8 februari

8 februari

Vandaag, 8 februari, is een belangrijke nationale feestdag in Slovenië, zoals veel lezers al wel weten. Het is namelijk de sterfdag van Slovenië’s meest bekende dichter: France Prešeren. Voor degene die hem nog niet kennen even een korte introductie. France (spreek uit: Frantsè) werd geboren op 3 december 1800 in het kleine boerendorpje Vrba, in de buurt van Bled. Zijn geboortehuis is ingericht als museumpje en wordt nog altijd veel bezocht. Hij studeerde rechten in Wenen en na zijn terugkeer woonde hij in Ljubljana waar hij werkte als advocaat en tot over zijn oren verliefd werd op Julija, een dochter uit een rijke familie die hij ontmoette in de kerk. Helaas werd zijn liefde niet beantwoord maar het vormde wel een flinke inspiratie tot vele gedichten. Later verhuisde France naar Kranj waar hij in 1849 stierf.

Het geboortehuis van France Prešeren in Vrba

France was tijdens zijn leven een arme sloeber en werd pas na zijn dood bekend, zoals helaas vaker het geval is bij kunstenaars. Hij hield van een borrel en struinde de kroegen af. In 1844 schreef hij het dranklied »Zdravljica«, oftewel  »Een toost«, wat vreemd genoeg  in 1989 tot het Sloveense volkslied werd verkozen. Nog een grappig weetje: de tekst van het lied is zo geschreven dat ieder couplet de vorm van een wijnglas heeft :).

In Ljubljana, op het Prešeren plein, staat zijn meest bekende standbeeld. Nu is het zo dat er geen afbeeldingen bestaan van France dus eigenlijk weet men niet precies hoe de beste man er uitzag. Zijn beeltenis, zoals we die kennen, is na zijn dood gemaakt naar aanleiding van een beschrijving van een goede vriend van hem. Een ander leuk weetje: het beeld in Ljubljana is op zo’n manier gemaakt en neergezet zodat het lijkt alsof France kijkt naar (een afbeelding van) Julija, die in een zijstraat van het plein in een gevel van een huis uit het raam kijkt. Men heeft gedacht dat als de arme man in zijn leven niet met Julija samen kon zijn, dat hij dat nu, na zijn dood, tot in de eeuwigheid wel is :).

8 februari is voor ons meestal vooral een lekkere extra vrije dag, maar dit jaar zit er nog een ander leuk tintje aan. Ten eerste is het het eerste »jubileum« voor onze zoon en zijn vriendin Manca ;). Maar daarnaast komt vandaag ook de nieuwe videoclip van Manca en haar zus uit. Zij vormen namelijk samen een zangduo en ze hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan het uitbrengen van een nieuw nummer dat is geschreven door een goede vriendin van hen, die helaas, nog niet zo lang geleden, veel te jong is overleden. Monika, de zus van Manca, heeft muziek onder de tekst geschreven en ze hebben het nummer samen opgenomen onder leiding van een bekende Sloveense zanger. Daarna moest er natuurlijk nog een videoclip komen en die hebben ze een paar weken geleden opgenomen. Samen met ons hele gezin hebben we voor een klein stukje van de clip mee mogen doen als figuranten, wat erg leuk was om een keer mee te maken, en we zijn dan ook heel benieuwd naar het eindresultaat!

Ben je benieuwd naar de zangkunsten van Manca en Monika of zoek je misschien nog een act voor je bruiloft of andere speciale gelegenheid? Zoek ze dan even op op Facebook. Daar vind je ook verschillende video’s van covers die ze zingen, alle contactinfo en natuurlijk kun je er vanavond of anders morgen ook de nieuwe videoclip bewonderen. Je vindt ze op Facebook onder de naam »Manca & Monika«. Een beetje reclame voor onze »schoondochter« mag wel, toch? ;). Fijne dag nog allemaal!

arlette

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 141 andere abonnees

Recente reacties