Wilde bloemen

Wilde bloemen

Eindelijk, eindelijk lijkt het dan zomer te worden :). Wat een genot! Lekkere temperaturen, volop zon en prachtige natuur. Overal waar je kijkt zie je velden vol wilde bloemen en er fladderen vlinders en bijen rond. Heerlijk om nu te wandelen en dat doe ik dan ook bijna iedere dag. Er is altijd wel weer iets moois te zien. Ik geniet van alle kleuren en geuren.

Vooral de vlierbessenstruik ruikt heerlijk zoet. Die staat nu overal in bloei. Op zich vind ik het zelf niet de meest mooie plant, maar de geur van de bloesem maakt dat helemaal goed ;). De bloemen worden hier vaak geplukt om er bijvoorbeeld limonadesiroop van te maken of om ze te paneren en te bakken.

Iets wat ik erg leuk vind om te doen is mooie plantjes of bloemetjes die ik in het wild tegenkom, in het bos of langs de rand van de weg, uit de grond te trekken en ergens in mijn tuin te zetten, in de hoop dat ze het daar gaan doen. Dat lukt natuurlijk lang niet altijd maar soms wel en dat is dan zo leuk! Een mooie gratis plant erbij :). De bloemen op de foto kwam ik vorig jaar tegen, maar ik weet niet wat het is. Wie het weet mag het zeggen ;).

Zo zag ik twee jaar geleden, toen ik door een stuk bos liep, ook een mooi exemplaar. Een plantje met paarse bloemetjes dat tegen de muren van de oude wijngaarden omhoog klom. Ik heb 2 stekjes eruit getrokken en meegenomen om in mijn tuintje onder ons terras te planten. Elk stekje aan één kant. Eerst gaat zo’n plantje dan helemaal slap hangen natuurlijk en soms is het dan meteen afgelopen. Als het niet meteen dood gaat heb je goede kans dat het aan zal slaan. Zo ook deze stekjes. Het ene leek niks te zijn geworden, het andere bleef een beetje groen. Vorig jaar kwamen ze echter beiden prachtig op en dit jaar zijn ze al flink groot. Er zitten nu nog geen bloemetjes in, maar ik weet zeker dat die ook nog wel komen.

Jaren geleden kreeg ik van een vriendin een »Lenteroos« die zij uit het bos had gehaald. Hij heeft donkerrode/paarse bloemen, een beetje een doffe kleur en hij groeit als kool. Ze zijn er ook met wit/gelige bloemen. In het Sloveens heet deze plant »Teloh«. De foto is van een paar jaar terug. Ondertussen is de plant 3 keer zo groot!

Vorig jaar zag ik langs de kant van de weg ineens overal mooie lichtpaarse bloemen staan. Ook die heb ik toen een bosje uit de grond getrokken en bij mij in mijn tuintje geplant. Ik heb ze even opgezocht en volgens mij zijn het belklokjes. Bij het bosje wat ik mee had genomen zaten ook 2 of 3 margrieten. Alle bloemen waren in een mum van tijd weg nadat ik ze geplant had maar wat schetst mijn verbazing? Een paar weken terug zie ik ineens een hele bos margrieten in de tuin :). De belklokjes zijn helaas niet gelukt.

Waar ik nog altijd spijt van heb ik dat we een prachtige Boerenjasmijn struik die in de tuin stond, weg hebben gehaald. Hij stond net op de plek waar ik mijn groentetuintje ben begonnen en toen ik dat tuintje uit wilde breiden stond de struik in de weg. Er kwamen prachtige witte bloemen in die ook heerlijk geurden. Dom, dom, dom. Je ziet ze hier ook best vaak langs de kant van de weg staan dus misschien moet ik daar ook maar eens een stekje van proberen. Misschien hebben we dan over een paar jaar weer zo’n mooie struik staan, maar dan op de juiste plek :).

arlette

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties