Nog een feestje….

Nog een feestje….

Zoals jullie hebben kunnen lezen, waren Bine en ik afgelopen maandag 25 jaar getrouwd. Op de dag zelf moesten we helaas allebei werken en zijn daarom na het werk gezellig samen uit eten gegaan. ’s Avonds kwamen mijn ouders en een stel goede vrienden langs voor een kop koffie met taart en een borrel.

Maar natuurlijk wilden we toch ook nog een (Corona proof) feestje geven voor de rest van de familie en vrienden dus dat hebben we afgelopen zaterdag gedaan :). Ik had zelf de uitnodigingen gemaakt, want het maken van kaarten is één van mijn hobby’s. De vrijdag hadden we allebei vrij genomen om de boodschappen te doen en voorbereidingen te treffen. Bine heeft buiten opgeruimd en ik ben binnen bezig geweest met de hapjes.

Nu is het in Slovenië de gewoonte om op feesten vooral vlees van de BBQ te serveren. Op een »standaard« Sloveens feest krijg je in ieder geval čevapčiči (gekruide gehaktrolletjes), halskarbonade en kip. Daarnaast is er meestal gesneden tomaat, ui en paprika en vooral ook veel brood. Bij een uitgebreidere versie hebben ze nog gebakken aardappeltjes, gegrilde courgette en bijvoorbeeld een macaronisalade. Ik wilde het deze keer eens anders aanpakken. Omdat mijn ouders net het weekend ervoor aankwamen vanuit Nederland, had ik ze gevraagd om koude schotel en rundvleessalade mee te nemen, want ik wilde wel weer eens een oer hollands »koud buffet« serveren. De salade mooi opmaken met augurkjes, zilveruitjes,  hamrolletjes, mayonaise enz. En natuurlijk lekkere gevulde eitjes erbij en vers stokbrood van de bakker in de buurt. Njamie!

De vorige keer dat ik voor een Sloveens feest op de Nederlandse toer ging, was toen ik 40 werd, 8 jaar geleden dus (sshhhtttt!). Zoals de traditie hier voorschrijft, moest er een groot feest worden gegeven voor het hele dorp, zo’n 60 man dus. Ook toen kwamen mijn ouders net ervoor uit Nederland en konden dus het één en ander meenemen. Ik had me bedacht om, naast de standaard BBQ, kip met satésaus en limburgse vlaai te serveren. Heerlijk! Nou, daar dachten ze hier in het dorp toch ietsjes anders over ;). Nu had ik zelf de fout gemaakt om het vlees meteen in de satésaus te doen, in plaats van er apart bij te serveren. Iedereen nam netjes een klein schepje om te proeven en daar hield het mee op. Ze vonden het maar niks, vlees met een zoete saus. Ik had kilo’s kip en liters satésaus dus er bleef enorm veel over. We hebben het nog de hele week gegeten :D. Had ik de saus apart geserveerd, was tenminste de kip nog opgegaan, haha. Gelukkig hadden we ook »normaal« vlees maar dat was toen dus niet genoeg en we moesten tussendoor wel wat bij gaan halen. De vlaai ging redelijk maar ook daar liep niet iedereen echt warm voor. Gelukkig vond ik het in ieder geval niet erg om die nog de hele week te eten ;).

Deze keer waren de gasten bijna allemaal Nederlands of »gemengd« en de koude schotel was dan ook een succes. Natuurlijk had ik wel veel te veel gemaakt, zoals altijd, maar dat komt ook wel weer op :). Mijn vader heeft nog accordeon gespeeld en samen met mijn moeder had hij een leuk versje voorbereidt over ons, dat ze samen voordroegen. En we hadden ook nog eens prachtig weer. De vijfjarige drieling van onze goede vrienden hebben zelfs nog even in het zwembad gezeten! Al met al zijn we ontzettend verwend en dankbaar voor zoveel lieve mensen om ons heen. Het was een zeer geslaagde dag.

arlette

8 Comments

  1. Het was een fantastisch feest met allemaal lieve mensen. Jullie hebben ons weer erg verwent met al het lekkere eten en drinken . Je vader speelde prachtig op de harmonica en samen met je moeder de voordracht …geweldig! We hebben erg genoten. Veel liefs van ons

  2. Leuk zeg en alsnog gefeliciteerd met jullie zilveren feest…Wij waren dit jaar ook 25 jaar getrouwd(27 april) maar ons feestje ging niet door…. i.v.m. de corona karantaine…We gaan het zeker vgend jaar vieren als ik sssst 50 wordt..groetjes en liefs uit Koroška.

  3. Het was gezellig en jullie hadden er veel werk van gemaakt! Heerlijk om weer eens een lekkere “Hollandse” salade te eten.
    Ik heb zelf eens een groot Indonesisch buffet gemaakt: geen succes. Ook eens voor een groep erwtensoep en oliebollen. Dat doe ik dus ook niet meer……

  4. Tja wat het vlees met de pindasaus betreft. Buiten het Nederlandse volk vindt nagenoeg geen enkel ander volk in Europa die combinatie lekker. De Belgen lusten sowieso geen pindasaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties