Herfst, deel 1
Ook al ben ik vooral fan van zon en warmte en hou ik dus enorm van de zomer, de herfst in Slovenië is ook wel weer een prachtig seizoen om te mogen beleven, zoals eigenlijk gewoon allevier de seizoenen :).
De kleuren van de herfst lijken hier nog extra fel, zeker wanneer we nog van die prachtige zonnige dagen hebben zoals de afgelopen week. Langzaam aan zie ik de blaadjes aan de bomen van groen naar bruin, rood, geel en oranje kleuren. De klimop die ik in het voorjaar heb geplant en die over de hele overkapping aan de achterkant van ons huis moet gaan groeien, begint ook al van groen naar felrood te kleuren.
Het is jammer dat ik de herfstkleuren nooit echt goed vast kan leggen op mijn foto’s. Ik heb helaas geen camera en maak foto’s met mijn telefoon. Over het algemeen zijn dat prima foto’s, maar op de één of andere manier is er op de herfstfoto’s nooit echt goed te zien hoe mooi de kleuren zijn. Ik heb een paar van de mooiste foto’s uitgezocht ;).
Wanneer wij aan de herfst denken, denken we aan drie dingen: Bine’s verjaardag op 7 oktober, kastanjes rapen en roosteren en de druivenpluk, hier »Trgatev« genaamd. Ik begin met de Trgatev, die meestal tegen het einde van september plaatsvindt maar dit jaar over het algemeen iets later begon vanwege een vrij natte zomer. De Trgatev is een feestelijke aangelegenheid waarbij familie en vrienden komen helpen met het plukken van de druiven om daarna natuurlijk een feestje te bouwen. In onze omgeving heeft iedere, zichzelf respecterend boer, wel een eigen wijngaard. De wijn die daaruit voorkomt is over het algemeen voor eigen gebruik, een klein gedeelte wordt hier en daar verkocht. We kunnen dan ook altijd in het dorp terecht wanneer we een paar flessen wijn nodig hebben voor bezoek of toeristen. Na het netjes bijhouden van de wijngaarden gedurende het hele jaar, is de pluk een belangrijke dag. Men begint ’s ochtends met een borreltje om warm te worden en vervolgens gaat men aan de slag. In iedere rij staan meestal 2 mensen die allebei hun eigen kant plukken. Iedereen heeft een emmer waar de druiven ingaan. Een tweetal mensen loopt rond met een grote »emmer« op de rug om de emmers van de plukkers te legen en naar de tractor te brengen. Op een aanhanger staan grote plastic tonnen waar de druiven in gaan. De dragers lopen dus de hele tijd op en neer zodat de plukkers steeds lege emmers hebben en verder kunnen. Tussendoor loopt de eigenaar van de wijngaard meestal rond met wijn en bronwater en een glas om de plukkers te voorzien van een »spritzer«. Ze mogen natuurlijk geen dorst krijgen ;).
Wanneer het om een grote wijngaard gaat waar men wel een uur of 5,6 aan het plukken is, wordt er tegen het einde van de ochtend een pauze ingelast om wat te eten, bijvoorbeeld belegde broodjes. Wanneer alle druiven geplukt zijn, worden deze meteen naar de pers gebracht. Het sap wordt in grote vaten opgevangen, de pitjes, velletjes en stokjes worden automatisch gescheiden. Aan het einde van de pluk gaat iedereen naar het huis van de eigenaar om daar nog een warme maaltijd te eten en de oogst te vieren. Er wordt wijn van vorig seizoen gedronken en natuurlijk ook de verse druivensap van die dag. Er worden altijd een flink aantal flessen meteen gevuld met het verse sap om de komende dagen te drinken. Na een dag of twee begint het fermentatieproces en wordt het sap al zurig. Dat wordt nog gedronken maar even daarna is dat niet meer te drinken en is het verder wachten op de nieuwe wijn :).
No Comment