Een huis kopen in Slovenië

Een huis kopen in Slovenië

Sinds ik mijn blog ben begonnen krijg ik regelmatig vragen van lezers over het kopen van een (tweede) huis in Slovenië. Ik probeer altijd zo goed mogelijk antwoord te geven omdat ik het leuk vind om te merken dat er best veel mensen zijn die hier zouden willen wonen en als ik ze daarmee een beetje op weg kan helpen, dan doe ik dat graag. Een van die lezers vroeg of ik er niet eens een post aan zou kunnen wijden. Dat leek mij inderdaad ook een goed idee dus bij deze. Nu ben ik natuurlijk geen makelaar en ook geen notaris of ander soort »specialist« op het gebied van onroerend goed. Ik spreek uit mijn eigen ervaring dus hou daar rekening mee. Ik heb een aantal dingen op een rijtje gezet die naar mijn mening belangrijk zijn om op te letten bij de aankoop van een huis hier.

Allereerst: waar zoek je een huis? Natuurlijk zijn er honderden makelaarskantoortjes die hun selectie van koophuizen op hun eigen site aanbieden. Maar het overgrote deel van die makelaars zet hun aanbod ook op de site www.nepremicnine.net. Dit is de grootste onroerend goed site dus het regelmatig kijken op deze site is de beste manier om je droomhuisje te vinden. Daarnaast kun je ook kijken op www.bolha.com. Dit is een site zoals de Nederlandse marktplaats. Hier vind je zowel advertenties van makelaars evenals van privépersonen die hun onroerend goed te koop aanbieden.

Wanneer je in Slovenië wilt gaan wonen, er een huis wilt kopen en/of een bedrijf starten, zul je eerst een EMŠO (persoonsnummer) en een Davčna številka (belastingnummer) aan moeten vragen. Dit doe je bij de gemeente (Upravna Enota) waar je wilt gaan wonen. Zover ik weet zitten daar geen (of nauwelijks) kosten aan verbonden.

Je zult dan hier een adres nodig hebben. Dit kan soms moeilijkheden geven omdat ze in Slovenië werken met »vaste« en »tijdelijke« adressen. Wanneer een Sloveen, al dan niet tijdelijk, naar het buitenland verhuisd, houden ze vaak een vast adres in Slovenië, meestal bij hun ouders. Hun adres in het buitenland is dan hun tijdelijke adres. Onze zoon bijvoorbeeld gaat samenwonen in Ljubjana. Hij registreert zich daar dan als »tijdelijk« en houdt zijn »vaste« adres bij ons. In Nederland kennen we dat niet. Wanneer je gaat verhuizen of emigreren en je je bij de gemeente uitschrijft heb je er dus geen adres meer. Daarom zul je in Slovenië alleen een tijdelijk adres hebben want een vast adres kun je pas aanvragen wanneer je kunt aantonen dat je 5 jaar aaneengesloten in Slovenië hebt gewoond. Mocht je een mogelijkheid hebben om een adres in Nederland aan te houden, bijvoorbeeld bij familie, is dat waarschijnlijk een stuk makkelijker met al het papierwerk.

Verder raad ik aan om goed te letten op de volgende zaken:

 • Is de eigenaar/verkoper de enige eigenaar. Soms blijkt dat er nog een of meerdere familieleden voor een deel recht hebben op een woning en daar kunnen dan problemen van komen.
 • Zitten er geen schulden/kredieten op het pand
 • Is de toegang tot de woning via eigen grond. Wanneer er een recht van overpad is voor buren of andere dorpsbewoners zou ik er niet aan beginnen.
 • Heeft de woning de juiste papieren/bouwvergunningen. Je ziet hier nog regelmatig dat een huis »zwart« gebouwd is, dus zonder vergunning. Wanneer je dan wilt gaan verbouwen of zo krijg je daar problemen mee en moet je het eerst laten legaliseren wat weer veel tijd en kosten met zich meebrengt.
 • Laat het contract vertalen door een officiële vertaler voordat je het tekent zodat je zeker weet dat er geen gekke dingen in staan.

Hopelijk is deze informatie nuttig geweest voor sommigen en anders ben je weer wat meer te weten gekomen over hoe bepaalde zaken in Slovenië gaan ;). Mocht je naar aanleiding van dit stukje nog andere vragen hebben, neem dan gerust contact met me op via de mail (arlette.cundric@gmail.com) of Messenger (Arlette Cundric-van Driel).

arlette

20 Comments

 1. Beste Arlette,
  Wat een goede basis informatie. Ik overweeg mijn huis in Friesland met een goede winst te verkopen en een huis op ongeveer een half uur rijden van de Adriatische zee en een uur rijden van Ljubljana te kopen. Ik denk aan omgeving Stanjel/Komen. Ik ben reeds 3 keer in het diverse en mooie Slovenië geweest en ben zeer enthousiast. Vriendelijke groet van Erwin.

  • Hoi Erwin, klinkt als een goed plan :D. Hopelijk kun je je huis echt goed verkopen want je kiest niet voor de meest goedkope regio ;). Ik wens je heel veel succes en mocht ik je ergens bij kunnen helpen, neem gerust contact op. Groetjes terug!

 2. Hoi Arlette, wat een snelle en enorm fijne reactie van jou! Bedankt.
  Ik heb zojuist gelezen hoe jij in Slovenië terecht bent gekomen en hoe je bij de Bosnische grens op slag verliefd bent geworden. Een heel mooi verhaal.
  Ik ben 62 en stop binnenkort met werken. Ik ben nu leraar Duits op een middelbare school in Friesland. Helaas werk ik in 2017 ernstig ziek maar ik heb mazzel want ik ben er nog. Nog wel regelmatig voor controle naar het academisch ziekenhuis in Groningen. Mede om die reden wil ik op ongeveer een uur rijden van het universitair ziekenhuis van Ljubljana gaan wonen. En de kust trekt mij, vandaar de relatief betaalbare regio Komen. Nogmaals bedankt voor je blog en je reactie. Half april ben ik een paar dagen in Ljubljana en met een huurauto verken ik de regio waarin ik geïnteresseerd ben. Voor het gemak ga ik er maar van uit dat de corona beperkingen dan grotendeels voorbij zijn. Hartelijke groet van Erwin en fijne kerstdagen 🎄🌞

 3. Wij komen al jaren in Slovenië. Mijn opa is er geboren, en ik heb er nog redelijk wat familie waar wij contact me hebben wonen. Nu willen ik en mijn vrouw graag wat gaan kopen in Slovenië in de buurt tussen Trebnje en Catez. Zodra wij een object gevonden hebben(hoogstwaarschijnlijk zonder tussenkomst van een makelaar) wat is dan het stappenplan om uiteindelijk eigenaar te worden?

  • Hoi Bas, wat leuk dat jullie een huisje willen kopen hier. Heel veel succes gewenst! Het eerste wat je moet doen is een Davčna številka (belastingnummer) en EMŠO (sofinummer) aanvragen. Dat gaat snel en is, geloof ik, gratis of in ieder geval heel goedkoop. Op zich heb je geen makelaar nodig, alleen een goede notaris. Wel fijn dat je hier nog familie hebt want die kunnen je dan vast en zeker wel helpen bij het papierwerk of andere vragen lijkt me zo :). Mocht ik je ergens mee kunnen helpen dan geef maar een gil. Ik woon tenslotte in de regio waar jullie zoeken en heb al wat ervaring met mensen helpen bij de aankoop van een huis. Groetjes!

 4. Hallo Arlette. Dank je voor al de nuttige info. Ik ben Kevin uit België.
  Ik vertrek rond 20augustus richting Slovenië. ( 6e keer ondertussen) Is er een mogelijkheid dat we elkaar kunnen treffen? Gewoon even praten over het leven daar, verhuizen, valkuilen, contacten leggen.
  Ik lees het graag.
  k.wagi@yahoo.com

  Groetjes

 5. Hi Arlette,
  Wat een handige blogpost van je! Ik wil ook een huis gaan kopen in Slovenië, en zal dankbaar gebruik maken van je tips.
  Momenteel vraag ik mij af hoe het zit met verzekeringen. Ik heb nu in Nederland voor mijn koophuis een opstal- en een inboedelverzekering naast mijn aansprakelijkheidsverzekering. Is dat in Slovenië net zo geregeld? En heb je daar ook tussenpersonen? Waar begin je, ook voor betrouwbare informatie?

 6. Hoi Arlette,
  Mijn zus en ik willen met onze gezinnen een huis kopen in omgeving Maribor. In eerste instantie voor onszelf als vakantiehuis. Mogelijk ooit voor permanente bewoning. Verhuur is nicht im Frage.
  Volgens familie daar is dan helemaal geen EMSO of Davčna številka nodig. Klopt dat?

  • Hoi Patricia, om als buitenlander een huis te kopen in Slovenië moet je altijd een Davčna številka en EMŠO aanvragen. Dit is echter een simpele en goedkope procedure die meestal binnen 2 weken geregeld is. Groetjes en succes!

 7. Hallo Arlette, ik heet Ine en omdat een zoon overweegt in Slovenië een rustig huisje met wat grond in de (prachtige) natuur te kopen, ben ik, als geïnteresseerde mam, natuurlijk mee gaan googelen en ben zodoende bij jullie terecht gekomen. Hartstikke leuk en je tips zijn heel welkom en bruikbaar. De taal is natuurlijk nog wel een dingetje, maar ik begrijp dat je je in het Engels daar vooralsnog wel kunt redden.
  Maar fijn dat deze site er is en we hier wat info kunnen halen en vragen kunnen stellen.
  Ik blijf jullie volgen🤗.
  Hartelijke groet, Ine

  • Hoi Ine, wat leuk dat je contact opneemt. Ik ben ook zo’n mama hoor dus helemaal goed dat je meedenkt met de plannen van je zoon ;). Veel succes voor hem en vraag gerust wanneer je iets wilt weten. Groetjes, Arlette

 8. Beste Arlette,
  Ik wil een huis in Moravske Toplice verkopen. Mede wegens mijn gebrekkige kennis van de Sloveense taal maak ik liever geen gebruik van een Sloveense makelaar.
  Kan je mij een tip geven hoe ik de verkoop via een (internationale?) makelaar aanpak?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties