Koningsdag in Slovenië

Koningsdag in Slovenië

In Nederland wordt er op dit moment op veel plekken volop gefeest want onze koning is jarig. Nederland kleurt oranje en er wordt van alles georganiseerd. Best jammer dat ik er niet bij kan zijn.
Maar gelukkig konden ook wij een klein beetje Koningsdag vieren, hier in Slovenië. De Nederlandse ambassade in Ljubljana organiseert namelijk ieder jaar een Koningsdag receptie. De in Slovenië wonende Nederlanders, die geregistreerd staan bij de ambassade, ontvangen een officiële uitnodiging. Dit jaar voor het eerst via de mail, natuurlijk onder het mom van het milieu.

Afgelopen donderdag reden Bine en ik dus, samen met mijn ouders, naar Ljubljana. De receptie werd voor het eerst gehouden in het recentelijk totaal gerenoveerde Rog center. Het gebouw stamt uit 1879 en werd toen gebouwd als leerfabriek. Later zat er een fietsenfabriek.

De receptie vond plaats in een mooi en modern langwerpig zaaltje dat voor de gelegenheid prachtig was versierd met verschillende bloemstukken. Er was ook een stand waar je kon bloemschikken met o.a. oranje tulpen en orchideeën.

Omdat ik in 2009 zelf een tijd op de ambassade heb gewerkt is het voor mij altijd extra leuk om mijn oud-collega’s weer even te zien en te spreken. En natuurlijk andere Nederlanders die we kennen en die we daar dan treffen en waarmee we dan even kunnen bijkletsen.


Verder was er natuurlijk een Heineken-stand aanwezig. Zoals de meesten van jullie wel zullen weten is Heineken sinds een aantal jaar de eigenaar van de Sloveense bierbrouwerij van Union en Laško, Dus die mochten niet ontbreken.

En natuurlijk waren er weer overheerlijke hapjes zoals brownies en cheesecakejes. Supermarktketen Spar had dit jaar gezorgd voor allerlei vegetarische en veganistische hapjes. Er was sowieso geen vlees te bekennen. De ambassade zet zich in voor een betere wereld en daar hoort dit beleid ook bij.

Er was gelukkig wel weer lekkere oude kaas ;). En ik was duidelijk niet de enige die daarvan genoot want halverwege de receptie was de plank aardig leeg, haha.

Het Nederlandse volkslied hoefden we dit jaar niet zelf te zingen, dat deed een koortje voor ons ;). Een Sloveens koor wel te verstaan, dus supergoed dat ze dit konden. Na het Nederlandse volkslied volgde ook nog het Sloveense volkslied.

Natuurlijk gaf de ambassadeur ook nog een mooie speech die hij begon met een paar woordjes Sloveens. Goed gedaan! Hij sprak vooral over de goede band tussen Nederland en Slovenië en over het belang van het werken aan een beter milieu. Ook daarom waren de genodigden dit jaar gevraagd om zoveel mogelijk op de fiets te komen. Voor ons helaas niet te doen, maar velen hadden hier wel gehoor aan gegeven. Ook de ambassadeur zelf kwam samen met zijn vrouw op de fiets :).

Als afscheid kregen we tenslotte nog een prachtige oranje orchidee mee naar huis. Hartelijk dank nog daarvoor! Ik ben er heel blij mee. We kijken weer uit naar volgend jaar ;).

arlette

4 Comments

 1. Draga Arlette,
  Kar nekajkrat sem ze hotela napisati komentar na tvoj (upam, da se lahko tikava ;)) blog. Vedno ga z navdušenjem preberem. Tako tudi današnjega.
  Čudovit opis Kraljevega dne v Sloveniji. Lepe, zgovorne fotografije. Hvala, kar mi s svojimi vtisi prinašaš Slovenijo, na svojevrsten način, na Nizozemsko.
  Lep kraljevi dan se naprej,

 2. Hallo Arlette,

  Dank voor je verslag met nieuwe feitjes van Ambassadeur en Sloveense Nederlandse Koningsdag!
  Als Nederlandse trainer/ coach van de Hockey na travi Club in Moravske Toplice kwam ik daags na Koningsdag in 2011 in Prekmurci!
  Bedoeling: herenteam klaarmaken voor Europese clubtournooi 2 in Bratislava! 3 Australische hockey vrienden hielpen bij het trainen 💪 en het bouwen van de mentale weerbaarheid van en de vrouwen, mannen en jeugdleden van de 3 nog overgebleven van de 10 tal hockeyclubs van 1991 van het zelfstandig geworden Slovenië 🇸🇮

  De heren werden 5 de in een poule met Bulgaren, Serviërs, Grieken, Turken, Maltezer Noren en Gibraltezen! De laatste partij tegen de “Indische” Noren werd door de jeugdige vitale Slovenen met 8-3 gewonnen 🏅

  Maar terug naar Nederland 🇳🇱 ruim 2 jaar later! Bleef helpen met kunstgras advies, reparaties, en de verhuizing van het Desso veld van het Wagner stadion naar Zagreb Hockey Centrum!
  In Sveti Zelina na mijn advies en bemiddeling onstond er een spiksplinternieuw kunstgras complex waar het 2de waterveld naar een idee van Herman vd Kruis! 💦 consumptie slechts een fractie van de West-Europese kunstgras water velden Bovendien in de hete Kroatische zomermaanden is de “veld”-temperatuur lager dan de temperatuur naast het veld op de tribunes 🏟️

  Ook toen heb ik en in Ljubljana en in Zagreb Koningsdag mogen vieren bij de ambassadeur thuis in Ljubljana en bij de ambassadrice thuis in Zagreb! Wij moesten wel zelf zingen en gelukkig ook prachtig Balkan bieren en wijnen drinken! En zakelijke en sociale contacten leggen! Na mijn vertrek in 2014 zijn die contacten nog steeds waardevol, zoals de laatste jaren nog blijkt!
  Grensoverschrijdende samenwerking en vriendschappen zorgen voor warme momenten met pittige Gibanica gebak, heerlijke Bograz stoofpotje met prachtige wijnen uit Ljutomer, Ormoz, Jeruzalem en Lendava.

  Nu ik dit schrijf denk ik Waarom ben ik 31 April niet in Prekmurje met haar 1 Mei vreugdevuren en feesten!

  Moet nog op een beter gezondheidsverklaring wachten!
  De ogen zijn weer briljant!
  De hersenen zijn flitsend!
  Maar de darmen ook! Sytostatica moet nog beter zijn best doen: zeker nog een paar maandenlange specialistische behandeling voor mijn volgende wijn reis op de Pannonische vlakte!

  TOT dan :
  Dober dan
  Hvala lepa

  • U bent goed bezig geweest zo te horen :). Altijd fijn te horen wanneer Nederlanders zo enthousiast zijn over Slovenië! Ik hoop van harte dat uw gezondheid snel vooruit gaat, zodat u weer naar “ons” mooie landje kunt reizen. Sterkte en wellicht nog eens tot ziens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties