Sneeuw in Gradenc

Sneeuw in Gradenc

Afgelopen week viel er ook bij ons weer eens een lekker laagje sneeuw. In het noorden had het al flink gesneeuwd, maar bij ons nog niet. De afgelopen jaren hadden we vaak maar 1x per winter een »echte« sneeuwbui, veel minder dus dan de jaren ervoor. Eigenlijk hou ik niet van de winter want ik ben echt een zomermens. Ik hou van de zon, de warmte, de zee. Maar ondanks dat is zo’n eerste flinke laag sneeuw toch altijd wel weer mooi om te zien. Zeker wanneer het dan ook nog wat vriest en de zon tevoorschijn komt. Dat geeft natuurlijke prachtige plaatjes. Ik heb een aantal foto’s van de afgelopen jaren in onderstaande collage gezet.

De laatste keer dat we echt veel sneeuw hadden was in de winter van 2013, dacht ik. Bine heeft toen op een gegeven moment de rolmaat erbij gepakt en het pak sneeuw op het hondenhok gemeten. Dat was maar liefst 110 cm dik! Die winter was dan ook echt extreem. Zelfs de mensen die hier geboren en getogen zijn hadden nog nooit zoveel sneeuw meegemaakt. Maar in een »normale« winter valt er vaak toch wel een aantal keren sneeuw en 30 tot 60 cm is dan maar heel gewoon.

Toen de kinderen kleiner waren was het vooral voor hen natuurlijk dikke pret. Ieder jaar werd er wel een iglo gebouwd en stiekem vond Bine dat harstikke leuk en die hielp dan ook altijd enthousiast mee :).

Ook ging hij in de tuin “skiën” met de kids. Hij maakte een mini “skipiste” door een hele strook sneeuw achter ons huis plat te stampen en daar konden ze zich dan een hele tijd vermaken. Moe, maar voldaan kwamen ze een paar uur later naar binnen, met rode wangen. Ze moesten natuurlijk telkens wanneer ze naar beneden waren geskied ook weer naar boven zien te komen en met die lange latten in de sneeuw is dat behoorlijk zwaar. Maar ze hadden het er wel voor over.

Nadeel  van al die sneeuw is natuurlijk het sneeuwruimen. Want dat moet dan ook gebeuren. Wil je tenminste ergens heen kunnen. En het werk gaat toch door dus Bine moet er sowieso iedere dag uit met de auto. Wanneer het ’s nachts heeft gesneeuwd, of het sneeuwt ’s ochtends vroeg nog, dan staat hij een uur eerder op om de auto schoon te maken en de oprit sneeuw vrij te maken. Er wordt gelukkig wel goed sneeuw geruimd door de gemeente. Vaak betalen ze een lokale boer die met zijn tractor en sneeuwschuiver door de dorpen gaat. Ook ’s ochtends al heel vroeg omdat de meeste mensen hier om 6 uur beginnen met werken en dus al eerder van huis moeten. Maar het kan gebeuren dat de sneeuwschuiver nog niet is geweest wanneer Bine weg moet en dan moet hij het hele zandpad naar de weg boven sneeuw vrij maken, zo’n 100 meter. Geen pretje dus. Maar gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Wel moet hij bij veel sneeuw vaak achteruit eruit rijden omdat hij anders niet omhoog komt. Onze auto’s hebben helaas geen 4wheel drive waardoor de kracht van de aandrijving alleen bij de voorwielen zit. Hierdoor komt hij al achteruit rijdend makkelijker omhoog dan vooruit :). Ik durf dat niet omdat er een bocht in het pad zit met ernaast een stenen muurtje. Wanneer de auto iets gaat schuiven zit je ertegen aan. Ik moest wel lachen toen het een keer zo veel had gesneeuwd want mijn autootje, toen een VW Polo, leek ineens op een flinke SUV, hahaha. A girl can dream ;).

Een typisch »straatbeeld« in de winter zijn hier trouwens de rood-gele paaltjes naast de wegen die elk jaar, meestal ergens voor in November, overal geplaatst worden. Ze zijn bedoeld als hulpmiddel voor het verkeer, en vooral de sneeuwschuivers, zodat ze zien waar de weg loopt wanneer deze bedekt is  onder de sneeuw. Zo wordt er voorkomen dat  men niet naast de weg schiet, in een greppel of tegen een rots. In het voorjaar worden de paaltjes weer weggehaald.

Ik ben benieuwd of er deze winter nog meer sneeuw gaat vallen. Op het moment is het nog redelijk wit omdat het ’s nachts flink vriest en het overdag ook rond het vriespunt blijft. Laat het de komende maand nog maar wat sneeuwen, maar daarna wil ik graag weer lente :)!

arlette

2 Comments

  1. Terwijl ik dit lees, is het in Tilburg ook aan t sneeuwen. 2 to 5 cm wordt verwacht. Er ligt al een mooi, wit laagje. Maar, kan niet tippen aan de hoeveelheden bij jullie 😉.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties