiten opdracht gegeven het meer per direct schoon te maken. De videobeelden bij het artikel vond ik gewoonweg schokkend. Zoveel afval!

https://www.nu.nl/285290/video/enorme-hoeveelheid-vuilnis-bedreigt-dam-in-servie.html

Bine en ik zijn in de afgelopen jaren 2 keer in Belgrado geweest , de hoofdstad van Servië, en het viel ons toen zelf al op hoeveel zwerfaval er overal ligt. Echt verschrikkelijk. Ik heb nooit begrepen wat mensen bezield om zomaar afval op straat of uit een auto te gooien. We zijn met z’n allen tegenwoordig toch genoeg geinformeerd over wat dat doet voor ons milieu? Hoe lang het bijvoorbeeld duurt voor een plastic flesje (5 tot 10 jaar) of een bierblikje (vrijwel helemaal niet!) om af te breken? Ik vind het weggooien van afval in de natuur echt ontzetten asosiaal gedrag en zeer onverantwoordelijk.

Ook zoiets, sigarettenpeuken op het strand! Ik heb zelf flink gerookt, jarenlang, en ja, ik gooide mijn peuken wel eens op straat wanneer ik op de fiets rookte of ergens wandelde. Ik had toen nog geen idee dat een peuk er ook 2 tot 12!! jaar over doet om te verteren want dan had ik dat ook niet gedaan. Ik ging er helaas, ten onrechte, vanuit dat een peuk uit »natuurlijk« materiaal bestond (papier, shag, filtertje) en dat het dus niet slecht was voor het milieu. Maar op een strand…..waar mensen met hun handdoek gaan liggen? Nee, dat is nooit zelfs maar in me opgekomen. Gewoonweg al vanwege het feit dat het smerig is om ze ergens neer te gooien waar mensen moeten zitten. Ik had altijd wel iets bij waar ik de peuken in »opspaarde« om ze aan het einde van de dag, wanneer we naar huis gingen, in een prullenbak te gooien.

In ieder geval, ik had me na het lezen van het bericht over het dichtgeslibde meer in Servië voorgenomen om de blogpost van deze week hierover te laten gaan toen ik daarstraks toevallig ook nog een stukje las in de Facebook groep »Expats in Slovenia«. Iemand schreef over het vele zwerfafval in Slovenië, maar dat er gelukkig ook vaak aandacht aan wordt besteed door bijvoorbeeld het ophangen van bordjes/briefjes door individuen die vragen om geen afval in de natuur achter te laten. Nu is het zo dat één van de meest gehoorde opmerkingen van mijn gasten is dat ze Slovenië zo schoon vinden. En wanneer ik het vergelijk met andere landen zoals dus Servië, maar ook Kroatië, Nederland, of Griekenland bijvoorbeeld, is dat ook zo. Dat kan ik uit eigen ervaring beamen. Ik kan dus niet zeggen dat Slovenië heel veel zwerfafval heeft.

Toch erger ik me ook hier steeds meer en meer aan het zwerfvuil dat er wél ligt, ook al is het dan in verhouding vrij weinig. Vooral bierblikjes, plastic flesjes en tasjes zie ik bijna overal wel langs de weg liggen in de omgeving. Omdat het vaak kleinere weggetjes zijn waar vooral gereden wordt en niet zozeer gewandeld of gefietst, trek ik de conclusie dat dit afval voornamelijk uit auto’s wordt gegooid. Iets wat ik al helemaal niet snap! Wanneer je op de fiets zit of te voet bent een met een leeg blikje moet »sjouwen«, zou iemand dat nog als excuus kunnen gebruiken. Maar een leeg blikje uit een auto gooien!? Is het nu echt zo’n probleem om dat blikje even vast te houden of op de achterbank te gooien en het dan thuis in de prullenbak te werpen?

Omdat ik veel wandel in de omgeving ben ik er misschien extra gevoelig voor en ik heb me al meerdere malen voorgenomen om zo’n stok met »knijper« aan het einde te kopen waarmee je afval op kunt pakken. Tot nu toe is dat er niet van gekomen maar ik ga het zeker doen! Dan neem ik voortaan een plastic tasje mee en pik onderweg het zwerfafval op. Een kleine moeite voor mij maar een groot plezier voor de natuur en het milieu! Ik heb dat al wel eens eerder gedaan, onderweg zwerfafval opgeruimd. Een keer toen ik onderweg een nog intact plastic tasje vond bijvoorbeeld. Dat heb ik toen opgeraapt en gebruikt om de overige dingen die ik tegenkwam in te doen. Thuis wel even goed mijn handen gewassen natuurlijk ;).

Hoe dan ook, ik hoop echt dat meer en meer mensen zich bewust worden van dit probleem en gelukkig wordt er ook steeds meer aandacht aan besteed in de media. Maar zoals het bekende Nederlandse gezegde zegt: Een betere wereld, begin bij jezelf! Nu ga ik er gemakshalve maar even vanuit dat mijn lezers niet het type persoon zijn die afval weggooien in de natuur ;), maar ook al doe je dat zelf niet, het kan geen kwaad om zo nu en dan eens een rondje in de buurt te doen en daarbij meteen even wat zwerfafval op te ruimen :). En denk aan een ander bekend gezegde: Goed voorbeeld doet volgen ;). Succes en bedankt namens moeder natuur!

arlette

2 Comments

  1. Ik heb de reportage over her vervuilde stuwmeer in Servië ook gezien. Het probleem is dat de rivier de Lim door drie landen stroomt. En wat zijn de regels in de betreffende landen? Uit ervaring weet ik: hoe zuidelijker je komt, hoe smeriger.
    Zelf erger ik me groen en geel aan afval in de natuur cq op straat. Er zouden zwaardere straffen op moeten staan. T.o.v. Nederland is Slovenië erg schoon. Al vind je heus wel afval langs de weg en ook in de natuur.
    (Her)opvoeden, thuis en op school!
    Mensen: verbeter de wereld – begin bij jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties