De Krka rivier

De Krka rivier

Een plekje waar Bine en ik in de zomer graag zitten is op het terras van restaurant Koren in Žužemberk, aan de oever van de Krka. Je hebt er een prachtig uitzicht op het kasteel dat boven de rivier uittorent. In de zomer, en dan vooral de weekenden, zit het hier altijd vol met veelal lokale mensen maar ook toeristen die aan en in het frisse water genieten. Bij het restaurant kun je ook kano’s huren waar veel gebruik van wordt gemaakt.

De Krka rivier ontspringt bij het dorpje Krka, zo’n 20 km van hier, en loopt vervolgens door Žužemberk, Novo mesto richting Krško om vervolgens bij Brežica de Sava rivier in te stromen. De totale lengte is 94 km. Daarmee is het de tweede langste rivier die in zijn geheel in Slovenië stroomt.

De Krka heeft ook een aantal natuurlijke meanders, zoals bij de stad Novo mesto. Het oude centrum wordt zeker driekwart door zo’n meander omgeven. Vanuit de lucht is dat mooi te zien, zoals op de foto hieronder.

De rivier heeft vele watervalletjes en er wordt dan ook regelmatig geraft. Er zijn vele mooie plekjes langs de rivier te vinden waar je heerlijk kunt zitten en wandelen. Op veel plekken is de rivier ondiep en kun je er doorheen waden.

De temperatuur van het water wordt helaas vaak niet hoger dan zo’n 18 graden en is daarom niet aan mij besteedt :). Maar vooral kinderen geven daar niks om en zwemmen volop in de rivier. De kwaliteit van het water wordt goed in de gaten gehouden en is, zolang ik hier woon, nog altijd goed geweest.

Ook wordt er rondom de brug in Žužemberk regelmatig gevist. Daar is wel een vergunning voor nodig. Vooral vliegvissen is populair, waarbij de visser in speciale kleding in de rivier staat. Er zit veel forel in de Krka en bij de meeste restaurants in de omgeving kun je dan ook verse forel uit de rivier eten. Forel wordt hier vooral op de barbecue gebakken en gegeten met een mengsel van olijfolie, knoflook en peterselie en gebakken aardappels. Heerlijk!

Vroeger was de rivier een bron van water en energie voor de vele ambachtelijke werkplaatsen die eraan gevestigd waren zoals molens, zagerijen en ijzerfabriekjes. En mooi voorbeeld hiervan vind je in Dvor, waar vroeger een ijzergieterij was die in 1796 in gebruik werd genomen en tot 1896 in bedrijf was. Je kunt nog een gedeelte van de hoogovens zien en er is een aantal jaar geleden een klein museumpje geopend waar je echter alleen op afspraak terecht kunt.

De weg van ons naar Novo mesto, een kleine 30 kilometer, is trouwens een aanrader. Je rijdt er bijna constant langs de rivier op en zeker nu, in deze periode, is het gewoon een feestje! Al dat prachtige jonge, fel gekleurd groen aan de bomen. Ongelofelijk mooi! Helaas is dat bijna niet vast te leggen op een foto. In ieder geval niet met mijn telefoon. Je zult het dus echt gewoon zelf moeten meemaken :). Onderweg kom je door verschillende dorpjes en zie je 2 ooievaarsnesten. Op de rivier zie je vaak op verschillende plekken groepjes zwanen bij elkaar en ook grijze en witte reigers zijn er veel te vinden. Ergens halverwege zitten ook bevers en zie je soms afgekloven bomen langs de oever. Aan beide kanten van de weg beboste heuvels en wijngaarden met wijnhuisjes. Er is zoveel te zien! Wij rijden deze weg zo’n 1 á 2 keer per week en het blijft een genot, iedere keer weer. Dus……wellicht een keer tot ziens aan de oevers van de Krka :).

arlette

4 Comments

 1. Hoi Arlette
  Wij zijn op vakantie in Slovenië
  Ik zit lekker op mijn telefoon en zie opeens jou website voorbij komen.
  Wat schrijf je leuk over van alles.
  Wij zijn hier nu voor de 4 de x en het blijft een mooi rustig vakantieland.
  Ik heb me e-mail adres ingevuld en hoop nog op meer leuke verhalen!!
  Groetjes Inge

  • Ik heb nog geen bericht dat je je hebt aangemeld. Wanneer je je e-mailadres invult krijg je een emailtje waar je een op een link moet klikken om te bevestigen :). Misschien heb je dat nog niet gezien? Even checken ;).

 2. Hoi Arlette
  Wij willen de route van de Krka
  rijden maar rijden jullie dan via de tol wegen?
  Het leek ons ook leuk om dan bij Koren wat te gaan eten!
  Wij zitten in het plaatsje Brezice.
  Groetjes inge

  • Hoi Inge, wat leuk dat je reageert :). Een vignet is alleen nodig voor snel- en autowegen dus niet wanneer je langs de Krka rijdt. Bij Koren is het prima vertoeven wanneer het weer goed is. Je kunt ook goed eten bij Pri Gradu, op het plein bij het kasteel. Een kijkje nemen in het kasteel is gratis (je kunt wel een vrijwillige bijdrage in het potje aan de muur stoppen, mocht je dat willen). Heel veel plezier gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties