Cadeautjes van              Moeder Natuur

Cadeautjes van Moeder Natuur

De herfst is net begonnen en vandaag hadden we eindelijk weer eens een zonnige warme dag na ruim een week bijna constant regen. Om moedeloos van te worden. Echt niks voor mij! Het leek wel of alle regen die we in de vier maanden zomer hebben gemist in deze een week is gevallen. Bah! Van de een op de andere dag zien we vandaag de bomen en struiken verkleuren. Mijn klimop is ineens rood en de perenboom onderin de tuin heeft ook al flink wat rood/oranje takken. We hebben heerlijk de hele dag buiten doorgebracht en genoten van al het moois.

Niet alleen is de natuur mooi om te zien, ze is natuurlijk ook heel vrijgevig met voedsel. Wat een overvloed aan lekkere dingen hebben we de afgelopen tijd gevonden! Naast het huis dat ik verhuur, boven in de wijngaard, staat een grote perenboom. Ieder jaar zat de boom vol peren en nooit heb ik er ook maar eentje geplukt. Geen idee waarom. Ik wist eigenlijk niet eens of ze wel eetbaar waren. Nou, dat zijn ze! Het lijkt erop dat het Conference peren zijn en ze zijn echt ontzettend zoet! Dit jaar besloot ik ineens dat ik vast iets met peren kon maken en dus heb ik (lees: mijn vader ;)) er een hoop geplukt. Op internet vond ik twee makkelijke recepten voor peren op siroop en perenjam. Aan de slag dus! Ik heb de afgelopen dagen heel wat peren geschild en kleingesneden. De ene helft heb ik ingemaakt om te gebruiken als toetje met ijs bijvoorbeeld, of als taartvulling. Van de andere helft heb ik jam gekookt. Dat wordt smullen!

Daarnaast is Bine weer verschillende keren op pad geweest in het bos. Er groeien momenteel heel veel Parasol paddenstoelen. Dit zijn lichtgekleurde paddenstoelen op een lange steel met een grote hoed. Ze zijn erg lekker wanneer je ze paneert en bakt in olie. Dus ook daar hebben wel al een paar keer van gesmuld. Vandaag vond Bine ook weer Eekhoorntjesbrood. Zelf lust ik die niet, maar hij is er gek op. Hij snijdt ze in kleine stukjes en bakt ze in de pan met uien en ei. Je kunt ze ook goed invriezen en later op die manier klaarmaken.

Verder staat er net over onze erfgrens een grote walnotenboom waar we nu ook flink veel noten van hebben geraapt en Bine is verderop in een bos nog kastanjes gaan rapen. Wat een rijkdom aan voedsel uit de natuur, gratis en voor niks en zonder er iets voor hoeven te doen :D.

Maar natuurlijk heb ik in mijn tuintje ook nog steeds oogst zoals tomaten en prei. Tomaten heb ik in de afgelopen maand al heel veel gebruikt om tomatensaus en soep van de te maken en in potten gedaan voor de winter. Ook had ik heerlijke komkommers, courgettes, en zelfs heerlijk zoete meloenen. En er staat ook een heel kratje uien in de kelder waar we nog wel een tijd mee vooruit kunnen.

Een ander leuk cadeautje waren een aantal prachtige kleine dieporanje pompoenen. Vorig jaar had ik een pompoen gekregen die ik een tijdlang buiten als decoratie had liggen. Toen hij eenmaal aan het rotten ging, heb ik hem in de bio-put in een hoekje van onze tuin gegooid waar we alle groente en fruit afval in kieperen. In de lente zagen we ineens dat er een grote plant in de kuil aan het groeien was en we hadden geen idee wat het was. Het leek een beetje op een courgetteplant, maar dat was het niet. De uitlopers groeiden meters lang en ineens zagen we dat er kleine pompoentjes aankwamen :D. Superleuke verrassing dus. Ik heb er dus dit jaar weer een aantal als decoratie op tafel liggen. Conclusie: als wij goed voor Moeder Natuur zijn, is Moeder Natuur heel goed voor ons!

arlette

8 Comments

  1. Wat een heerlijk culinair en natuur-vriendelijk inkijkje in jullie Sloveense leven. De gezondheid en smaak spatten van de foto’s af. Geniet van de mooie herfst, die met goed weer nu echt is begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties