Feestjes

De afgelopen tijd zijn er verschillende baby’s geboren (waaronder ons derde kleinkind :)), vierden mensen hun 40ste, 50ste of 60ste verjaardag, of men kocht een nieuwe auto of tractor. Allemaal reden voor een feest in het dorp!

De mensen hier komen graag samen om te drinken en eten en om vooral veel te »ouwehoeren«, zoals ze dat in Brabant zeggen. Ze grijpen dan ook iedere reden aan om dit te doen. Het grappigste vond ik nog wel dat ze bij elkaar komen wanneer ze een nieuwe auto, motor, tractor of quad hebben gekocht (nog net niet voor een fiets ;)). Dat nieuwe vervoersmiddel moet »ingewijd« worden en er moet gedronken worden op veel veilige kilometers. Iedereen in het dorp krijgt een telefoontje dat ze die avond om bijvoorbeeld 6 of 7 uur naar het huis van de bewuste nieuwe eigenaar moeten komen. Dan weet je al voldoende…..ze hebben weer iets nieuws gekocht :). Zoals ik al in een eerdere blog schreef staat iedereen dan buiten op de oprit, of bij koud weer, in de garage. Er is volop alcohol (Cviček en bier) en schalen met belegde broodjes, koekjes of ander lekkers. Zo’n bijeenkomst duurt meestal maar een uurtje of twee.

Wanneer er een kindje wordt geboren wordt er nog dezelfde avond een feestje gehouden bij de nieuwe pappa thuis. We krijgen dan allemaal een sms’je met de mededeling dat de baby is geboren en dat we dus die avond moeten komen proosten. De moeder en haar kindje liggen dan nog in het ziekenhuis want baby’s worden hier altijd in het ziekenhuis geboren en blijven daar samen met de moeder minimaal 2-3 dagen voordat ze naar huis mogen. De oma en wat buurvrouwen zorgen dan voor alle hapjes en hebben dus een druk dagje. Het rare is dat er dan geen kadootjes worden meegebracht. Sommigen gaan later een keer apart op kraamvisite en brengen dan een kado mee.

Een feest dat een stuk groter wordt aangepakt zijn de »ronde« verjaardagen dus 30, 40, 50….etc. »Gewone« verjaardagen worden alleen kleinschalig in eigen kring gevierd, maar als je eenmaal een ronde verjaardag bereikt dan is dat reden voor een groot feest met het hele dorp en alle andere vrienden en familie. Soms zijn we dan wel met 130 man of zo.

Wanneer er iemand in de winter jarig is, wordt er vaak gewacht met het feest totdat het weer warmer is. Natuurlijk weer met de reden dat het feest buiten op straat plaatsvindt. Verschillende mensen in het dorp hebben een zogenaamde »brandweer set«, een lange smalle houten tafel met 2 bankjes die je in kunt klappen. In Nederland heet dat een »biertafel« geloof ik. Die worden dan buiten op de oprit, in de garage, of soms gewoon midden in het dorp op straat neergezet.

Voor deze feesten wordt trouwens wel geld opgehaald en gezamenlijk als kado aan de jarige aangeboden. Er wordt eigenlijk altijd vlees van de BBQ geserveerd. Natuurlijk čevapčiči, heerlijk gekruide gehaktworstjes, maar ook ander vlees. Er worden salades gemaakt van tomaten, ui en paprika en vaak worden er ook stukjes aardappel gefrituurd. Daarnaast ook allerlei lekkere stukjes gebak die de vrouwen zelf maken.

Er wordt muziek gedraaid en tussendoor is er meestal ook livemuziek, voornamelijk in de vorm van 1 of meerdere accordeonisten. De accordeon is hier niet weg te denken en er wordt altijd alleen maar zogenaamde »Oberkrainer« muziek gespeeld, polka’s dus :). De dag vóór de eigenlijke verjaardag is er al een klein feestje, omdat er dan bij het huis van de jarige een meiboom wordt opgezet door de dorpsbewoners. Dit is traditie hier, maar daarover meer in een volgende blog.

Normaal gesproken zou in juni de tijd van de »brandweerfeesten« zijn aangebroken maar wegens Corona gaan die dit jaar niet door. »Brandweerfeesten« zijn, zoals de naam al zegt, dorpsfeesten die het vrijwillige brandweercorps van dat dorp jaarlijks organiseert om de kas te spekken. Zoals gezegd beginnen die feesten in Juni en ieder weekend is er wel een feest in een ander dorp. Overal in de regio hangen zelfgemaakte borden met de datum van het feest en de naam van de band die optreedt. Er wordt namelijk altijd een ensemble ingehuurd die optreden en dan wordt er volop gedanst.

Ook zijn er zijn verschillende dingen te eten, die ter plaatse op BBQ’s gebakken worden. Hier moet logischerwijze voor betaald worden. Alle leden van de vrijwillige brandweer, hun familie en vrienden, helpen mee met de organisatie, het bakken en de bediening. Met de verkoop van eten en drinken verdient het corps geld voor de aanschaf van bijvoorbeeld nieuw materiaal. Tevens gaan ze in de weken vóór het feest allerlei bedrijven en winkels langs om voor sponsorartikelen te vragen. Dit kan vanalles zijn, van een handdoek of T-shirt met logo van een bedrijf, tot een pak wc-papier of een stuk gereedschap. Deze artikelen krijgt men dus gratis en worden allemaal voorzien van een nummer. Er worden dan »lootjes« gemaakt met die nummers en die worden aan de bezoekers van het feest verkocht voor € 2,50 per lotje. Diegene gaat vervolgens met zijn nummer naar de plek waar alle artikelen worden uitgedeeld en krijgt daar zijn »prijs«. Natuurlijk is er ook altijd een »hoofdprijs« die enkele honderden euro’s waard is, dus de lootjes gaan als warme broodjes. Je ziet steeds mensen op en neer lopen met een paraplu, een reserveband voor de kruiwagen, of een bon voor een gratis knipbeurt bij een kapper in de buurt. Deze avonden zijn altijd erg gezellig en in sommige dorpen wordt er rond middernacht ook nog en vuurwerkshow(tje) gehouden. Hopelijk kunnen we er volgend jaar weer een paar bezoeken :).

arlette

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties