Bine’s kelder

Bine’s kelder

Iets waar mijn hubby al lang van droomde was het bouwen van een kelder uit steen. Voor ons is het bouwen met steen de goedkoopste oplossing aangezien het gratis bouwmateriaal is. We hebben hier namelijk rots en steen in overvloed (zie mijn post »Rots en steen« van 26 juli vorig jaar :)).

Je kunt je voorstellen dat het bouwen met steen niet het meest makkelijke karwei is. Het is een zeer zwaar karwei! Je gebruikt natuurlijk niet alleen kleine stukjes steen maar vooral grote brokken die wel 50 kilo of meer kunnen wegen. Gelukkig heb ik een sterke vent ;).  

Het project ging al in juni 2019 van start toen we het gat uit lieten graven. We hebben het geluk dat een van de dorpsbewoners een aantal jaar geleden zijn eigen graafmachine heeft gekocht dus die hoefde niet van ver te komen. Het uitgraven was in een paar middagen gedaan en toen hadden we al meteen een hele berg »bouwmateriaal« liggen :).

In februari 2020 begon Bine met het metselen. Iedere vrije dag, wanneer het weer goed was, werkte hij een aantal uur en in het weekend vaak een hele dag. Hij begon met het verzamelen van stenen uit de berg die de graafmachine achter het uitgegraven gat had gebouwd. Zand wegscheppen, stenen in de kruiwagen laden en naar beneden brengen. Iedere steen moest vervolgens eerst goed afgespoten worden met de hogedrukreiniger want als er zand op blijft zitten dan hecht het cement natuurlijk niet. Daarna is het een kwestie van cement neergooien en de juiste steen zoeken die op dat plekje past. Flink puzzelen dus. Soms heb je dan wel 6 of 7 verschillende stenen in je hand gehad voordat je de goeie te pakken hebt. En hoe hoger het muurtje wordt, hoe zwaarder het werk. Iedere steen moet omhoog getild worden.

Langzaam maar zeker »groeide« de muurtjes naar iets wat op een kelder begon te lijken :). Bine wilde de kelder uit twee ruimtes maken. Het voorste gedeelte wat groter om met wat mensen in te kunnen staan om een wijntje of biertje te kunnen drinken, het achterste gedeelte kleiner, bedoeld voor opslag, onder andere voor mijn weckpotjes die ik deze zomer weer hoop te kunnen gaan vullen (zie mijn post »Groente inmaken« van 10 augustus 2020). Daarom moest er dus ook nog een tussenmuur worden gebouwd.

Wat hij ook graag wilde was een echte oude, originele deur erin zetten en daarom was hij al een tijdje op zoek op internet en in de omgeving, maar vaak vraagt men er een behoorlijke smak geld voor. Meestal zijn ze natuurlijk gewoon antiek. Uiteindelijk kwam de oplossing heel dicht bij huis, namelijk van onze nieuwe buurman. Die had het oude huisje aan de andere kant van het zandpad gekocht en omdat hij daar een nieuw huis wil gaan bouwen zal het oude worden afgebroken. En laat daar nu net zo’n deur inzitten! Bine mocht hem eruit slopen. De deurposten heeft hij vervolgens ingemetseld zodat ze stevig vastzitten.

Uiteindelijk kon de kelder afgelopen november dicht worden gemaakt door het storten van een betonnen plaat. Daar komt dan nog speciaal waterdichtend materiaal overheen, 5cm tempex en vervolgens grond waar we dan gras inzaaien. Zo zit hij dan helemaal onder de grond :).

Met de kerst had ik voor Bine een wijnvat gekocht en die heeft hij afgelopen week bij de buurman laten vullen. Vervolgens heeft hij met behulp van riemen het bijna volle vat (40 liter) naar huis gedragen :D. Ik lag in een deuk toen ik hem aan zag komen waggelen, hahaha.

Maar goed, het gevulde vat staat in de kelder en ze hebben hun eerste glaasjes al getapt. Met de tijd gaan we de kelder nog wat »aankleden«. Zo hebben we een oud, eiken wijnvat dat nog bij Bine’s overleden ouders uit de kelder komt en die komt erin te staan met een rond blad erop zodat we dat als »hangtafel« kunnen gebruiken. Ook hebben we nog andere, oude gebruiksartikelen die we in ons oude huis hebben gevonden en die zullen er ook een leuk plekje krijgen. Mocht je eens in de buurt zijn en wel een glaasje lusten, van harte welkom in Bine’s kelder ;).

arlette

11 Comments

  1. Wat een klus maar het ziet er weer op het Bine’s uit, heel knap en wat een mooie ingang. Wij komen heel graag als het weer kan een glaasje drinken.

  2. Fantastisch! Enorm respect voor het vakmanschap van Bine. Stilletjes super jaloers op zo’n prachtige (wijn)kelder. Ik stoot steeds m’n rug als ik, bukkend door het kleine deurtje onder de trap, mijn 1-persoons ‘mancave’ enter, om een fles te scoren!

    • Hihi, dat is inderdaad een iets andere wijnkelder……maar toch, wel een wijnkelder :). In die van Bine past nog een veldbedje, dan heeft ie ook meteen z’n eigen “mancave” waar hij zich in terug kan trekken (of waar ik hem heen kan sturen wanneer hij vervelend is 😉 ).

  3. Heetlijk stukje weer. En ik heb er weer van genoten. Wat een klus zeg. Was dit het “sinkhole”? Of maakt Bine daar straks ook zo’n mooie kelder.🤪
    Petje af hoor voor die kerel van jou en als de wijn niet op is komen we graag een glaasje halen❤💋

    • Haha, die wijn gaat zo snel niet op hoor……40 liter! Jullie zijn al over een paar weekjes hier. We vonden bij de bouw nog 2 sinkholes, eentje voor de kelder en eentje aan de zijkant, maar die zijn nu dicht. Het andere zit meer vooraan de oprit, aan de rechterkant. Ik zal het je laten zien dan :).

  4. Super..mooi gemaakt Bine..ik denk dat we deze zomer eens jullie kant op komen om het in het echt te bewonderen..groetjes uit Koroška.😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties