Extreem weer

Extreem weer

Zoals iedereen wel zal weten veranderd het weer enorm de afgelopen jaren. Steeds vaker lees en zie je verhalen over extreem weer. Overstromingen, bosbranden, tornado’s……noem maar op. Gelukkig zitten we wat dat betreft nog goed in Slovenië want tot nu toe hebben we nog vrij weinig last van dit soort natuurrampen. Maar natuurlijk gebeurt er ook hier wel eens wat.

Een van de meest voorkomende risico’s vormen trouwens aardbevingen. Slovenië ligt in een gebied waar redelijk wat aardbevingen voorkomen. Gelukkig zijn het vaak maar kleine schokken die weliswaar gevoeld worden, maar niet of nauwelijks schade veroorzaken.

Ik heb er zelf twee echt goed gevoeld in de afgelopen jaren en het blijft een raar en eng verschijnsel. Een van de zwaarste aardbevingen in Slovenië vond plaats op 12 april 1998, in het gebied rondom de Soča. Deze aardbeving had een magnitude van 5,6 en veroorzaakte veel schade aan gebouwen en wegen. Gelukkig zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen.

Een natuurverschijnsel dat ook regelmatig voorkomt en waar vooral boeren schade van ondervinden zijn hagelbuien. Deze zijn vaak heel plaatselijk en gaan veelal samen met harde windstoten. Deze buien veroorzaken natuurlijk enorm veel schade aan gewassen zoals druiven en mais. Vorige week was het hier ook raak. Deze keer was het vooral in Žužemberk en Dvor extreem. Op sommige plekken stond men tot aan de kuiten in de hagelstenen! Hier en daar moesten er zelfs sneeuwschuivers aan te pas komen. Dan lijkt het hartje zomer ineens winter……

Ook wij hebben er de gevolgen van ondervonden. Gelukkig niks ernstigs. We hebben hier wel vaker een hagelbui gehad, maar deze keer duurde het langer en ging het echt flink tekeer. Bine was boven iets aan het doen en Lexi, Ivy en ik zaten alle drie op onze slaapkamer af te wachten en vooral te hopen dat de dakramen het zouden houden en de auto’s genoeg beschut stonden zodat die geen schade zouden oplopen. Dat is gelukkig goed afgelopen. Mijn groentetuintje heeft helaas wel behoorlijk te lijden gehad. Mijn paprikaplanten stonden vol en ook de komkommers deden het hartstikke goed. Na de bui was het nog maar een zielig zooitje :(. De paprika’s die niet heel zichtbaar beschadigd waren hebben we geplukt, schoongemaakt, kleingesneden en ingevroren. Die zijn nog goed om op te bakken in een pastasaus of zo. Komkommers had ik gelukkig al een hoop ingemaakt en de tomaten staan gelukkig onder de plastic dus die hebben er niet van geleden. Ik heb al 9 potten saus ervan en er volgen er zeker nog meer! Ook de uien bleken niet veel geleden te hebben van de hagel. We hebben ze allemaal geoogst en in een kratje in de kelder gezet. We kunnen er voorlopig mee vooruit :).

Helaas hebben een aantal buren behoorlijk wat schade aan hun oogst en vooral de wijngaarden hebben natuurlijk een flinke klap gehad. Ze zullen dat zeker merken bij de oogst. Helaas valt er vrij weinig tegen te doen. Bijna ieder jaar is het wel ergens flink raak en dan is er lokaal enorm veel schade. Naast gewassen ook vooral veel autoruiten die eraan gaan maar ook dakpannen natuurlijk. Het blijft iets onvoorspelbaars en we hopen maar dat de trend van steeds extremer weer niet nog verder door blijft zetten want dan houd ik mijn hart vast!

arlette

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties