De Vintgar kloof

De Vintgar kloof

Voor veel toeristen die naar Slovenië komen is de Vintgar kloof een van de grootste trekpleisters. En terecht, want het is er prachtig! Mijn man Bine is er een kilometer vandaan geboren en opgegroeid en heeft er talloze malen doorheen gelopen. Tot 1891 was de kloof nog onbekend en compleet onbegaanbaar. Daarna werd de kloof ontdekt door de toenmalige burgemeester van Gorje en een fotograaf. In 1893 zijn er meer 500 meter aan bruggetjes gebouwd om er toeristen doorheen te laten lopen.

Ik kende de kloof al van mijn eerste vakantie in Slovenië, maar nadat ik Bine leerde kennen in 1995 ben ik er met hem verschillende keren geweest en natuurlijk namen we familie en vrienden er mee naartoe die op vakantie kwamen uit Nederland. Hij blijft prachtig! Iedere keer ziet het er weer anders uit, afhankelijk van het seizoen en de hoeveelheid water die er door heen stroomt. Persoonlijk vind ik het jammer dat het zo toeristisch is geworden, maar ja, dat hou je natuurlijk niet tegen.

Vroeger liepen we zo naar binnen, zonder entree te betalen en later, wanneer Bine aan de kassa vertelde dat hij uit Podhom komt, mochten we ook zonder betalen naar binnen aangezien er altijd wel iemand uit die buurt aan de kassa zat en hem, of in ieder geval de familienaam, kende. Ik herinner me nog dat de prijs toendertijd 300 tollar was, de toenmalige Sloveense munteenheid. Dat staat gelijk aan ongeveer 1,30€. Tegenwoordig is de prijs al 10,00€ per persoon! Maar ik denk dat het die prijs toch wel waard is en hoe meer bezoekers, hoe meer de kloof »onderhouden« moet worden. Dat kost natuurlijk ook flink wat geld.

Recentelijk was op het nieuws dat er een maatregel is ingevoerd dat er nog maar 245 mensen tegelijkertijd de kloof in mogen met een maximum van 2290 bezoekers per dag. Hiermee is de Vintgar kloof de eerste natuurlijke bezienswaardigheid in Slovenië waar een maximum aantal bezoekers voor is vastgesteld. Kaartjes zijn sinds 2021 ook te bestellen via internet en het is aan te raden dit op tijd te doen in verband met deze nieuwe maatregel. Kaartjes bestellen kun je hier: https://vintgar.si/prices/?lang=en

Aan het eind van de kloof zie je ook de stenen spoorwegbrug met een enkele boog die op 33.5 meter boven het pad loopt en een lengte heeft van 53 meter. Ook is er op het einde nog de waterval Šum.

Vroeger liep je dan weer dezelfde weg terug, maar tijdens de Corona periode is dit veranderd en is het een eenrichtingsverkeer geworden. Aan het einde van de kloof loop je door en zijn er twee routes die je kunt lopen om weer terug te komen bij de parkeerplaats aan het begin van de kloof. De ene is 5,7 kilometer lang en leidt je langs het kerkje Sveta Katarina, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Er is ook een leuke bar/pizzeria met een groot terras en een speeltuin voor de kleintjes. Echt een aanrader! De andere route is 4,3 kilometer en leidt langs het dorp Blejska Dobrava.

Zorg wel dat je goed geïnformeerd bent voor je bezoek aan de kloof. Mijn ouders zijn er eind april nog geweest met vrienden uit Nederland en de parkeersituatie was een ramp. Toen ze eindelijk in de rij stonden werd hen, eenmaal aan de beurt bij de kassa, ook nog gezegd dat ze in de verkeerde rij stonden en konden ze weer achteraan aansluiten in de andere rij, waardoor ze uiteindelijk bijna een uur later dan gepland de kloof in konden. Ondanks de drukte tegenwoordig is een bezoek aan de kloof toch absoluut de moeite waard!

arlette

2 Comments

  1. Beste Arlette,
    Wat een schitterend en aansprekend verhaal heb je weer geschreven. Dank je wel. De foto’s zijn ook heel mooi. Na het te natte voorjaar in Slovenië, waar je eerder over schreef, hoop ik voor jullie dat het een heerlijke zomer wordt.
    Groetjes uit Friesland van Erwin.

  2. Altijd prachtig, de Vintgar kloof. Ik kwam er voor het eerst in 1975, zo ongerept nog. Jammer dat het nu zo toeristisch is, maar begrijpelijk. Wij hebben e ook al heel wat gasten naar toe “gesleept”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties