(geen) Witte Kerst

(geen) Witte Kerst

Ongelofelijk dat de kerst alweer voorbij is. Nog maar een paar dagen en dan zitten we in 2021. Hopelijk dat we dan weer langzaam aan een »normaal« leven kunnen gaan leiden. Ondanks de maatregelen hebben we toch een hele gezellige kerst gehad met ons gezin. Beide kinderen waren thuis en de vriendin van onze zoon was er ook. ’s Ochtends begonnen we met een gezamelijk ontbijt en daarna hebben we natuurlijk cadeautjes uitgepakt. Ondanks dat alle niet-essentiele winkels hier al weken dicht zijn en we de cadeautjes dus op internet moesten bestellen, was iedereen zeer tevreden :). Het is ons allemaal gelukt om leuke dingen te bestellen die ook nog eens allemaal op tijd bezorgd waren.

’s Middags heb ik voor het kerstdiner gezorgd. Er kwamen ook nog een stel (Nederlandse) vrienden eten die in dezelfde gemeente als wij wonen. We mogen namelijk ook al zo’n anderhalve maand de gemeente niet uit,  behalve voor noodzakelijk dingen als werk en boodschappen. We waren dus met zeven personen en iedereen heeft gesmuld van mijn »kookkunsten«. Daarna hebben we nog spelletjes gedaan. Al met al een zeer geslaagde dag :).

Ik kwam er dit jaar trouwens pas achter dat veel Slovenen in onze omgeving de gewoonte hebben om op 24 december een kerstdiner met de familie te hebben in plaats van op eerste kerstdag, zoals we in Nederand gewend zijn. Of er een typisch Sloveens kerstdiner bestaat weet ik eigenlijk ook niet. Wij aten bijvoorbeeld vroeger in Nederland vaak konijn met kerst. Hier zal het diner vaak toch wel bestaan uit soep, een lekker stuk vlees en aardappels.

Helaas hadden we weer geen witte kerst dit jaar. Ook hier worden die steeds zeldzamer. De meeste sneeuw valt tegenwoordig vooral in januari en februari. In de wat hoger gelegen delen viel er ’s avonds wel een beetje sneeuw dus de volgende dag zagen we in ieder geval een paar witte heuvels ;). Maar verder hebben we vooral regen gehad, ook vandaag weer. Mijn mooiste herinnering aan kerst was wel hier in Slovenië trouwens, in 1995. In januari van dat jaar hebben Bine en ik elkaar leren kennen en in maart ben ik toen hierheen verhuist om bij hem te zijn. In september zijn we toen getrouwd. Het was dus onze eerste kerst samen en omdat ik was opgegroeid met de traditie van een avondmis op kerstavond, wilde ik daar toen ook heen. Bine en ik hadden geen auto maar een vriend van ons wel en die wilde ons wel rijden. We woonden toen net buiten Bled en gingen dus daar naar de kerk. De mis begon om elf uur en er lag geen sneeuw. Maar toen we na een goed uur de kerk uitkwamen wel! In die tijd was het namelijk begonnen te sneeuwen en dat deed het nog steeds toen we naar buiten kwamen. Alles was wit! Wat een geweldige ervaring was dat. Ik was helemaal blij en terwijl alle Slovenen om me heen liepen te mopperen en vloeken omdat ze hun auto moesten schoonmaken, danste ik in het rond :).

14 december 2019

Ik hoop dat jullie allemaal een fijne kerst hebben gehad en dat we volgend jaar met de kerst weer met meer mensen samen kunnen komen en mensen kunnen bezoeken. Gelukkig heeft de overheid wel 2 uitzonderingen gemaakt: op 24 december vanaf 12 uur ’s middags tot 25 december 20.00 uur mocht je de gemeente uit om familie te bezoeken, zolang je niet met meer dan 6 volwassenen was die uit maximaal 2 huishoudens komen. Deze uitzondering geldt ook op 31 december vanaf 12.00 uur tot 1 januari 20.00 uur. Hierdoor kon Bine’s dochter met man en kinderen op 2 december op bezoek komen zodat we eindelijk onze kleinkinderen weer even konden zien J. En kunnen wij op 1 januari vrienden gaan bezoeken in een andere regio om ze een goed Nieuwjaar te wensen. Daar hebben we al zin in! Iedereen een heel goed uiteinde gewenst en een Coronavrij Nieuwjaar!!

arlette

2 Comments

  1. Arlette, Bine en kinderen, wij wensen jullie ook een goed en vooral een gezond Nieuwjaar. Dat we 2020 maar gauw achter ons laten. PS: ik vind vooral de messen op de foto zeer handig. Die doen de uitdrukking eer aan. Beter dan dat vorken aan beide zijden getand zijn.
    Fijne dagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties