De wijnhuisjes van Lisec

De wijnhuisjes van Lisec

De lente is in aantocht en dat voel en zie je! Ook afgelopen zondag was het een heerlijke zonnige dag en besloten Bine en ik om een stukje te gaan rijden. Dat doen we wel vaker, zeker als de temperatuur nog niet heel aangenaam is want achter het glas is het zonnetje wel lekker warm ;). We genieten van de omgeving en kletsen ondertussen over van alles en nog wat.

Op de weg van Žužemberk richting Trebnje ligt aan de linkse kant een heuvel genaamd Lisec en daar kwamen we terecht. Een groot deel van deze heuvel is bebouwd met allemaal wijnhuisjes, of zoals we ze hier noemen: Zidanice. De meeste zijn vrij klein en worden over het algemeen alleen gebruikt als »weekend huis« wanneer men de wijngaard komt verzorgen of om even tot rust te komen in de natuur. De eigenaren komen dan meestal ook ergens uit de buurt. Maar er staan ook verschillende grotere huizen die permanent bewoond zijn. De heuvel is niet zo heel hoog maar hoog genoeg om er toch een mooi uitzicht te hebben.

Bine herinnerde zich een oud-collega die daar ook een wijnhuisje heeft en die wel eens tegen hem had gezegd dat hij moest bellen wanneer hij in de buurt was. Dat deed hij nu dus. De collega reageerde heel leuk en zei dat hij er meteen aan zou komen want ook hij woonde maar een paar kilometer verderop. We moesten even zoeken maar al gauw was het bewuste huisje gevonden en de collega stond al te wachten. Hij vertelde dat hij het huisje helemaal zelf heeft gebouwd, zo’n 20 jaar geleden. De onderkant van stenen, net zoals Bine onze kelder heeft gebouwd, en de bovenkant met gewone bouwblokken. Het balkonnetje van het huis is gemaakt van oude wijnton planken die dus wat bol staan. Een erg leuk idee.

Het huisje was sfeervol ingericht met allerlei oude voorwerpen. Binnen hing een lamp die gemaakt is van een karrewiel.

Uit een oude, houten »Brenta« (mand voor op de rug om druiven uit de wijngaard in te dragen) had hij een kastje gemaakt voor de wijnglazen.

Buiten tegen de gevel stond een oude wijnpers en er hing een oude houten haam (voor om de nek) voor een os. Ossen werden hier vroeger gebruikt om het land te bewerken. In ons dorp Gradenc hadden ze tot voor een jaar of dertig geleden zelfs nog ossen.

Natuurlijk was er ook een wijnkeldertje. Bine moest natuurlijk de verschillende soorten wijnen proeven, allemaal uit de wijngaard van de bewuste collega. Hij had uiteraard de streekwijn »Cviček«, maar ook een witte wijn en een rode wijn, genaamd »Modra Frankinja« (blauwe Frankinja). Dat is de druivensoort. Ik drink zelf niet maar heb wel een flesje wijn gescoord om moeders blij mee te maken ;).

Ik vind het altijd erg leuk om dat sfeertje te proeven en het uitzicht is natuurlijk ook meer dan de moeite waard. Het was helder die dag en je kon dan ook tot aan de Kamnische Alpen kijken met hun besneeuwde toppen. Prachtig!

De fruitbomen stonden al in knop en de narcissen volop in bloei. De lentekriebels kwamen in volle vaart naar boven gekropen :). Ik kan niet wachten!

arlette

2 Comments

 1. Hallo Arlette,

  Een heel mooi leuk verhaal. Deze oud collega van Bine vereeuwigt al deze mooie tradities van vroeger in dit zelf gebouwd wijnhuisje.
  Hopelijk is corona deze zomer voorbij en kunnen we naar Slovenië komen. We gaan in deze regio zeker eens rondtoeren en kasteel Žužemberk bezoeken.
  Lep pozdrav iz Belgije.
  Eddy Massé
  P.S.; najina snaha Renata je iz Bleda;

  • Hoi Eddy, bedankt voor je mooie woorden! Ook ik hoop van harte dat we deze zomer weer kunnen reizen. Ik mis mijn gasten :(. Laat vooral weten wanneer je in de buurt bent! Lep pozdrav :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties