Meiboom

Meiboom

Een leuke traditie in Slovenië is het opzetten van een meiboom, of zoals het hier heet, een »Mlaj«. Ook in Nederland wordt dit oude gebruik hier en daar nog wel eens gezien. Waar het in Nederland vaak in de Paasperiode gebruikt wordt, is het in onze omgeving gebruikelijk om een meiboom op te zetten voor een jarige, die een »ronde« verjaardag viert, dus 30, 40, 50 of 60 jaar. Zoals ik al in een eerder blog schreef worden die verjaardagen groots aangepakt en ze beginnen altijd met het opzetten van een meiboom.

Ook bij huwelijken worden er meibomen opgezet, bij het ouderlijk huis van de bruid, maar dan twee bomen, die bovenaan verbonden worden met een spandoek of een houten plank. Het wordt dan een soort poort en is bedoeld om het bruidspaar welkom te heten. Dat staat ook op het spandoek, of de plank geschreven.

Het opzetten van een meiboom voor een verjaardag gebeurt normaal gesproken één dag voor de verjaardag, of op de dag zelf. De mannen gaan met een tractor, met aanhanger, het bos in om een goede denneboom uit te zoeken en deze om te kappen.

Vervolgens wordt de boom op de aanhanger gehesen en vastgemaakt aan de tractor. Met speciale kromme messen wordt dan de schors van de boom geschraapt.

De top blijft intakt. Deze wordt vaak nog versierd met slierten gekleurd papier.

Dit alles gebeurt zeer op z’n gemak en met de nodige alcohol. Wanneer de boom zover klaar is wordt hij naar de plaats van bestemming gereden, waar de jarige natuurlijk al klaarstaat en voor iedereen eten en drinken heeft voorbereid.

Er wordt een plek bepaald waar de boom komt te staan en dan wordt er een flink gat uitgegraven, zeker zo’n anderhalve meter diep. Met vereende krachten wordt de boom in het gat geplaatst en dat wordt vervolgens met grond en keien dichtgemaakt.

Als laatste komt er een »verkeersbord« met de leeftijd aan de boom te hangen. Bij vrouwen is het meestal een bloem. Dat bord komt er niet op wanneer de boom nog op de grond ligt…… Nee, dat zou te makkelijk zijn natuurlijk :). Dat wordt er opgetimmerd wanneer de boom al staat, en het liefst zo hoog mogelijk. Toen pap 70 werd en er een meiboom voor hem werd opgezet, ging Bine op de rand van de aanhanger van de tractor staan, die vervolgens omhoog werd gezet, waarna hij het bord op de boom timmerde. Nogal een stunt! Hij kon zo het circus in, hahaha.

Na het plaatsen wordt er nog wat gegeten en gedronken en is de verjaardag dus een eerste keer gevierd. Het weekend na de verjaardag is dan meestal het »grote« feest en de tweede keer dat de verjaardag gevierd wordt. Als afsluiting wordt er nog een derde keer een beetje gevierd en wel wanneer de meiboom weer weg wordt gehaald. Dit gebeurt zoveel dagen na de verjaardag, als dat de persoon oud is geworden. Dus werd hij of zij 40 dan blijft de boom 40 dagen staan. Bij pap bleef hij dus 70 dagen staan! Bij het neerhalen van de boom komen er ook weer een clubje mannen bij elkaar en wordt er nog wat gedronken. Al met al komen ze dus 3x bij elkaar per verjaardag. En deze periode is het weer raak want er zijn maar liefst 3 weekenden op rij feesten. Twee dorpsgenoten worden 50 jaar en één stel viert beiden hun 60ste verjaardag. Tussendoor moest er ook nog een meiboom worden neergehaald van iemand die eerder 40 was geworden. Ze hebben het er dus maar druk mee ;).

arlette

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties