April doet wat ie wil

April doet wat ie wil

Een bekend gezegde wat de afgelopen dagen weer eens heel waar bleek te zijn. En niet alleen in Slovenië. Maar het was wel behoorlijk extreem hier deze keer. In onze omgeving viel namelijk 20 cm sneeuw en het vroor ook nog flink de afgelopen 2 nachten.

Nu is sneeuw in april niet zo uitzonderlijk en op zich ook niet zo erg. Maar de vorst wel! In Slovenië is zelfs een record gebroken van over de 100 jaar oud. Het vroor vanochtend in de omgeving van Bloke, waarover ik vorige week nog schreef, maar liefst 20,6 graden! Op 8 april!!

Vorige week was het al volop lente en een aantal dagen al heerlijk zomers warm met een temperatuur van rond de 25 graden. Alles stond in bloei. We hebben al verschillende keren buiten kunnen eten en zelfs al voor het eerst de barbecue aangehad om samen met vrienden het »BBQ seizoen« officieel te openen ;).

Maar helaas, de winter had nog even een laatste flinke stuiptrekking in petto die funest is voor vele planten en bomen. Voor het zoveelste jaar op rij zullen we geen lekkere kersen hebben om te oogsten :(. Er zullen helaas heel veel fruitbomen weer geen fruit dragen dit jaar. Wat vreselijk jammer!

De laatste keer dat onze kersenboom vol zat met overheerlijke, sappige kersen is alweer 5 jaar geleden. Toen hadden we een geweldige oogst. We hadden zoveel kersen dat ik ze ontpit heb en ingevroren. We hebben er nog maanden van gegeten. De afgelopen jaren is er ook, telkens wanneer hij net in bloei stond, de vorst over gekomen. En we hebben ook nog net een boom die heel vroeg in het seizoen bloeit, als eerste zelfs in ons dorp. Onze buurman, die net ietsjes hoger woont, en wiens bomen net een week of twee later bloeien, had wel fruit aan zijn bomen. Zo kunnen een paar meter naar links of rechts of naar boven of onder, dus heel veel uitmaken.

Vandaag leek het gelukkig weer op lente met zon, blauwe lucht en zo’n 10 graden overdag. De sneeuw is al zo goed als gesmolten maar het kwaad is helaas al geschied. De natuur geeft en de natuur neemt zegt men wel eens, en zo is het. Maar rottig is het wel. Zeker voor de mensen die afhankelijk zijn van hun oogst. Nu is het afwachten om te zien hoeveel de schade daadwerkelijk zal zijn. Ik heb een aantal jonge boompjes en stuikjes in de tuin staan. Hopelijk hebben die het overleeft. Er stonden wel al twee tulpen in bloei vandaag dus hopelijk komt de rest ook nog uit :).

Ik kan zo genieten van al dat frisse, jonge groen en alle kleuren van de voorjaarsbloemen. Gelukkig is de natuur ook sterk en komt het meeste, ondanks deze klap, toch weer uit en zal gewoon weer groeien en bloeien. Iedere dag is er weer iets nieuws te zien. Een heerlijke tijd! Ik wens iedereen een prachtige lente toe :).

arlette

1 Comment

  1. Ja het weer stond weer eens op zijn kop. Ook hier in Nederland, maar goed op naar de lente en hopen dat de bloesem erniet te veel last van heeft gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties