Feestdagen

Feestdagen

In Nederland is het vandaag Koningsdag, helaas ook dit jaar weer zonder in het oranje geklede, feestende mensen op straat. Ook in Slovenië is het vandaag een nationale feestdag, maar dan wel van een heel andere aard. Hier »viert« men vandaag namelijk de »Dag van het verzet«. Op deze dag, in 1941, werd er een verzet tegen de Duitse bezetter georganiseerd. Voor de meeste mensen is het tegenwoordig echter gewoon een extra vrije dag.

Zo vierde Nederland Koningsdag voor Corona

Ook 1 en 2 mei zijn feestdagen in Slovenië en daarom is deze week ook altijd de voorjaarsvakantie voor schoolgaande kinderen. Helaas vallen 1 en 2 mei dit jaar op een zaterdag en zondag en hebben de meeste mensen dus geen »extra« vrije dag :(. 1 mei wordt internationaal gevierd als de »dag van de arbeid«, zo ook hier. Echter, zoals ik op internet lees, is Slovenië het enige Europese land dat twee dagen vrij heeft voor deze feestdag. Twee mei is dus zoiets als de tweede dag van de arbeid, zoals tweede pinksterdag in Nederland. Die kennen we hier dan weer niet :).

In Slovenië hebben we wel eerste en tweede Paasdag, samen met Kerst de meeste belangrijke feestdagen van het jaar, maar er is maar één Pinksterdag, op de zondag, en niet zoals in Nederland, ook nog een tweede Pinksterdag op de maandag. Met Pasen komen families samen voor een Paasontbijt of Paaslunch, net zoals in Nederland. Een typisch Paasontbijt bestaat hier uit ham met geraspte mierikswortel en Potica, een brood met zoete walnotenvulling. Pasen heet hier trouwens »Veliko noč« (letterlijke vertaald: grote nacht) en Pinksteren noemt men »Binkošti«.

Ook met Kerst (Božič) is het ietsjes anders, want alhoewel we wel een feestdag hebben op 26 december, is dit geen tweede Kerstdag, zoals in Nederland. Deze dag noemt men hier »Onafhankelijkheidsdag« en »dag van de Eenheid« en stamt uit 1990, toen de meerderheid van de Sloveense bevolking tijdens een referendum voor onafhankelijkheid van Joegoslavië stemde.

Kerst 2020 in huize Cundrič

Andere verschillen met de Nederlandse feestdagen zijn 15 augustus en 2 januari. Alhoewel we 15 augustus ook in Nederland kennen als »Maria tenhemelopneming«, is het hier een vrije dag en in Nederland niet. Ook 2 januari is hier een vrije dag, ook weer als een soort tweede Nieuwjaarsdag. Van 1955 tot 2013 was dit een vrije dag, maar toen werd deze dag gecanceld door de overheid, om financiële redenen en omdat Slovenië een van de weinige landen in Europa was die 2 januari als vrijde dag had. Na vier jaar werd in 2016 2 januari opnieuw ingevoerd als nationale feestdag :).

Fotomomentje: een paar minuten na middernacht op 1 januari 2021.

Dit jaar is trouwens weer een slecht jaar voor de vrije dagen. Waar we in het gunstigste geval  12 »extra« (doordeweekse) vrije dagen hebben, zijn het er dit jaar, net als vorig jaar, maar zeven :(.

Ondanks alle Corona beperkingen wens ik iedereen toch een fijne Koningsdag of Dag van het verzet toe :). In Nederland schijnbaar met zon vandaag, hier helaas in de regen.

arlette

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties