Hout hakken

Hout hakken

Volgens Bine is het nu, hartje winter, de beste tijd om hout te hakken. Dit omdat het  groeiproces van de bomen in de winter stilstaat wat betekent dat er ook heel weinig vocht inzit en dat maakt het schijnbaar makkelijker. Plus het feit dat er natuurlijk geen blad aan de bomen zit en de boom dus minder volume en gewicht heeft dan in de zomer. Maar ondanks dat zie je bijna het hele jaar door wel mensen in de weer met het »voorbereiden« van stookhout.

Want zoals ik al eerder schreef, en vele van jullie ook al wel zullen weten, stookt een heel groot aantal Slovenen nog altijd op hout. Omdat er in al die kleine dorpjes geen aardgasaansluiting is, is het stoken op hout gewoon de goedkoopste oplossing. Zeker omdat veel Slovenen op het platteland wel een stuk bos in bezit hebben en hun hout dus gratis daaruit halen.

Zelf stoken we sinds een jaar op hout. Toen we ons huis bouwden was het mijn wens (als verwende Nederlander) om »modern« te verwarmen en niet op te hoeven letten op temperatuur en bijvoorbeeld eerst te moeten gaan stoken om een warme douche te kunnen nemen. Want dat zie je hier nog veel. Dus kozen we toendertijd voor stoken op gas. Zoals gezegd is er geen aardgas beschikbaar op het platteland en dus moest er een gastank geplaatst worden die werd gevuld met butaangas, in combinatie met een CV-ketel binnen. We hadden daardoor altijd warm water en met een tik op de knop van de thermostaat konden we de temperatuur regelen. Nadeel: het was ontzettend duur. Tien jaar hebben we dit zo gedaan en betaalden we zo’n 2200€ per jaar voor het gas.

Bine riep al jaren dat hij op hout wilde gaan stoken, met het oog op de toekomst wanneer hij met pensioen zou gaan. Zoals het er nu uitziet gaat hij dan voor bijna de helft achteruit met zijn inkomen. Ik zag het stoken op hout echter niet zitten en dacht dat we dan ieder uur naar buiten moesten lopen om hout op de kachel te gooien. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer nodig en uiteindelijk heeft hij me weten te overtuigen. Vorig jaar januari werd er dus een houtkachel geplaatst. Wel eentje die een zeer goed gebruik heeft en weinig uitstoot van CO2. Dus milieu technisch »zo goed mogelijk«, maar ja, het blijft wel stoken op hout :(.

De houtkachel met 1500 liter wateropslag, toen en nu.

In de praktijk betekent het stoken in onze kachel dat we in het voorjaar en najaar eens in de 2 a 3 dagen de kachel moeten stoken, in de winter bij temperaturen boven het vriespunt eens per dag, en wanneer het constant vriest, twee keer per dag. Dat is goed te doen. Je hoeft er niet steeds heen te lopen om te checken of hout erop te gooien.

Wij hebben zelf geen eigen bos maar gelukkig al onze buren wel. Veel van hen zijn al op leeftijd en ze kunnen niet al dat bos zelf meer bijhouden. Daarom geven ze Bine toestemming om bepaalde stukken bos »op te ruimen« en dat hout mag hij dan meenemen. Op deze manier hebben we tot nu toe nog steeds gratis hout gehad. En dat scheelt natuurlijk enorm in de kosten. Maar vergis je niet, het is wel een ontzettende hoop (zwaar) werk. Eerst de bomen omhakken, vervolgens in stronken van ongeveer een halve meter zagen, die opladen en naar huis brengen. Dan thuis de stronken met een bijl splijten en alle stukken opstapelen. In het houthok is ruimte voor ongeveer 2 weken aan hout (in de winter) dus de rest moet buiten worden opgestapeld en iedere 2 weken in het houthok worden gebracht.

Gelukkig is Bine nog »jong« 😉 en sterk maar hoe lang hij dat vol kan houden is de vraag. Hij is sowieso altijd bezig buiten om huis en dat houdt hem natuurlijk wel in goede conditie. En mocht er een tijd komen dat hij het hout zelf niet meer kan hakken dan kunnen we natuurlijk altijd hout kopen, kant en klaar. En dat is nog altijd ruim de helft goedkoper dan gas dus wat dat betreft is het voor ons toch een goede keuze geweest.

arlette

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 142 andere abonnees

Recente reacties