“Limonca”

“Limonca”

Vandaag besloot ik om weer een nieuw voorraadje »Limonca« te maken (spreek uit: Liemoontsa), oftewel, citroenschnaps. Ik drink zelf eigenlijk zelden alcohol. Ten eerste omdat ik het bijna nooit lekker vind en ten tweede omdat ik het niet prettig vind wat het met mijn hoofd doet. Maar in de winter, wanneer het koud is en ik een beetje verkouden begin te worden, dan wil ik nog wel eens een glaasje Limonca nemen. Helpt zeer goed bij griep en verkoudheid, wanneer je er tenminste genoeg van drinkt ;). Vriendinnen of mijn moeder drinken ook graag een glaasje op z’n tijd. Ook is het leuk om een fles cadeau te geven aan de een of ander.

Limonca is echt heel simpel om te maken en die van mij is vrij zoet en niet te sterk, want anders krijg ik em helemaal niet weg :). Hier zegt men altijd dat het »dameslimonca« is ;). De schnaps die ik gebruik is natuurlijk huisgestookt, want dat doen ze hier nog veel en is daarom is hij ook overal te krijgen. Onze buurman Stane is momenteel bezig met stoken. Meestal doet men dat in November, maar dit jaar is hij wat later. Het stoken duurt meestal wel een week of twee, afhankelijk van hoeveel fruit ze hebben. Men gebruikt verschillende soorten fruit zoals pruimen of, zoals ze hier vaak doen, de schilletjes van de druiven die zijn geperst voor de wijn.

Het stoken gebeurt door middel van koperen twee ketels die meestal in de schuur of garage staan. In de ene ketel gaat het fruit wat wordt verwarmd door hout te stoken onder de ketel. Omdat alcohol eerder verdamp dan water, gaan de alcoholdampen omhoog door een buis die verbonden is met de tweede ketel waar een gedraaide buis  doorheen loopt. Deze ketel wordt gevuld met koud water zodat de dampen in de buis worden gekoeld en er dus alcohol ontstaat. (Toen Bine me 25 jaar geleden voor het eerst meenam naar zijn ouderlijk huis, was zijn vader net bezig met het stoken van schnaps in de garage. Dat moest natuurlijk meteen op de foto ;)).

Onderaan de ketel zit een gat met een buisje waar een touwtje uithangt. Via dit touwtje druppelt de schnaps eruit en wordt opgevangen in een pan. Dit proces wordt 2x gedaan. De eerste keer is de alcohol nog niet goed omdat er nog water bijzit. Het is een heel precies werkje want je moet precies weten hoe warm je moet stoken. Wanneer je te heet stookt kan het fruit verbranden en smaakt de schnaps niet.

Dit stoken is vaak een gezellige aangelegenheid, zeker bij buurman Stane. Omdat het stoken zo’n precies werkje is moet de stoker er constant bij zijn om het vuur in de gaten te houden en het alcoholgehalte te meten. Iedere avond komen er daarom wel wat mensen uit het dorp langs om hem gezelschap te houden en daarbij hoort natuurlijk een glaasje (of meerdere glaasjes) schnaps, wijn en/of een biertje. Ook wordt er vaak wat te eten gemaakt. Helaas is ook dit anders dit jaar wegens de Corona :(.

Terug naar de Limonca. Voor degene die het ook eens willen proberen volgt hier het supersimpele recept: Giet 1 liter schnaps in een pan, doe er 500-700 ml water bij, afhankelijk van hoe sterk je hem wilt hebben. Hoe meer water, hoe minder sterk natuurlijk. Ik heb dus 700 ml gebruikt. Meng hier 500-700 gram suiker (naar eigen smaak) doorheen en het sap van 8 citroenen (door een vergiet). Roer dit goed door elkaar zodat de suiker wordt opgenomen. Laat dit mengsel drie dagen staan en roer af en toe even door. Na drie dagen giet je de schnaps nogmaals door een vergiet in schoongemaakte flessen en voila, je eigen Limonca is klaar :D. Dus je weet het, wanneer je een verkoudheidje aan voelt komen, gauw een paar glaasjes achterover slaan! Proost ;).

arlette

2 Comments

  1. Hoi Arlette, wat voor snaps zou ik hiervoor kunnen gebruiken. Hier wordt helaas niet “gestookt “. ( stook wel de kachel altijd lekker op).
    Wodka??? Of iets anders????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 142 andere abonnees

Recente reacties