Carnaval

Carnaval

Komend weekend is het carnaval, zo ook in Slovenië. Toen ik pas met Bine samen was wist ik helemaal niet dat er hier ook carnaval werd gevierd. Ik kom uit Limburg en ben dus heel wat carnaval gewend, haha. Natuurlijk is het hier zeker niet vergelijkbaar, maar ik vond het toch leuk dat er wel wat aan gedaan wordt. Zeker toen we eenmaal hier kwamen wonen en de kinderen nog klein waren. Wat is er nou leuker voor kinderen dan verkleden? Onze kids hebben er altijd veel plezier in gehad :).

Er zijn toch wel behoorlijk wat verschillen in carnaval hier en in Nederland. In principe is hier alleen de dinsdag daadwerkelijk carnaval en niet zoals in Nederland van zaterdag tot en met dinsdag, 4 dagen dus. Naast het echte carnaval op de dinsdag hebben ze wel “pustna sobota”, oftewel carnavals zaterdag, de dag dat carnaval in Nederland begint. Op die dag zijn er op verschillende plekken optochten en andere leuke dingen voor kinderen. De optochten zijn minder groots dan in Nederland, maar het principe is hetzelfde. Sommige optochten zijn op de zondag. De dinsdag is namelijk geen vrije dag zoals in Nederland dus vandaar dat er op die dag geen evenementen zijn. Dit jaar valt carnaval trouwens wel weer in de schoolvakantie waardoor de kinderen dus wel vrij zijn. Maar dat betekent ook dat ze geen carnaval op school kunnen vieren.

Carnaval in Slovenië is onherroepelijk verbonden met de »Kurenti«. Deze oude traditie komt uit de regio rondom Ptuj, maar je ziet het ook in veel andere delen van het land. Kurenti zijn verkleed in een zwaar pak van geitenvacht met rond hun middel een koeienbel en grote maskers op hun hoofden met een lange rode tong en horens. Vaak is het een groep van ongeveer 15-20 personen en door rond te springen en te dansen maken ze door al die koeienbellen een enorme herrie. De traditie was bedoeld om de winter te verdrijven en de lente aan te roepen. Ik vond het best indrukwekkend om de Kurenti voor het eerst »live« te zien. Je hoort ze al van ver aankomen :).

Hier hebben ze de gewoonte dat de kinderen op de dinsdagmiddag/avond verkleed langs de deuren gaan en snoep, fruit of geld krijgen, vergelijkbaar dus met het Amerikaanse Halloween. In ons dorp hebben ze ook de gewoonte om op dinsdagavond met een groep verklede volwassenen (dorpsbewoners) langs alle huizen te gaan. Ze gaan dan overal even naar binnen en de bedoeling is dat de bewoners die thuis zijn raden wie er achter de verschillende maskers verstopt zitten. Natuurlijk krijgt de groep overal wel een hapje en een drankje aangeboden, vaak in de vorm van een borreltje en sommige zijn aan het einde van de tocht dan ook behoorlijk teut :). Ik weet eigenlijk niet zeker of dat in andere delen van het land ook de gewoonte is. Laat het me vooral weten!

Een andere carnavalstraditie is het eten van »Krofi«. Je kunt deze lekkernij het hele jaar overal krijgen, maar met carnaval mogen ze absoluut niet ontbreken en worden ze vaak thuis gebakken. Een krof is een beetje een mix tussen onze Nederlandse oliebol en de Amerikaanse donut. De originele krof is een luchtige deegbal gebakken die wordt gebakken in olie, dan ingespoten met jam, meestal abrikozenjam, en vervolgens bestrooid met poedersuiker. Tegenwoordig heb je er ook allerlei varianten op zoals krofi gevuld met chocolade of vanillecrème. Sommige hebben een chocolade laagje bovenop of een roze glazuur. In ieder geval zijn ze rond deze tijd enorm populair en ze zijn vooral erg lekker :).

arlette

8 Comments

 1. Wij zijn eens naar Ptuj geweest tijdens carnaval. Nou, de hele dag door Kurenti. Soms echt angstaanjagend, maar wel heel erg interessant

 2. Wat een vrolijk en lekker bericht weer uit Slovenië. Het blijft bijzonder dat je door heel Europa heen een aantal tradities tegenkomt die absoluut met elkaar te maken hebben. Zoal het verdrijven van de winter en het verwelkomen van de lente. Carnaval is het ook weer bijna in Nederland, althans met name beneden de grote rivieren. Gelukkig voor de zuiderlingen dat juist nu vrijwel alle corona beperkingen komende vrijdag worden opgeheven. En wat zien die Krofi er smakelijk uit. Groetjes uit Friesland.

  • Ik heb inderdaad gelezen dat carnaval weer mag :). Dat zal me een feest worden! Mocht je eens in de buurt zijn, kom dan gezellig op de koffie. Zal ik zorgen dat er krofi zijn ;).

 3. Beste Arlette,
  Leuke site. Ik verblijf nu in Smarjeske-Toplice. Wat is de beste tijd om morgen naar Novo Mesto te gaan om wat mee te krijgen van carnaval?

  • Hoi Sharon, bedankt voor je berichtje. De optocht is helaas afgelopen zaterdag al geweest. Morgen zijn er alleen hier en daar wat workshops voor kinderen. Ben dus bang dat er niks te doen zal zijn voor je :(. Ik wens je toch nog heel veel plezier in Slovenië!

 4. Hoi Arlette,
  Bedankt voor je reactie. In het hotel zelf hadden ze s’avonds wat activiteiten was wel grappig. Verder heb ik me prima vermaakt.
  Is altijd leuk om er te zijn.

  Fijne dag
  Sharon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties