Mooie plekjes: Sveti Peter

Mooie plekjes: Sveti Peter

Een mooi plekje in onze directe omgeving is de heuveltop Sveti Peter. Gelegen op 888 meter is het tevens het hoogste punt in de regio »Suha Krajina«, zoals het hier heet, en je hebt er dan ook een prachtig uitzicht. Boven op de top staat ook nog een houten uitkijktoren waar je in kunt klimmen voor een nog mooier uitzicht.

Op Sveti Peter ligt bovendien het driegemeentenpunt (i.p.v. drielandenpunt ;)). De gemeentes Žužemberk, Dolenjske Toplice en Kočevje grenzen daar precies aan elkaar. Het hoeft niet veel inspanning te kosten om er te komen want je kunt een heel eind met de auto komen en de kortste route is dan nog maar 15 tot 20 minuutjes lopen door het bos. Met een goede jeep kun je zelfs helemaal naar boven rijden, maar die hebben we niet. Natuurlijk kun je ook helemaal vanaf beneden gaan lopen en de auto in het dorpje Lašče neer zetten, op de parkeerplaats van gostilna Rojc. Van daaruit is dik anderhalf uur lopen over een breed bospad. Het laatste stuk gaat trouwens wel flink steil naar boven. Wij zouden vanuit huis kunnen lopen, maar zover zijn we nog niet gekomen. Het is eerst al een uur lopen tot aan Lašče, die wandeling heb ik wel al verschillende keren gedaan. Maar dan is het dus nog ruim anderhalf uur verder omhoog lopen. In het voorjaar gaan we dit wel een keer proberen. Eerst nog wat meer oefenen en conditie opbouwen :). Het omhoog lopen blijft een probleem voor mij. Ik heb nu eenmaal Nederlandse benen en die blijven stug volhouden dat ze vlak moeten lopen in plaats van bergop, hahaha. Ik blijf het proberen hoor want het is de altijd weer de moeite waard wanneer je na een flinke klim boven komt en kunt genieten van het geweldige uitzicht.

Ruim 20 jaar geleden, toen er steeds meer wandelaars deze route kwamen lopen, werd er besloten om op de top een hutje te bouwen waar wandelaars kunnen rusten of schuilen. In 2014 werd er besloten om het oude hutje te verbouwen en groter te maken en ging men flink aan de slag. Helaas sloeg het noodlot toe. Slechts enkele maanden na de opening van de vernieuwde hut brandde deze compleet af in de nacht van 28 december van dat jaar. Het is niet bekend hoe dit heeft kunnen gebeuren en maar de lokale bewoners lieten zich niet kisten en gingen het volgend voorjaar direct weer aan de slag om een nieuwe hut neer te zetten. Na ruim 2000 uur werk van tientallen vrijwilligers en met de (financiële) hulp van de gemeentes Žužemberk, Dolenjske Toplice en Kočevje, kon in Juni 2016 de nieuwe hut geopend worden en die staat er nu gelukkig nog steeds.

De afgebrande hut met de uitkijktoren op de achtergrond.

De bossen rondom Sveti Peter zijn prachtig en ook hier zitten beren, die wij helaas nog altijd niet gezien hebben :(. We hebben laatst wel bewijs gevonden dat ze er echt rondlopen, in de vorm van een hoopje berenpoep, haha.

Je kunt uren rondlopen of rondrijden door deze bossen, die helemaal doorlopen tot aan Kočevje, want er zijn enorm veel verschillende weggetjes en paadjes overal. Ook in deze bossen is een groot deel in privébezit en wordt er regelmatig hout gehakt. De bossen worden hier over het algemeen goed onderhouden. Dode en zieke bomen worden gekapt, oud hout wordt weggehaald en ook struiken en overgroeiing worden regelmatig uitgedund. Dat zal ook één van de redenen zijn dat het percentage bos in Slovenië nog iedere jaar groeit. In ieder geval is het een fijne plek om heen te gaan en wij komen er dan ook regelmatig. Vaak ontdekken we dan ook weer nieuwe plekjes, hutten of uitzichtpunten. Ieder jaargetijde is weer anders en prachtig. We zijn er al in ieder seizoen wel een keer geweest. Vaak nemen we er ook bezoekers mee naartoe. Het is een leuk uitje, dus mocht je ooit in de buurt zijn…..een aanrader :).

arlette

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties