Mooie plekjes: Žužemberk

Mooie plekjes: Žužemberk

Vandaag weer een »Mooie plekjes« blog en natuurlijk kan ik mijn eigen woonplaats niet overslaan dus die komt nu aan de beurt: Žužemberk :).

Žužemberk ligt op 5 kilometer afstand van ons dorpje Gradenc en wij komen er natuurlijk regelmatig. Niet voor de boodschappen, want die doen we in Novo mesto, de dichtsbijzijnde stad, op een half uurtje rijden van ons. Žužemberk heeft wel een Mercator supermarkt(je) en een nog kleinere Tuš supermarkt, maar de keuze is daar natuurlijk beperkt en de prijzen zijn in vergelijking vrij hoog. In Novo mesto vind je alle grote supermarkten zoals de Hofer, Lidl en Spar. Er zitten een paar grote winkelcentra, waar je goed kunt shoppen.

Žužemberk en de rivier Krka

Wat we wel in Žužemberk doen is naar de huisarts en tandarts gaan, wanneer nodig. Die zitten er beide zoals ook een postkantoortje, 2 barretjes, een restaurant en een pizzeria. Žužemberk is het meest bekend vanwege zijn kasteel. Er stoppen regelmatig bussen met »toeristen« die het kasteel gaan bekijken, meestal gepensioneerde Slovenen, die een dagtochtje maken met een vereniging. Het eerste deel van het kasteel stamt waarschijnlijk al uit de 11de eeuw. De stenen deur van de vierhoekige toren zou zijn gegraveerd met het jaar 1000. Een aantal jaren geleden zijn de vier torens en hun daken compleet gerenoveerd. Er is een prachtige zaal in de kelder met gewelfd plafond en verschillende andere ruimtes zoals een kerker (gevangenis). Iedere zomer in juli zijn er de “Trški dnevi”, een feestweekend met o.a. een marktje met allerlei streekproducten, een groot dorpsfeest op de zaterdagavond en op de zondag “ridderfeesten” waarbij er uit binnen- en buitenland riddergroepen komen om te dansen en te vechten. Deze weekenden zijn echt een hoogtepunt in Žužemberk.

“Trški dnevi”, letterlijk vertaald: Marktdagen

Ook de rivier Krka maakt Žužemberk aantrekkelijk. De oevers van de Krka zijn in de zomer bezaaid met dagjesmensen en locals, die er verkoeling zoeken. De rivier is, met een lengte 111 kilometer, de langste rivier van Slovenië die binnen de landsgrenzen blijft. Er wordt regelmatig gevist, want er zit veel forel en je kunt er ook goed kajakken en raften. De rivier heeft veel lage »drempels« waardoor er watervalletjes ontstaan.

Watervalletjes bij Podgozd

Bij veel regen stijgt het water snel en in 2010 was er een flinke overstroming, waarbij zelfs de brug onder water stond en we 20km om moesten rijden om naar huis te kunnen komen. Gelukkig is dat daarna niet meer voorgekomen.

Overstroming in 2010: De brug onder water

Bij de brug in Žužemberk is het water laag en kun je makkelijk van de ene naar de andere kant waden. Wat verderop is ook een prima zwemplek, waar vooral de jeugd veel gebruik van maakt. Er is ook een restaurant met terras aan de oever waar het goed vertoeven is. We komen er regelmatig om even iets te drinken en te genieten van het uitzicht. Het water is wel errug koud! Het is natuurlijk stromend en krijgt dus niet echt de kans om op te warmen. Maar als het echt flink warm is buiten, waag ik me er soms wel even in (tot aan m’n knieën ;)).

Goed toeven aan de Krka

De omgeving rondom Žužemberk is prachtig. Ik zou het »lieflijk« willen noemen met veel groene heuvels en glooiende velden. Zoals bijna overal in Slovenië zijn er ook veel bossen. Verspreid over de heuvels vind je overal huisjes en kleine dorpjes, alsof ze erover uitgestrooid zijn :). Veel heuvels zijn bezaaid met wijngaarden. Allemaal op kleine schaal omdat ze voornamelijk voor eigen gebruik zijn. Bijna iedere wijngaard heeft een eigen »Zidanica«; een wijnhuisje, waar vroeger (en soms nu nog) de druiven werden geperst en de wijn in vaten werd opgeslagen. Je vindt allerlei soorten en maten van die huisjes. Sommige tientallen jaren oud en vervallen, maar vaak ook nieuwe huisjes die compleet ingericht zijn en worden gebruikt als »weekendhuisje« of voor feestjes.

Een typische “Zidanica”

Žužemberk ligt aan de rand van het »berengebied« en je hebt er dus ook kans om een beer te spotten. In de directe omgeving van ons dorpje schijnen er een stuk of 16 rond te lopen. Ze worden af en toe gezien door verschillende dorpsbewoners, maar helaas zijn Bine en ik er nog steeds geen tegengekomen :(. De enige keer dat er een paar jaar geleden een beer bij ons in het dalletje onder ons huis werd gezien, waren wij net niet thuis! Wel zagen we vorige week tijdens een boswandeling een flinke hoop berenpoep, hahaha. We geven de »hoop« dan ook nog niet op…… 😉

Berenpoep 🙂

arlette

2 Comments

  1. Leuk verhaaltje weer …ik kijk er iedere keer weer naar uit 🙂
    Ik heb wel een vraagje…wanneer zijn de ‘ridderfeesten’ haha…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties