Groen Slovenië

Groen Slovenië

Het dorpje waarin we de laatste 10 jaar wonen heet Gradenc en ligt in het zuidwesten van Slovenië. Het heeft slechts ongeveer 20 bewoonde huizen en waarschijnlijk evenveel leegstaande huizen, waarvan de meeste bijna uit elkaar vallen. Gradenc heeft een kleine kerk en dat is ook alles. Geen winkel, geen bar, niets. Het heeft wel aardige mensen en veel groen rondom.

De dichtstbijzijnde stad heet Žužemberk en ligt op 5 kilometer afstand. Het heeft een postkantoor, een bakker, een kleine supermarkt, een paar barretjes en ook een huisarts en tandarts. We doen onze boodschappen een keer per week in de stad Novo mesto, op een half uur rijden. In Novo mesto vind je veel verschillende supermarkten zoals Lidl, Hofer, Spar etc. en andere »europese« winkels zoals H&M, C&A, Tedi, Mueller, etc. Het heeft ook een MacDonalds en tal van andere restaurants. Toen we in 2003 naar Slovenië verhuisden, waren de meeste van deze winkels er nog niet.

De eerste jaren, toen we in de buurt van Kranj woonden, gingen we eens in de paar weken, net over de grens, naar Oostenrijk om boodschappen te doen in de supermarkten Hofer (Aldi) en Spar. Slovenië had een supermarktketen genaamd Mercator, maar deze was duurder en had geen bepaalde »Europese« producten die ik gewend was. Na enkele jaren werden er echter in een mum van tijd nieuwe winkels en complete winkelcentra uit de grond gestamt. Slovenië veranderde ongelooflijk snel. Kleine dorpssupermarkten gingen failliet. Kleine privéwinkels ook. Ze konden niet meer concurreren met de grote ketens die naar Slovenië kwamen. Het was triest om te zien. Aan de andere kant was ik blij met alle nieuwe, moderne winkels en supermarkten. De boodschappenlijst die ik voor mijn ouders maakte elke keer dat ze hier kwamen, werd steeds kleiner. Veel dingen uit Nederland mis ik niet echt. Natuurlijk zijn er sommige voedingsmiddelen die hier nog niet verkrijgbaar zijn, maar dat is geen probleem. Mijn ouders brengen nog altijd een paar dingen mee en als we Nederland bezoeken (wat niet meer zo vaak gebeurt) doen we ons tegoed aan alle dingen die we niet hebben kunnen eten.

Ik vind het grappig om te zien hoeveel mensen nog steeds denken dat Slovenië een arm en achtergesteld land is. Letterlijk iedereen van mijn familie, vrienden en collega’s die door de jaren heen voor het eerst in Slovenië zijn geweest, waren totaal verrast door hoe modern en mooi het is. Ik denk dat je het moet zien om het te geloven.

Slovenië heeft slechts 2 miljoen inwoners, terwijl het ongeveer half zo groot is als Nederland, dat 17 miljoen inwoners heeft! Je kunt je dus voorstellen dat we hier veel ruimte hebben. Slovenië bestaat voor 64% uit bos en hoewel de meeste mensen hun huizen op hout verwarmen, groeit het percentage bos nog elk jaar. Daarmee is het na Finland en Zweden het derde groenste land van Europa. Op een algemene schaal van groenste landen, gelet op afval, energie, broeikasgassen, luchtkwaliteit, zoet water en bossen, neemt Slovenië een 7e plaats in Europa in. Ik zie en voel dat elke dag!
   

arlette

6 Comments

 1. Arlette wat een mooie site heeft Larsen voor je gemaakt en wat leuk om te lezen. Ja wij waren ook totaal verrast toen we Slovenië weer na 30 jaar bezochten en al die goede ontwikkelingen die het land in die jaren heeft door gemaakt. We waren ook zo verrast dat het zo’n mooi groen land is en dat er zulke aardige mensen wonen. Groetjes Inge

 2. Hi Arlette,
  Leuk om je blog te lezen!
  En grappig, in de supermarkt in Oostenrijk hebben we elkaar ontmoet!

  Succes met je blog!

 3. Niet in Oostenrijk maar in Slovenië! Het was bij de supermarkt in Kokrica, een paar kilometer van ons huis in het dorp Predoslje, waar we toen woonden :). Jullie waren een route aan het zoeken en ik heb jullie toen uitgenodigd om mee naar ons huis te komen voor een kop koffie zodat Bine jullie precies kon vertellen waar je het beste heen kon rijden, weet je nog?

  • Dat weet ik zeker nog! We waren in Oostenrijk op vakantie daarom dacht ik dat we elkaar in Oostenrijk ontmoet hadden. Goh, alweer heel wat jaren geleden!

 4. Dat Slovenië groen is, heb ik al vele malen gezien, vanuit jullie tuin kan ik uren genieten van het uitzicht.
  Maar ook wit zoals afgelopen december was Slovenië zó mooi, ik geniet er soms nog dagelijks van die week, vooral nu de wereld is veranderd indeze corona tijd. De natuur blijft.

 5. Herkenbaar wat je schrijft, hoe mensen over Slovenië denken 😃
  Dat is iets wat wij ook ervaren als we zeggen dat we naar Slovenië gaan emigreren. Mensen denken echt dat er na Oostenrijk niets meer is, dat mensen daar op varkens rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties