Huis Ivanec

Huis Ivanec

Zoals de meeste van jullie wel weten beheer ik 4 vakantiehuizen in ons minidorpje met 20 huizen :). Een ervan is van mijn ouders die er alleen in het voor- en najaar zijn en hun huis, geschikt voor twee personen (en eventueel een baby), daarom in de zomer verhuren (https://slovenievakantie.jimdofree.com/nederlands/vakantiehuizen/vakantiehuis-zidanica/).

Twee andere huizen liggen samen op 1 perceel met veel privacy, zijn geschikt voor maximaal 16 personen en zijn van een eigenaar in Ljubljana (https://slovenievakantie.jimdofree.com/nederlands/vakantiehuizen/vakantiehuizen-gradenc-estate/).

Het vierde huis is huis Ivanec, gelegen tussen de wijngaarden, naast het huis van mijn ouders (https://slovenievakantie.jimdofree.com/nederlands/vakantiehuizen/vakantiehuis-ivanec/).

Toen mijn ouders in 2012 hun huis gingen bouwen leerde ze al vrij snel buurman Lojze kennen. Een Sloveen die bijna zijn hele leven in Frankrijk had gewoond en gewerkt. Hij kwam een paar keer per jaar voor een weekje of twee naar Slovenië. Al vrij snel daarna ging hij met pensioen en kwam hij, net als mij ouders, 2x per jaar voor een paar maanden. Helaas heeft hij niet lang van zijn pensioen mogen genieten want in 2017 stierf hij onverwachts. Het huis ging naar zijn zoon die er helaas zelden kwam omdat hij zijn eigen woning had en een drukke baan. Het huis bleef daarom dus leeg staan.

Omdat ik toen al 2 jaar de huizen van de eigenaar uit Ljubljana beheerde en dit erg leuk vond om te doen, heb ik ruim een jaar na de dood van Lojze contact gezocht met zijn zoon en gevraagd of hij er interesse in zou hebben om het huis te verhuren aan toeristen. In goed overleg hebben we toen afgesproken dat Bine en ik het huis op zouden knappen en dat ik het dan kon gaan verhuren en een gedeelte van de inkomsten zou ontvangen. Voor het opknappen van het huis kreeg ik een leuk budget van hem.

In het voorjaar van 2019 gingen we aan de slag. En wat een werk was dat! Maar ook ontzettend leuk. Lojze was er natuurlijk niet al te vaak en alhoewel hij de laaste jaren een vriendin had die er vaak kwam en ze dus meestal met z’n tweetjes waren, had hij een inboedel voor wel 10 mensen! Zowel servies als meubels als kleding. Het huis was overvol! Ik geloof dat er wel 6 tafels en een stuk of 20 stoelen in stonden. We hebben alles uitgezocht en ontzettend veel weggegooid of opgestookt. Alles binnen was donker, zelfs het plafond bestond uit donkerbruin geverfde schrootjes. Dat heeft Bine helemaal geschuurd en wit gelakt. De muren in de huiskamer waren blauw. Ook die werden wit. Het leek meteen een heel stuk groter. Ik ging op de Sloveense Marktplaats op zoek naar wat leuke spulletjes om het gezellig aan te kleden. Wat nog goed was hebben we hergebruikt.

Ik heb dozen vol met glaswerk, servies en pannen in dozen gedaan en opgeslagen. De beste spullen heb ik uitgezocht en laten staan voor de gasten. Het huis is bedoeld voor maximaal vijf mensen (en een baby) dus zijn er echt geen 50 borden, 35 pannen en 160 glazen nodig ;). We hebben een aantal maanden bijna ieder weekend volop gesjouwd, maar wat was het leuk om te zien hoe het steeds mooier werd. Gelukkig heeft mijn Bine twee rechterhanden. Zonder hem en de hulp van mijn ouders was het niks geworden. Ze hebben geschuurd, geschilderd, getimmerd, dingen opgehangen, verplaatst, enz, enz.

Ik vind het heerlijk om huizen in te richten en te proberen om voor zo weinig mogelijk geld een zo mooi mogelijk resultaat te behalen. En dat is hier ook weer behoorlijk goed gelukt, al zeg ik het zelf. Het resultaat mag er zijn. Het huis is natuurlijk al wat ouder, maar het is knus en gezellig geworden en ademt een prettige sfeer. Het was behoorlijk spannend om de eerste gasten te ontvangen dat jaar, maar ondertussen heb ik al wat stellen en gezinnen mogen verwelkomen en kan ik met trots zeggen dat ik alleen maar positieve reviews heb ontvangen van iedereen. Ook voor komend seizoen heb ik alweer een aantal boekingen binnen en zijn Bine en ik begonnen met het in orde maken van het huis voor de eerstkomende gasten in april. We hebben om het huis flink gesnoeid zodat de gasten optimaal van het geweldige uitzicht kunnen genieten. Voor het volgende seizoen staan er een aantal grotere projecten op de agenda, zoals het vernieuwen van de badkamer. Ik heb er al zin in! Voor wie nog op zoek is naar een leuk, betaalbaar, vakantiehuis in een prachtige, groene omgeving, weg van het massatoerisme……nu weet je waar je moet zijn ;). Van harte welkom!

Deur naar het balkon met prachtig uitzicht

arlette

6 Comments

  1. Ziet er mooi uit, collega 😘. Prachtig gebied ook daar in de Sloveense ‘Alpen’. Ik ben er weleens geweest, heerlijk wandelen en gezonde frisse lucht. Veel succes met de verhuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties