Kastanjetijd!

Kastanjetijd!

De titel van mijn vorige blog was »Trgatev tijd!«. In deze blog is het »kastanjetijd!« :D. De herfst is begonnen en dus vallen de kastanjes naar beneden. Vanochtend zijn Bine, Larsen, Lexi en Manca naar »Brezova reber« gereden, zo’n 15km hier vandaan. Daar vinden we altijd de meeste kastanjes. Er zijn natuurlijk meerdere plekken in de buurt waar we kastanjes kunnen rapen, maar die zijn direct langs de weg. En omdat we natuurlijk niet de enigen zijn die ze rapen zijn ze op die plekken vaak al veel weg. De plek bij Brezova reber ligt in bos en je moet er vanaf de weg een kwartiertje voor lopen. Daardoor is deze plek minder bekend en dus minder druk.

Kastanjes kun je roosteren of koken maar wij vinden geroosterde kastanjes allemaal het lekkerste. Bovendien is het wel zo gezellig om met z’n allen om een vuurtje te staan ipv binnen te zitten en een pan water op te zetten ;).

Mochten jullie dit nog nooit gedaan hebben dan bij deze een korte uitleg ;). Wat heb je nodig om kastanjes te roosteren? Allereerst natuurlijk een emmertje/schaal/pan met kastanjes :). Snijd iedere kastanje eenmaal over de lengte in. Wij gebruiken hiervoor stanleymesjes, maar het kan natuurlijk ook met een aardappelschilmesje of zo. Het insnijden van de schil voorkomt dat de kastanjes boven het vuur »ontploffen«.

Zorg dan voor een mooi vuurtje. Wij doen dat in een vuurkorf omdat daar precies de kastanjepan op past. Dat is een ijzeren pan met gaatjes erin. Ze zijn hier overal te koop zoals in een grote Mercator of Spar of bijvoorbeeld in de Merkur. Zet de pan op het vuur en leg er een enkele laag kastanjes in.

Neem nu een stok en blijf de kastanjes constant roeren zodat ze gelijkmatig roosteren. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van de grootte.

Zet een pannetje of schaal klaar om de geroosterde kastanjes in te doen. Leg er een krant in, strooi de geroosterde kastanjes erin en dek ze af met de krant. Laat ze dan even rusten zodat het vocht er wat uit kan. De schil van de kastanje is nu wat opengesprongen en wanneer ze goed geroosterd zijn zul je ze makkelijk kunnen pellen.

Let er trouwens wel op dat je geen besmettelijke kleding draagt want je handen worden lekker zwart door het pellen :).

Natuurlijk zijn er nog volop andere manieren om kastanjes te eten zoals er een puree of soep van maken. Gauw gaan rapen dus en op internet zoeken naar lekkere recepten.

Ik ben benieuwd naar jullie foto’s van het rapen of roosteren van kastanjes en hou me aanbevolen voor een lekker recept!

arlette

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties