Op de goede weg

Op de goede weg

Het weer is vandaag niet zo vrolijk……nogal bewolkt. Maar mijn humeur is top! Op 6 januari ben ik namelijk met de zoveelste afvalpoging begonnen en het lijkt erop dat het deze keer eindelijk gaat lukken :). Als tiener vond ik mezelf al te dik maar als ik nu foto’s zie van toen, zie ik gewoon een slanke meid. Na mijn eerste zwangerschap, die eindigde in een miskraam, en het stoppen met roken, kwamen de kilo’s er langzaam maar zeker aan. Ik was ervan overtuigd dat onze verhuizing naar Slovenië in 2003 een gunstig effect op mijn gewicht zou hebben omdat we van plan waren daar veel te gaan wandelen. Helaas, zo is het niet gegaan. Ik raakte sowieso direct zwanger toen we verhuist waren en ben daarna nog jaren thuisgeweest omdat ik in de eerste instantie thuis wilde zijn voor de kinderen en later, toen ze al wat zelfstandiger waren, geen werk kon krijgen. Thuiszitten is NIET gunstig voor je gewicht. Natuurlijk gingen we best regelmatig wandelen en fietsen (dat kon daar) maar voor de rest deed ik niet veel.

Ondanks dat ik het heerlijk vond om in Slovenië te wonen, voelde ik me regelmatig somber en verveeld en wat doe ik dan? Eten dus. Achteraf denk ik dat ik vooral erg eenzaam was. Bine was aan het werk en echt veel vrienden of vriendinnen had ik niet. Ik kwam in het bekende visuele cirkeltje terecht. Hoe zwaarder ik werd, hoe somberder, hoe meer ik ging eten, hoe moeilijker het werd om te gaan bewegen……enz. Na een mislukte afvalpoging in 2018 heb ik me compleet laten gaan en was ik eind vorig jaar zwaarder dan ik ooit geweest ben. Over 2 jaar word ik 50 en ik voelde ineens dat het echt een soort van laatste kans was om nog af te vallen en weer gezond te worden. Mjn ervaring was, dat ik het afvallen en diëten altijd een aantal maanden goed kon volhouden zolang ik regelmaat had. Zo gauw er dan een vakantie tussenkwam met wat feestjes of zo, was het over en uit. Ik kon mezelf niet meer terugduwen in het ritme.

Deze keer gaat het, ondanks een paar dipjes, nog steeds goed en ik ben nog altijd heel gemotiveerd. Tussendoor ben ik bijvoorbeeld een keer 10 dagen ziek geweest waardoor ik geen oefeningen heb gedaan en niet heb gewandeld. Toch lukte het me deze keer wel om het daarna weer op te pakken. Dat voelt goed. Ik doe momenteel 3 tot 5 keer per week oefeningen thuis, een half uurtje meestal. Daarnaast wandel ik bijna iedere dag. In het begin 20 minuten maar dat heb ik nu opgebouwd naar een uurtje, soms ook anderhalf. En vergeet niet: wandelen is hier een stuk zwaarder dan in Nederland! Je moet altijd wel klimmen want het is hier alles behalve vlak. Als geboren en getogen Nederlandse is mijn systeem gewoon echt niet gemaakt om berg op te lopen, haha. Het blijft afzien, ook al woon ik al 17 jaar hier. Maar wat is de natuur toch mooi! Ondanks dat het me soms zwaar valt, geniet ik enorm van mijn wandelingen want er is zoveel moois te zien. Ik heb een aantal verschillende routes in de omgeving zodat ik niet iedere dag hetzelfde rondje loop. Vaak gaat Ivy mee. Ik geniet van de prachtige veldbloemen en de zoete geur van de vlierbessenbloesem (leuk scrabble woord 😉 ). Af en toe zie ik een hert of vos. Dat blijft leuk.

Verder probeer ik me zoveel mogelijk te houden aan het LCHF pricipe. LCHF staat voor Low Carb, High Fat, oftewel laag koolhydraatgehalte, hoog vetgehalte. Dat betekent heel in het kort dat je zo min mogelijk koolhydraten (brood, rijst, aardappelen, pasta) eet maar vrij veel eiwitten en »goede« vetten. Het voordeel van deze manier van eten (het is niet echt een dieet) is dat er best veel verangende producten verkrijgbaar zijn of dat je die zelf kunt maken. En ook…..dat je kaas mag eten :D. Als »kaaskop« is dat natuurlijk een heel groot voordeel! Ik ben dus blij dat ik kan melden dat ik 10 kilo kwijt ben en heel wat centimeters. Ik kan al mijn broeken weer aan en voel me niet meer zo opgeblazen. Ook heb ik meer energie wat natuurlijk erg gunstig is. Ik heb heel veel zin in de zomer en om lekker zo door te gaan en nog meer af te vallen. Wish me luck!

arlette

5 Comments

  1. Weer leuk stukje Arlette.
    En wat het lijnen betreft …. hou vol!
    Komt vast goed en lekker idee he dat de broeken weer passen❤

  2. Mooi Arlette en volgens mij gaat jou, als echte doorzetter, dit zeker lukken. Het verschil is al duidelijk te zien. Heel veel succes hiermee !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties