Waarom Slovenië

Waarom Slovenië

Een paar dagen geleden las ik een post in de FB groep »Expats in Slovenia«. De betreffende persoon stelde de vraag of het leven in Slovenië wel een kwalitatief goede levensstandaard biedt. Schijnbaar was de ervaring van deze persoon niet erg positief. Er kwamen behoorlijk wat reacties op, vooral veel  verschillende reacties. De meeste gehoorde »klacht« was volgens mij toch wel dat het voor buitenlanders zo moeilijk is om al het benodigde papierwerk in orde te krijgen om hier te kunnen wonen en werken. En dat klopt. Het is over het algemeen zeker niet makkelijk om zo maar even naar Slovenië te verhuizen maar, zoals met alles, heel afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en situaties.

Vrienden van ons bijvoorbeeld, zijn 2 jaar geleden hierheen verhuist. Beiden zijn Nederlanders en al met pensioen. Binnen no-time was alles geregeld, zonder al teveel moeite. Het kan dus wel. Maar het is zeker waar dat Slovenië erg houdt van »papierwerk«. Dat hebben ik en mijn familie al vele malen zelf ondervonden.

Zo moest mijn vader, die hier sinds een aantal jaren, samen met moeder, officieel woont, zijn rijbewijs laten verlengen toen hij 70 werd. Omdat hij nog altijd een Nederlands rijbewijs had moest dat dus ook meteen omgezet worden naar een Sloveens rijbewijs want een Nederlands rijbewijs verlengen in Slovenië gaat natuurlijk niet en mijn ouders zijn in Nederland uitgeschreven dus kon hij het daar ook niet verlengen. Dat heeft me wat voeten in aarde gehad zeg! Hij moest namelijk met bewijzen kunnen aantonen dat hij ten tijde van het halen van zijn rijbewijs (in 1965 dus!) in Nederland woonachtig en werkzaam was, maar dat bewijs mocht niet van een gemeente of van een werkgever zijn!? Ze stelden bij de gemeente in Novo mesto voor dat hij bijvoorbeeld schoolrapporten uit die tijd zou kunnen overleggen! Uiteindelijk namen ze dan toch genoegen met een verklaring van zijn toenmalige werkgever, maar het ging niet van harte.

Aan de andere kant, in welk land kom je wel »makkelijk« binnen, behalve in Nederland dan? Nederland is volgens mij een behoorlijke uitzondering wanneer je kijkt naar het vreemdelingenbeleid. Men heeft jarenlang iedereen met open armen ontvangen en nu begint het langzaamaan door te dringen dat dat misschien toch niet zo’n goed idee is geweest. In de meeste andere landen moet je net zo goed allerlei papieren kunnen overleggen en aan allerlei eisen voldoen. Wat mij betreft niet meer dan normaal. Er wordt nu eenmaal nog altijd veel fraude gepleegd en daarom is men, logischerwijs, voorzichtig met wie ze binnenlaten.

Een ander punt is het krijgen van werk. Dat valt hier niet mee als buitenlander, dat kan ik ook beamen. Als je wilt emigreren om rijk te worden, is Slovenië niet de juiste keuze. Natuurlijk is het niet onmogelijk maar helaas is dat maar voor een klein select groepje mensen weggelegd. Waarom dan wel verhuizen naar Slovenië?

Find a Job

Voor mij is daar een heel simpel antwoord op, namelijk dat je hier een heel relaxed en ongecompliceerd leven kunt leiden, wanneer je tenminste genoegen neemt met een »gemiddelde« levensstandaard. Ben je op zoek naar luxe, grote ondernemingen, uitgaan, feesten enz. dan is Slovenië wellicht niet wat je zoekt. Echter, houdt je van de natuur, rust en ruimte en wil je genieten van de simpele dingen in het leven, dan zit je hier helemaal op je plek. Slovenië is nog altijd betaalbaar, ook qua de aankoop van huizen en zeker wanneer je zelf handig bent, kan de aankoop van een oud huis wat je zelf opgaat knappen, heel aantrekkelijk zijn. Het leven op het platteland is heerlijk ongecompliceerd en de rust en ruimte die je er vaak vindt zijn onbetaalbaar.

Doordat Slovenië verder een heel modern land is en je nooit echt ver weg zit van een grotere plaats met alle voorzieningen, is het leven op het platteland een perfecte keuze voor veel mensen. Voor ons in ieder geval wel :). Ondanks dat ik weer zonder werk zit en het starten van een klein, eigen bedrijfje, financieel bijna niet te doen is, ben ik toch ontzettend blij met onze keuze om hier te wonen en genieten we nog iedere dag van de prachtige natuur en het mooie plekje dat we daarin hebben!

arlette

5 Comments

 1. Arlette wat een leuk geschreven artikel weer.
  Ik denk dat ze in Slovenië zo gek op papierwerk zijn omdat ze bomen genoeg hebben.
  Belangrijk om in Slovenië permanent of lange tijd te mogen wonen is dat je aantoonbaar genoeg inkomen hebt en een ziektekosten verzekering.
  Verder is Slovenië goed ontwikkeld en alle voorzieningen zijn er. Onze ervaring is dat veel dingen heel snel geregeld worden en soms veel sneller dan in Nederland. De Slovenen zijn zeer behulpzaam en vriendelijk.
  Wij hebben vaak veel schik met ze vooral als je Sloveens tracht te spreken.

  • Jullie hebben toch wel geluk gehad hoor ;). Het gaat echt niet overal zo snel en soepeltjes. Maar het is zeker waar dat de meeste Slovenen vriendelijk en behulpzaam zijn. Dat is ook mijn ervaring.

 2. Beste Arlette,

  Dank voor jou gegeven informatie over Slovenië. Ik wil graag in Januari gaan emigreren naar Slovenië en wil daar een eigen productie bedrijf van exclusieve lampen beginnen. Zou jij mij asjeblieft in enkele “stappen” willen uitleggen waar ik moet beginnen. Bijvoorbeeld: eerst een huis gaan huren en dan bij de gemeente laten inschreven ect. En wat voor papieren willen ze dan van mij zien. Banksaldo? of een KVK inschrijving?

  groetjes

  Jan

 3. Hallo Arlette, wij zijn ook van plan naar Slovenië te emigreren. Wij hebben twee kleine kinderen (3.5 en 1.5 jaar oud) en gunnen ze graag een leven in een minder hectische maatschappij dan de Nederlandse en het prachtige Slovenië lijkt ons de ideale omgeving.
  Kun je mij adviseren hoe ik de zorgverzekering het beste en goedkoopste kan regelen?
  Alvast bedankt, Eric

 4. Hallo allemaal. Wij ( Kevin, Wendy en Noélie 4.5 uit België) zijn net terug met onze camper na 3 maanden rondreizen waarvan 2 weken Slovenië. 5e keer voor mij en we zouden er graag naar emigreren. We hebben enkele Belgen bezocht die er wonen en via deze website zou ik nog graag contacten willen leggen met Nederlanders. Ik vertrek in de 2e helft van augustus terug naar daar, alleen deze keer. Wil er wat domeinen en huizen bezoeken en heel graag Nederlanders en Belgen ontmoeten die er wonen.
  Ik geef mijn email adres nog mee.
  k.wagi@yahoo.com

  Hartelijk bedankt.
  Groetjes
  Kevin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties