Mooie plekjes: Bled en Ljubljana

Mooie plekjes: Bled en Ljubljana

Graag wil ik ook regelmatig een blog wijden aan de mooiste plekken van Slovenië, want dat is Slovenië nu eenmaal, een land met heel veel mooie plekjes! Voor mijn eerste »Mooie plekjes blog« leek het me een goed idee om te beginnen met twee zeer bekende trekpleisters: Bled en Ljubljana. Twee zeer verschillende plekken maar beiden op hun eigen manier prachtig.

Bled was voor mij de eerste kennismaking met dit mooie land. In 1989 ging ik hier voor het eerst op vakantie, toen nog samen met mijn ouders en broertje. Het was destijds nog Joegoslavië en ik leerde er mijn eerste »echte« vriendje kennen. We hadden maar liefst 9 maanden verkering 😉 en ik ben er in die periode nog 2x heen geweest om hem te zien. Ik voelde me op de één of andere manier heel erg thuis. Ik hield er tevens een paar vrienden aan over met wie ik contact hield en waardoor de band met het land ook bleef. Ook toen de verkering uit was ging ik er later nog 2x op vakantie en ben dus uiteindelijk alsnog geëindigd met een Sloveen uit Bled :). Voor veel Nederlanders die wel eens van Slovenië gehoord hebben is Bled vaak de enigste plek die ze eventueel op kunnen noemen. Het is dan ook één van de meest toeristische plekken van het land. Jaarlijks wordt het 8000 inwoners tellende dorp overspoeld door bijna een half miljoen toeristen uit alle uithoeken van de wereld.

Bled werd in de 19e eeuw op de kaart gezet toen de Zwitserse arts Arnold Rikli er thermale bronnen ontdekte en Bled omtoverde tot kuuroord. Rikli was trouwens niet erg geliefd bij de plaatselijke bevolking want niet alleen keek hij neer op de lokale bevolking, ook heeft hij nooit taal geleerd, ondanks dat hij er 52 jaar woonde (ik weet ondertussen wel waaarom en jullie ook, als jullie mijn blogs hebben gevolgd ;)). Bled bleef een kuuroord tot aan de eerste wereldoorlog.

DE grote aantrekkingskracht van Bled is natuurlijk het meer, met in het midden een eilandje met kerkje en het prachtige kasteel op de 130 meter hoge rots aan de rand van het meer. Het meer van Bled heeft een omtrek van 6 km, 2,12 km bij 1,30 km en het diepste punt is 30,6 meter. Het is een mooie wandeling van zo’n anderhalf uurtje eromheen. In de zomer worden er roeiwedstrijden gehouden en in een strenge winter kan het zelfs dichtvriezen. Het eilandje betreed je via een trap met 99 treden. Volgens de traditie moet een bruidegom zijn nieuwe bruid deze trappen opdragen om verzekerd te zijn van een gelukkig huwelijk :).

De bekende Pletna bootjes, die toeristen naar het eilandje brengen, zijn traditionele houten bootjes met overkapping die gemaakt worden door de lokale bevolking van het dorpje Mlino. De bootjes worden al in de 12de eeuw vermeld. Arme boeren uit het dorp kregen opdracht om pelgrims naar het eiland te vervoeren en waren daarmee vrijgesteld van het betalen van lokale belastingen. Het beroep van Pletna roeier is zeer gerespecteerd werk dat vaak van generatie op generatie overgaat.

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië. De stad telt zo’n 280.000 inwoners en is daarmee één van de kleinste hoofdsteden van Europa. Het heeft daardoor wel een heel gezellig en knus centrum. Sinds 2007 is het oude centrum geheel gesloten voor verkeer. Op het centrale plein staat een standbeeld van France Prešeren, de bekende dichter die ook de schrijver is van het Sloveense volkslied genaamd »Zdravljica«. Leuk weetje: het lied is eigenlijk een »dranklied« want onze France (spreek uit: Frantsè) hield wel van een drankje op z’n tijd ;). Tevens is de tekst van het lied op zo’n manier geschreven, dat de tekst op papier de vorm heeft van een wijnglas.

Aan het plein liggen ook de drie bruggen (Tromostovje) over het riviertje »Ljubljanica« dat door de stad loopt. Voor een paar euro kun je een tochtje maken in één van de toeristenboten en zie je de stad eens vanuit een ander perspectief. Langs de rivier zijn volop gezellige terrasjes en eettentjes. De architectuur is bijzonder mooi. Veel ontwerpen zijn gemaakt door Jože Plečnik, een bekende architect die leefde van 1872 tot 1957. Ik raad iedereen dan ook van harte aan om eens een mooie wandeling door het oude stadscentrum te maken. Dingen die je zeker moet zien zijn o.a.: de Drakenbrug, de Robb fontein, het stadshuis en de sint Nicholaas kathedraal.

Als afsluiter breng je natuurlijk een bezoekje aan het kasteel van Ljubljana dat teruggaat tot maar liefst de negende eeuw en is gebouwd als bescherming tegen de Turken. Later is het een tijd in gebruik geweest als gevangenis, zelfs nog in de tweede wereldoorlog. Sinds 1905 is het in bezit van de stad Ljubljana. Het kasteel ligt op een heuvel midden in het centrum. Je kunt erheen lopen (flink stukje klimmen) maar er is ook een glazen kabelbaan (funicular) waarmee je naar boven kunt. Het uitzicht is fantastisch!

arlette

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties